Vznikly podle knih, ale tvůrci pak předlohu víceméně ignorovali

Vznikly podle knih, ale tvůrci pak předlohu víceméně ignorovali
Letopisy rodu Shannara | Amazon Prime Video
A které seriály, že to jsou?
Hra o trůny
Ze začátku tohoto seriálu se tvůrci snažili poměrně věrně držet předlohy od George R. R. Martina a vynechávali jen drobnosti. S postupem času ale změn přibývalo a nakonec se seriál od knih značně odpoutal, některé postavy byly zavražděny, jiné úplně vynechány nebo v něm vůbec neexistovaly. Zde to jde ale částečně pochopit, celá knižní série ještě není ani dopsaná, děj seriálu tak svou předlohu vlastně předběhl a musel být nějak uzavřen.
Lena Headey, Jack Gleeson, Mark Addy
Hra o trůny
Man in the High Castle
Tento seriál patří mezi velmi dobře hodnocené seriály a stejně je na tom i knižní předloha od Phillipa K. Dicka s názvem Muž z Vysokého zámku. Obě díla se ale značně liší a důvodem je podle jednoho z výkonných producentů pořadu Ridleyho Scotta obsah celé předlohy. "Na prvních 20 stránkách knihy, je snad 19 příběhů, to nejde zvládnout," uvedl Scott. Filmaři tak museli udělat nutné škrty, po kterých vznikl seriál, který se od děje knihy odklání, ale zachovává jejího ducha. Na druhou stranu pro potřeby seriálu vznikly i nové postavy, které její děj podporují a dávají mu podle diváků větší hloubku a náboj.
vznikly-podle-knihy-ale-tvurci-pak-predlohu-vicemene-ignorovali-1
The Man in the High Castle | Amazon Prime Video
Prolhané krásky
I tento populární seriál vychází z knižní předlohy a stejně jako u předešlých případů i zde došlo k nutným škrtům. Přesto všichni oceňují hlavně to, že se filmařům podařilo zachovat složité povahy hlavních hrdinů, kteří mají své chyby a motivy pro své činy, stejně jako obyčejní lidé.
Troian Avery Bellisario, Ashley Benson
Prolhané krásky | Warner Bros.
Cizinka
Většinu první série se seriál držel předlohy z pera Diany Gabaldonové. Od druhé série ale dali tvůrci na radu samotné autorky a vyšli vlastní cestou se zachováním rámcového děje druhé knihy. A podle úspěchu seriálu to vypadá, že měla autorka pravdu.
vznikly-podle-knihy-ale-tvurci-pak-predlohu-vicemene-ignorovali
Cizinka | Starz
Dexter
Knihy o Dexterovi od Jeffa Lindsaye se také poměrně liší od seriálu. A to nejen v samotné povaze Dextera, ale i v řadě dalších prvků. I tak se ale všichni shodují, že to většinou bylo ku prospěchu věci a že tento seriál rozhodně patří k jedněm z nejlepších.
vznikly-podle-knihy-ale-tvurci-pak-predlohu-vicemene-ignorovali-2
Dexter | Showtime
The 100
Ve stejnojmenné knižní sérii od Kass Morganové se ocitáme 100 let po posledním armagedonu. A to je asi tak to hlavní, co mají seriál a knihy společného. Milovníci seriálu se paradoxně přiznávají, že v tomto případě se jim líbí více televizní šou než romány. Už jen proto, že romantika ustoupila stranou a uvolnila místo závažnějším problémům jako lidská podstata, svědomí nebo otázka přežití v téměř nemožných podmínkách.
Prvních 100
The 100 | Netflix
V zajetí kouzel
V zajetí kouzel se vydalo zlatou střední cestou. Seriálu se podařilo zkombinovat vlastní přístup s úměrnou věrností vůči knižní trilogii od Leva Grossmana. I zde ale tak došlo například k zrychlení některých dějových linií nebo k úpravě věku jednotlivých postav.
vznikly-podle-knihy-ale-tvurci-pak-predlohu-vicemene-ignorovali-3
V zajetí kouzel | SyFy
Letopisy rodu Shannara
Knihy od Terryho Brookse nejsou ničím přelomovým, z jeho románů je neuvěřitelným způsobem cítit inspirace Tolkienovým dílem. A stejně je to se seriálem, který nepatří mezi to nejlepší, co v posledních letech vzniklo. Adaptace je plná nepřesností a selhává hlavně díky ne příliš povedeným efektům, nízkému rozpočtu a hereckým výkonům. Přesto se seriál dočkal celých dvou sérií.
53b535f7
Letopisy rodu Shannara | MTV, Spike
Super drbna
Tento seriál svého času patřil mezi nejsledovanější americké pořady pro mladistvé. Šlo o chytrou zábavu, která vychází z povedených knižních předloh od Cecily von Ziegesar. Ale i s tak dobrou předlohou se filmaři nevyhnuli řadě změn. Nejvíc byla stanice CW kritizována za to, že všichni hrdinové byli až moc krásní a uhlazení a že se záměrně vyhýbali vážnějším tématům i temnějším stránkám postav. Samozřejmě důvodem bylo mladé publikum, ale fanouškům knih se to příliš nezamlouvalo.
vznikly-podle-knihy-ale-tvurci-pak-predlohu-vicemene-ignorovali-4
Super drbna | Warner Bros.
Městečko Pines
I zde platí, že se filmaři snažili držet knih Blakea Crouche, ale bez přepisů to nešlo. Stanice FOX se totiž rozhodla, že nebude každá série věnována jednomu knižnímu dílu, ale že všechny tři romány vtěsná do první desetidílné série. Druhá sezóna pak již z románů nevycházela. Autorovi knih změny v seriálu příliš nevadily, protože stejně jako v případě Hry o trůny, nebyly v době natáčení všechny díly ještě dopsané. Sám přiznal, že se knihy i seriál vzájemně na obě strany ovlivňovali.
Matt Dillon
Městečko Pines
Upíří deníky
Románová série o 17 dílech od L. J. Smithové byla bohatým zdrojovým materiálem pro seriál, který vysílala stanice CW šest let. Na každý rok připadla jedna série, jejíž děj se ale od předlohy také v mnohém liší. Došlo ke změně některých jmen i vzhledu postav, k zjednodušení děje a dalším prvkům, fanoušci seriálu si ale příliš nestěžovali. To ti knižní na tom byli opačně. Na druhou stranu je třeba přiznat, že byla i velká řada těch, kteří si kvůli seriálu pořídili knihy a byli zklamáni...
Nina Dobrev, Paul Wesley, Ian Somerhalder
Upíří deníky | Photo © Warner Bros. Television