11. týden-kinopremiéry: Ať žije svoboda, osud, děti, Grandhotel Budapešť, našlapané sporťáky a Trabant

11. týden-kinopremiéry: Ať žije svoboda, osud, děti, Grandhotel Budapešť, našlapané sporťáky a Trabant
| Twentieth Century Fox
Wes Anderson je režisér, kterého buď milujete, nebo ignorujete. Nic mezi tím prostě není. Až vyjde měsíc (2012) představil slavné herce v roztodivných, roztomilých vedlejších rolích skautského příběhu, jemuž dominovali dětští hrdinové a jejich pohled na svět.
Novinka Grandhotel Budapešť je také hravá, nechybí jí nicméně ani vážná témata, jako třeba zdánlivě nevinná narážka na nacistické uniformy a vlastně na celou éru kolem Druhé světové války. Příběh je soustředěn do budovy Grandhotelu, odehrává se v něm ale de facto hned několik dekád 20. století. Nechybí krádež obrazu, její vyšetřování, milovnice, milenci, vina i nevinnost.
Bill Murray
Grandhotel Budapešť (2014) | CinemArt
Recenzenti v průměru hodnotí snímek 83%, přičemž nejčastější výtka se týká faktu, že to všechno skvěle šlape, ale po skončení filmu vám v hlavě a na mysli nic moc neutkví. Zatím nejdražší a nejodvážnější Andersonův projekt. Setká se s diváckým zájmem? Film tak trochu pomrkává na ty, "co znají" nebo "vědí". Nebude to pro ostatní tak trochu elitářské?
Od artu zamíříme k mainstreamu, i když i Need for Speed je snímkem, určeným pro zasvěcené publikum. Film byl inspirovaný slavnou počítačovou hrou. Důležitější než herci zde jsou nadupané závodní vozy. Scénář a reálnost situací nemá smysl řešit. Tohle je 130 minutový (!) výplach pro fanoušky hry a nadupaných mašin. Kobra 11 se nechytá. Recenze si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 36%.
A po rychlých, drahých vozech je tu originální expedice Trabantem až na konec světa. Dan Přibáň už se na podobnou výpravu, kterou taktéž zdokumentoval, vydává potřetí. Po Asii a Africe se dostalo i na Jižní Ameriku. Prvotřídně natočený dokumentární film nicméně nemá příliš zajímavý děj nebo zápletky. Pro účastníky to muselo být víc než zajímavé dobrodružství. Ale pro diváka v kině, který do komunity podobných nadšenců nepatří? Na druhou stranu musím ocenit zápal a zanícení, s nímž autoři expedice přijeli až do kin. Recenze si přečtěte zde.
Do kin míří i srdceryvný příběh Koleje osudu (2013), po nichž pádí hvězdní herci Colin Firth a Nicole Kidman. „Britský důstojník Eric Lomax (Firth) padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil
Colin Firth, Nicole Kidman
nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavb ě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. S podporou své ženy Patti (Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase, stále žije...“ Filmový tahák, který byl natočen dle knihy a skutečného příběhu Erica Lomaxe, postrádá jistější a důmyslnější režii. Herci to nezachrání. Recenze snímku si přečtěte zde, průměrné hodnocení 55%.
Léa Seydoux, Vincent Cassel
Nedávno do českých kin vstoupila nová Angelika (2013), teď došlo na zpracování Krásky a zvířete (2014). Tvůrcům a investorům docházejí nápada, tak se chápou klasik. Kráska není kráska a zvíře není zvíře, chtělo by se zvolat. Recenze filmu najdete zde.
Valerio Mastandrea, Toni Servillo
Toni Servillo je Pan herec. Komediální drama Ať žije svoboda (2013) míří po uvedení na karlovarském filmovém festivalu do klasické kinodistribuce. Oč ve filmu jde? O politiku. „Je těsně před volbami a popularita největší opoziční strany klesá. Její předák Enrico Oliveri neunese situaci a zmizí. V obavě ze skandálu najde šedá eminence strany politikova dvojníka v jeho bratrovi. Giovanni Ernani je podobou odlitkem svého sourozence, povahou je však diametrálně odlišný. Díky jeho svobodomyslnému vystupování a jasné řeči začnou preference strany stoupat.“
Ať žije svoboda
Italská alegorie se Servillem v titulní dvojroli. Nemůžeme nedoporučit. Recenze snímku si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 75%. Vyznavačům klasiky Byl jsem při tom (1979) srdce zaplesá.
A na závěr představujeme dokumentární film Všechny moje děti (2013). Ten pojednává o zpustlých romských osadách na Slovensku a o jednom faráři, který tamním lidem nezištně pomáhá. Slovensko je blízko, ale způsob života osady mnohem dál naší době a civilizaci. Působivé. A znepokojující.
Přehled všech premiér najdete ZDE.