Netflix nás v nové dokumentární sérii učí Jak se stát šéfem mafie

Recenze: Jak se stát šéfem mafie od Netflixu s komentářem Petera Dinklagea
Jak se stát šéfem mafie | Netflix
Je jasné, že podobná látka je vzhledem ke zvolenému formátu problematická. Šestidílná minisérie jde proto cestou nadsázky. Za pomoci kousavého komentátora Petera Dinklage (Tyrion Lannister ze Hry o trůny) celou věc prezentuje jako zdánlivý návod, čím se řídit, pokud chcete ve světě mafiánů uspět. A vyhýbá se odsuzování svých nezvyklých hrdinů. O to tu totiž nejde. Jediným skutečným poučením, respektive výtkou, je, že pokud nebudete dodržovat pravidla, neskončí to s vámi dobře.
Jak se stát šéfem mafie: trailer | Netflix
Z morálního hlediska jde o pochybnou show, pokud ji však vnímáme jako svérázný úhel pohledu na život mafiánů, funguje zvolený formát takřka dokonale. Na příběhu několika notoricky známých gangsterů (Al Capone, John Gotti, Pablo Escobar, James Bulger) názorně ilustruje, jak se získává moc, co je třeba dělat pro její udržení a kde se ti největší z největších nakonec dopustili fatální chyby.
Je to průřez mafiánskou historií spíše dietní. Nejde nijak do hloubky, mapuje jen zásadní etapy, které jsou důležité pro jednotlivé body „mafiánského manuálu“. A kdo kdy trochu podrobněji kriminální činnosti velkých kápů sledoval, pravděpodobně se moc nového nedozví. Minimálně však může ocenit hravou strukturu, která za pomoci dobových i ilustračních záběrů vše nejen mapuje, ale i ironizuje. Za zmínku stojí i stylové animované pasáže, které volně rekonstruují důležité body jednotlivých příběhů.
Jak se stát šéfem mafie
Jak se stát šéfem mafie
68%
Největší zábavu show nabízí tomu, kdo zná příběhy známých figur hlavně z filmů a může si takzvaně doplnit vzdělání. A nebavíme se jen o konkrétních osobách, které dostaly vlastní film či seriál (Bulger v Black Mass: Špinavá hra, Escobar v seriálu Narcos atd.). Milovníka Kmotra Francise Forda Coppoly nejednou pobaví, z čeho všeho si autor předlohy Mario Puzo vzal při psaní románu inspiraci. Menší přidanou hodnotu nabízí výpovědi několika skutečných členů mafie, jejichž zapojení je nicméně značně malé, protože jak oni, tak vypovídající vyšetřovatelé mají zpravidla prostor jen na pár vět.
Black Mass: Špinavá hra (2015)
Black Mass: Špinavá hra (2015) | Freeman Ent.
V Jak se stát šéfem mafie zkrátka vyhrává forma nad obsahem. Podobně jako Kmotr i tenhle dokuseriál do jisté míry romantizuje mafiánský svět. Není ale skutečným návodem a ani jím být nechce. Má to sice jako high koncept, kterým obhajuje svou existenci, záměrně však celou dobu pomrkává směrem k divákům a divačkám, že nám předává určité rady. Jenže tak činí záměrně v nadsázce, aby bylo každému jasné, že řídit bychom se jimi opravdu neměli. A s takovou je třeba k sérii přistupovat.
60%
Pro toho, kdo si užívá svět mafiánů hlavně prostřednictvím filmového plátna, je to sympatická blbinka, která obsahuje řadu zajímavých postřehů. Navíc je ideální k výplni krátké chvíle, neboť jednotlivé epizody mají okolo třiceti minut. Kdo by nicméně opravdu chtěl nějaký komplexnější náhled na svět mafie, ten musí jinam. Jak se stát šéfem mafie schválně klouže po povrchu, aby hlavně bavil.
Tomáš "Hardy" Chvála
Tomáš "Hardy" Chvála
Podívejte se na žebříček nejlepších dokumentárních seriálů na Netflixu podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.