Recenze #2: Tomb Raider - konečně pořádná adaptace herní klasiky

Recenze #2: Tomb Raider - konečně pořádná adaptace herní klasiky
Tomb Raider | Metro-Goldwyn-Mayer
Kristin Scott Thomas, Alicia Vikander
Tomb Raider | Forum Film
Ještě tam pořád nejsme, ale už je to blízko. Poslední adaptace herních hitů, které nám Hollywood přihrál (Assassin's Creed, Warcraft) sice komerčně neuspěly, rozhodně už ale nejde mluvit o odpadu. Na filmech je znát vysoký rozpočet i snaha o angažování kvalitních herců. Chybělo málo a mohlo jít o velké hity.
Nová Lara Croft v podání Alicie Vikander snad smůlu konečně prolomí. Snímek se drží restartovaných dílů herní série, takže nás tentokrát nečeká extrémně prsatá hrdinka v komiksových pózách, ale atletická bojovnice, kterou každá rána bolí. Jistě, pořád je nezničitelná. Ono jí ale ostatně ani nic jiného nezbývá, když nemá - na rozdíl od svého předobrazu - více životů. A když už někoho pošle na věčnost, rozhodně to nezvládne lusknutím prstu.
Pokud na pravidla, jaká film nastavuje, přistoupíte, čeká vás skvělá zábava.

Trailer:

Tomb Raider
V prvé řadě proto, že je to poctivý origin. Přesto tohle chybělo původní sérii. Lara tu není jen nějakou ikonou, ale má možnost se plnohodnotně rozvíjet. Jednoznačně jí v tom pomáhá herečka v hlavní roli. Jakkoli nemám nic proti kreaci Angeliny Jolie v těsných šortkách (kdo by taky měl?), Vikander je herecky jinde a dokáže postavě dodat plnohodnotný třetí rozměr. Není to Lara, kterou na plátně vidíme. Vidíme Vikander, která Laru přivádí k životu.
Daniel Wu, Alicia Vikander
Tomb Raider | Forum Film
Režijně lze mluvit o uspokojivém nadprůměru. Filmu sice chybí vyloženě památný moment, pokud jste ale milovníky nové herní série, nebudete mít prakticky prostor ke stížnostem. Je tu přesně to, co by tu být mělo, vše je technicky precizně ošetřené a jakkoli by pár triků sneslo větší péči nebo menší snahu o wow efekt (dívám se hlavně na tebe, scéno s padákem), celek funguje, vývoj děje je smysluplný a režisér natolik pevně drží otěže, že jeho film ustojí i extrémní scenáristické klišé, které se váže k hrdinčině otci.
Nový Tomb Raider není přelomový dobrodružný film. Ale je to skvělá verze herního fenoménu, pravděpodobně nejlepší od prvního Silent Hillu a řemeslně zvládnutý blockbuster, v němž se postavy (v rámci možností) nechovají jako idioti, záporák maniakálně nepřehrává a finále navnadí na další dobrodružství. Snad se ho v případě téhle adaptace dočkáme.
Hodnocení: 75%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE