Recenze: Tomb Raider - nová Lara Croft útočí na diváky. Dokáže to bez ikonického copu, bujného poprsí a pistole?

Recenze: Tomb Raider - nová Lara Croft útočí na diváky. Dokáže to bez ikonického copu, bujného poprsí a pistole?
Tomb Raider (2018) / Alicia Vikander | Warner Bros.
Pak objeví otcovy mapy k japonskému ostrovu Jamatai, kde se skrývá hrobka císařovny Himiko, kterou Richard chtěl objevit, aby oživil svou mrtvou manželku, a aby se ke královnině magii nedostala zákeřná organizace Trinity.
Takže se Lara záhy vydává s mladým Asijcem (synem otcova kamaráda) k onomu ostrovu, odkud SE JEŠTĚ NIKDO ŽIVÝ NEVRÁTIL. No a na ostrově už samozřejmě čile pátrá Trinity...
Alicia Vikander
Tomb Raider (2018) / Alicia Vikander | Forum Film
Nový filmový reboot slavné videoherní archeoložky vychází především z nových her, takže je v něm Lara jaksi zranitelnější, psychologicky složitější a "realističtější". Občas brečí, občas krvácí, nedělá cool akrobacii a nemá cop, bujná prsa ani pistoli (pistole se v její ruce poprvé objeví tři vteřiny před koncem filmu). A nemá vůbec žádná vypiplaná technická udělátka. Tím vším se tedy zásadně liší od Lary minulých desetiletí a znamená to, že ve filmu je velice, velice málo zábavy.
A když se tentokrát nedočkáme ani vtipů, ani absurdně šílených akčních sekvencí (což pokládám za velkou chybu, ale je to zjevně tvůrčí záměr), čeho se tedy vlastně dočkáme? Inu, obávám se, že pokud jste viděli trailer, viděli jste skoro všechno, co vám film nabídne:
Tomb Raider
Takže: Jedna krátká honička v Hongkongu, jedna akční scéna se ztroskotáním lodě, jedna akční scéna se starým vrakem letadla a vodopádem, jedna akční scéna při útěku před žoldáky v džungli a jedna akční scéna v hrobce. A navíc (což v traileru neuvidíte) jeden závod na kole v londýnských ulicích a velká spousta flashbacků (do Lařina dětství) a filosofování o smyslu života, rodičovské lásce a podobných věcech, které bych od filmu s názvem Tomb Raider nečekal.
Je mírný spoiler, když napíšu, že zápletka filmu na první pohled hodně připomíná Indianu Jonese a poslední křížovou výpravu (1989).
Vikanderová je dobrá herečka a snaží se, aby Lara v jejím podání působila jako reálná postava. Ovšem reálná postava, která je nesmrtelná, skáče pět metrů a dokáže zabít dospělé chlapy holýma rukama (i když v tom nemá žádný trénink, jen pár hodin poloamatérského boxerského výcviku).
Celý film rutinně řemeslně směřuje k tomu, že se ve finále konečně zaduje nějaký tomb, a... řeknu vám, taky nic moc. Dokonce si myslím, že bylo z filmu něco vystřiženo, protože způsob, jakým Lara řeší rébusy a překonává nástrahy hrobky, hraničí občas s debilitou.
Například se propadá podlaha, ona má vložit do otvoru kámen správné barvy, společník na ní zařve "vyzkoušej všechny", což Lara udělá, a jeden z nich je ten správný. Ehm... A pak se musí podle legendy setkat s "armádou mrtvých královniných služebnic", takže v hrobce najde stovky rakví s mrtvolami, nic se nestane a Lara jde dál...
Norský režisér Roar Uthaug (Vlna) skládá scény dohromady s dostatečnou řemeslnou zručností, Tom Holkenborg (Junkie XL) do toho dostatečně řemeslně zručně elektronicky rytmizuje, ale celé to jaksi postrádá jakoukoliv "wow" scénu, hlášku nebo nedejbože originální myšlenku, a úplně všechny vedleší postavy jsou nudné nebo otravné. Tenhle Tomb Raider je přijatelný start nové filmové série, ze které by časem teoreticky mohlo něco fajn být, ale nemám nejmenší chuť vidět jakoukoliv jeho scénu znovu. Na rozdíl od většiny scén všech Indiana Jonesů (ano, všech).
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE