Vlna

67%
Vlna

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi.

Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Geirangerfjord je ledovcový fjord na západě Norska v Møre og Romsdal. Je 15 km dlouhý, a tvoří jednu z větví velkého Storfjordu. A právě tady se odehrává katastrofický příběh, ve kterém se zhroutí kus skály a vytvoří 85 metrů vlnu tsunami valící se na malé horské městečko. Snímek by se dal rozdělit na dvě dějové roviny, které jsou protnuty onou událostí. První polovina představí hlavní rodinu provázející celým dějem, ukáže obyčejné horské městečko a život v něm, a hlavně vědce neustále měřící odchylky a pohyby skály. To všechno se odehrává v poklidné atmosféře, místy takřka dotýkající se až artu. V polovině stopáže snímku spadne skála a celá druhá polovina je o záchraně, kdy se napětí a dramatičnost drží do poslední minuty. Co se týče děje, tvůrci se nevymanili od klasické šablony, kdy zkušený geolog upozorní na blížící se možné nebezpečí ale jak už to tak bývá, nikdo mu nevěří. Následky jsou pak nedozírné. Kamera ukáže nádherné scenérie a co se týče výpravy a vizuálních efektů, na evropský film, klobouk dolů. Tímto je dokázáno, že něco takového umí natočit i Evropa. Ohromným plusem jsou neznámé tváře herců, neboť na sebe neupoutávají pozornost a divák v nich vidí oné postavy a ne herce. Příběh tak vyznívá daleko realističtěji, než ty hollywoodské a více vyniká hloubka emocí. Ono napětí by se skutečně dalo krájet, jen je potřeba překousnout začátek s určitým pevným charakterem definující úvod, kde se pozvolna vše rozvíjí až do samotné katastrofy. Neamerický film netlačící pilu na efektní popkornovou zábavu, ale dává více prostoru příběhu a rodinnému soužití za každých okolností. Celkově vzato, jedná se o velmi působivý norský film, který se nijak neztratí. Pokud tedy nejsou televize převážně zaměřené na americkou filmovou tvorbu, jako u nás v Česku.
Ombak_Penari
2 764 bodů
6.5
Docela slušné, ale s ničím novým to proti holywoodským katastrofickým blbinám vlastně nepřichází, jen je to méně pompézní. Osloví to tedy především nádherným a neotřelým prostředím norského fjordu a pak celkově sympaticky domáckým a realistickým příběhem. Když jinde svalnatý Dwayne Johnson uhání ve vrtulníku do hroutícího se velkoměsta pro svou rodinu, tak to člověku přijde jako americká hovadina. Když běží obyčejný Nor pěšky po ničivé vlně do trosek malého městečka, aby prohledal zbořený dům, tak mu to žerete naprosto automaticky a vidíte sami sebe na jeho místě. Všechno je mnohem uvěřitelnější a tím pádem se to člověka i víc dotkne (ale ne tak jako když se ho dotkne verbal). Takže záleží spíš na tom, co čekáte. Jestli chcete hlavně vidět ponorku zapíchnutou v mrakodrapu, tak to pro vás Vlna bude chudý příbuzný.
Arnarmo
Arnarmo
1 720 bodů
7.5
Vlna je důkazem toho, že i jiné země dokáží natoči kvalitní, v tomto případě katastrofický, film. Norové dali do toho maximum a je to zřetelné. Pomalý rozjezd, náznaky katastrofy a ohromné finále. Konec samozřejmě přinesl očekávané klišé, ale s tím jsem se smířil už při puštění filmu. Plus za skutečnou událost - to já rád.

Dodatečné informace

Původní název:
Bølgen (více)
  • Norsko Vlna
  • Norsko Bølgen
Premiéra v ČR:
21. 1. 2016
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Norsko
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
5,9 mil. USD
Tržby:
12,98 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Vlna


Podobné