10 zajímavostí, které možná nevíte o slavné hororové sérii Halloween

10 zajímavostí, které možná nevíte o slavné hororové sérii Halloween
Halloween | Universal Pictures
1. Ačkoli dnes Halloween platí za obrovskou hororovou franšízu, původní snímek z roku 1978 je jedním z nejvýdělečnějších nezávislých filmů všech dob. S rozpočtem ve výši pouhých 300 000 dolarů vydělal celosvětově v pokladnách kin 70 milionů dolarů. Režisér John Carpenter se tak moc snažil ušetřit, že pouze kvůli tomu sám skládal hudbu. Ironií osudu se ústřední téma stalo jedním z nejikoničtějších hudebních motivů filmové historie.
2. Nechvalně proslulá maska, kterou nosí Michael Myers, je ve skutečnosti tvář Williama Shatnera z původního Star Treku. Z již zmíněných důvodů musela být produkce filmu kreativní, koupila proto pro potřeby natáčení tu nejlevnější masku, jakou našli v blízkém obchodě, což byl zrovna William Shatner. Trochu ji zdeformovali, nastříkali bílou barvou, rozcuchali vlasy, protáhli oči a bylo to. Paradoxně ani sám Shatner dlouhá léta nevěděl, že maska, která děsí diváky a divačky po celém světě, je ve skutečnosti odlitkem jeho tváře.
Chris Durand
Halloween: H20
3. Kdyby tvůrci měli k dispozici pro výrobu prvního filmu více peněz, série by dnes nesla název The Babysitter Murders (Vraždy chův). Scénář původně počítal s tím, že se příběh bude odehrávat během několika dní. Pro ušetření nákladů se rozhodlo vše vyprávět během jedné halloweenské noci a s tím šlo ruku v ruce to, že se více hodil prostý název Halloween.
4. V díle Halloween II si roli Michaela Myerse zahrál Dick Warlock. Aby ji získal, nasadil si Myersovu masku a vešel do kanceláře režiséra filmu Ricka Rosenthala. Když si Rosenthal všiml, že u jeho dveří kdosi stojí v děsivé masce, zeptal se ho, co tam, sakra, dělá. Warlock neodpověděl a chvíli na místě jen tak lelkoval jako sériový vrah. Pak si sundal masku a zeptal se, jestli může Michaela hrát. A udělal dost dobrý dojem, takže roli i skutečně získal.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Téma5. 10. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
5. John Carpenter si nikdy nemyslel, že by se z příběhu Michaela Myerse mohla stát franšíza. V roce 2014 dokonce prohlásil, že všechny nápady, co k tématu měl, v prvním filmu využil a na dvojce spolupracoval z pozice scenáristy jen kvůli penězům. S Debrou Hill, svou tehdejší partnerkou a producentkou série, která se podílela i na scénáři jedničky, nicméně měli smělý plán pro další díl. Chtěli sérii povýšit formou různých povídek, které se budou odehrávat během daného keltského lidového svátku, ale nebudou mít ústředního padoucha. Proto ve filmu Halloween 3 (1982) není žádná ze známých postav včetně Michaela. Plán na antologii hororů nicméně rychle padl, když se třetí snímek dočkal odstrašujících recenzí a ve velkém v kinech propadl. A tak se Michael Myers vrátil o šest let později a jeho vraždící elán mu vydržel až do letoška. Ironií osudu nicméně je, že z knižní podoby třetího filmu se stal v té době bestseller.
6. Scenáristou filmu Halloween 4: Návrat Michaela Myerse byl Alan B. McElroy (Spawn, Pach krve). S prvním nástřelem se skutečně nepáral. V době, kdy se konečně k psaní filmu dostal, hrozilo vyhlášení stávky scenáristů. A kdyby na to došlo, nemohl by na filmu pracovat a o zakázku by přišel. První draft celého filmu tak napsal za pouhých 11 hodin.
7. Herečka Danielle Harris (již si většina českých divaček a diváků vybaví jako dceru Bruce Willise v Posledním skautovi) v sérii hrála postavu Jamie. V době natáčení Halloweenu 4 jí bylo pouhých devět let, a aby se nebála, George P. Wilbur, který byl v kostýmu Michaela, vždy před natáčením zvedal masku, aby Danielle připomněl, že dělají film a nikdo jí neublíží.
Halloween II
Halloween II | Universal Pictures
8. Obsazení Jaime Lee Curtis do role Laurie v prvním filmu bylo poctou Alfredu Hitchcockovi. Matkou Curtis byla Janet Leigh, která v Hitchcockově Psychu stvořila to, čemu se dnes říká „scream queen“, neboli královna křiku (leč u nás bychom spíše použili zjednodušené královna hororu). Carpenter chtěl pro první Halloween využít dceru královny křiku, a proto Curtis obsadil. A povedlo se, Curtis se jako scream queen skutečně zapsala do historie.
9. V rámci nové série, která odstartovala v roce 2018 a kde se vrátila na scénu i Laurie v podání Curtis, šli tvůrci poměrně netradiční cestou: děj snímku se odehrává 40 let po událostech prvního snímku a kompletně ignoruje všechny halloweenské filmy následující po originálu z roku 1978. Není to přitom tak, že by všechna pokračování byla špatná (například Halloween: H20 byl v roce 1998 výborným oživením po letech), jen se zkrátka jejich vývoj nehodil tvůrcům do krámu a oni chtěli u svého polorestartu jít cestou nejmenšího odporu.
10. A když už jsme zmínili Halloween: H20, dáme si jednu lokální perličku. Snímek v roce 1999 uváděla do českých kin společnost Intersonic, která ne vždy dobře pracovala s podklady, jež měla. Přestože tak název snímku odkazoval na to, že se odehrává 20 let po původním filmu, v Intersonicu ho v mluveném slově překřtili na Halloween há dvě ó.

Kinolog: Jak moc musel Adam Mišík fetovat, aby mohl hrát dealera?

Snímek BANGER. je spíš komedie, která se až ke konci překlopí v drama. Možná nejlepší český film roku je natolik propojený s hudbou, že i celá recenze je tentokrát hlavně hudební.