Stvořil osmdesátkový kult, prohnal se po nenáviděné dálnici D1 a solidně zatápí Chucku Norrisovi. David Hasselhoff slaví 70. narozeniny

Stvořil osmdesátkový kult, prohnal se po nenáviděné dálnici D1 a solidně zatápí Chucku Norrisovi. David Hasselhoff slaví 70. narozeniny
Knight Rider | NBC
David Hasselhoff (1952) si šel od dětství za svým snem, což se mu podařilo. Kurzy tance a herectví absolvoval již na základní škole, v Rochesteru studoval herectví na akademii dramatických umění. Na přelomu 70. a 80. let se blýskl v seriálu Mladí a neklidní coby doktor Snapper Foster.
David Hasselhoff
Knight Rider
Před čtyřiceti lety se proslavil coby detektiv Michael Knight v seriálu Knight Rider, kde mu za parťáka sloužilo mimořádně inteligentní auto. Během tří let si zajistil mimořádnou popularitu, z níž těží dodnes, v tuzemsku se povedeným parodickým videem s tematikou Knight Ridera vytasil Michal Orsava, který pro Hasselhoffa přichystal mimořádně těžkou zkoušk – jízdu po rozkopané D1. Jak Orsava parodické video s Hasselhoffem v hlavní roli připravoval, se dozvíte v následujícím příspěvku.
David Hasselhoff, Michal Orsava
V polovině 80. let Hasselhoff skončil s Knight Riderem a zkusil to jako zpěvák, když vydal desku Knight Rocker a získal si především evropské publikum. Fenomenální postavení si v historii televizní tvorby vysloužil díky roli plavčíka Mitche Buchannona v seriálu Pobřežní hlídka. Zde se objevoval po boku sexbomby Pamely Anderson. Americká produkce chtěla Pobřežní hlídku kvůli nezájmu publika původně po první sezóně zrušit, jenže evropští fanoušci byli jiného názoru a z angažmá Davida Hasselhoffa se stalo jedno z nejdelších v rámci seriálové tvorby vůbec. Mitch Buchannon v podání Davida Hasselhoffa se v sérii jako jediný objevoval od začátku až do konce. V celovečerním filmu z roku 2017 však jeho pozici zastal Dwayne Johnson, Hasselhoff se objevil v cameo úloze.
David Hasselhoff, Dwayne Johnson
David Hasselhoff a Dwayne Johnson ve filmové Pobřežní hlídce
Od roku 1996 má Hasselhoff otisk na chodníku slávy v Hollywoodu. O rok později navštívil Českou republiku. Jeden solidní bizár za všechny, tenhle česko-americký duet si střihl s tuzemskou zpěvačkou Helenou Vondráčkovou.
Hasselhoffovi se občas říká zkráceně Hoff. Proč? David měl vždycky potíž se svým příjmením (hassel znamená něco jako nepříjemnost, potíž, komplikaci), takže se nechal 12. listopadu 2015 přejmenovat na Hoff (zdroj).
V rámci šoubyznysu se Hasselhoff neodmlčel ani ve 21. století, kdy se nevyhýbal béčkovým produkcím a pozoruhodným cameo výstupům. Zmiňme například Kung Fury (2015), fanouškovský film čerpající ze skutečné Hasselhoffovy postavy Nicka Furyho, zvláštního agenta s černou páskou přes oko, béčko Piraňa 3D (2012) nebo céčko Žraločí tornádo 3 (2015).
David Hasselhoff
Piraňa 3DD
Režisér Strážců Galaxie James Gunn zařadil do retro soundtracku k marvelovce z roku 2014 skladbu Hooked on the Feeling, kterou David přezpíval v 90. letech, a obsadil ho též do cameo role v rámci druhých Strážců Galaxie (2017). Navíc Hasselhoffa využil v rámci propagace, čímž ke komiksovému filmu od Marvelu přitáhl starší diváky.
Chris Pratt, David Hasselhoff, Stan Lee, Zoe Saldana
Díky tomu, že se podobným štěkům Hasselhoff nevyhýbal, se zařadil mezi herce, kteří se dokázali zasmát sami sobě a své mnohými zpochybňované tvorbě. Něco podobného se podařilo ještě Chucku Norrisovi, Nicolasi Cageovi nebo Jean-Claude Van Dammeovi.

Kinobox: Král rokenrolu Elvis čerpal z černošské kultury a měl nebezpečně smyslné pohyby pánve

Nový životopis o zpěváku Elvisovi Presleym má 160 minut, ale trvat by mohl klidně i déle. Je to film o rychlém vzestupu a pomalém pádu. Formálně je mnohem nápaditější než nedávná úspěšná, ale nudná Bohemian Rhapsody.

Kinobox: Top Gun: Maverick

Legendární Kinobox je zpět a nenechá na pokračování filmu Top Gun nit suchou.