Jako Itchy a Scratchy. Bizarnímu projektu s řadou áčkových herců prošlo extrémní násilí

Jako Itchy a Scratchy. Bizarnímu projektu s řadou áčkových herců prošlo extrémní násilí
Toxický mstitel | Legendary Pictures
Původní Toxický mstitel spojil nechutnou brutalitu s nadhledem a černým humorem, čímž si získal obrovský fandom. Projekt hlavních tváří Troma Entertainment, režisérů, scenáristů a herců Lloyda Kaufmana a Michaela Herze, má k dnešnímu dni tři celovečerní pokračování, v nichž se úroveň drsné pokleslé zábavy zvyšovala.
Toxický mstitel
Toxický mstitel
59%
I když Troma stojí za spoustou dalších kultů včetně bláznivých parodií Surfoví náckové musí zemřít (1987) nebo Tromeo a Julie (1996), Toxický mstitel zůstává nejvýraznějším kulturním emblémem. Kolem remaku je ostatně dlouhodobě rušno a Macon Blair, jehož známe jako herce z letošního Oppenheimera či z thrilleru Jako v bavlnce (2020), sehnal prvotřídní obsazení. Peter Dinklage (Hra o trůny) ztvárňuje Winstona, šikanovaného uklízeče ve fitness středisku, jenž požádá šéfa o víc peněz. Po drsném odmítnutí spadne do kádě s toxickým odpadem. Stává se z něj zdeformované monstrum, které má políčené především na zlé bratry Garbingerovi – chamtivého majitele společnosti Boba v podání Kevina Bacona (Tajemná řeka) a jeho úlisného poskoka Fritze (Elijah Wood alias Frodo).
Toxický mstitel
Toxický mstitel | Legendary Pictures
Hvězdnou sestavu, již si s podobnými filmy většinou nespojujeme, dotváří ještě Jacob Tremblay (Room), Taylour Paige (Ma Rainey – matka blues) a sám Macon Blair. Ten se o snímku distribuovaném společností Legendary rozpovídal pro časopis Empire a pozastavil se nad groteskním násilím, pro které nalézal inspiraci nejen v původní sérii od Tromy, ale také v simpsonovských eskapádách Itchyho a Scratchyho. „Je to násilí podobné Itchymu a Scratchymu,“ potvrdil Blair spojitost s oblíbenou show Lisy a Barta, v níž si jdou drsně po krku zvířecí alternativy Toma a Jerryho. „Máme kupříkladu chlápka, jemuž se hlava zasekne v motoru, a ten mu ji úplně semele. Pro tenhle gag jsem měl slabost. Domníval jsem se, že mi to u Legendary zatrhnou. Oni však souhlasili se vším, co jsem navrhoval,“ dodal.
Vzhledem k neurvale variovanému násilí Itchyho a Scratchyho, kteří se masakrovali ve všemožných historických etapách a za užití dost absurdních technologií, můžeme očekávat unikátní remake věrný osmdesátkové brakovosti. Zejména první oficiální pohled na Elijaha Wooda napovídá, o jak zvláštní experiment půjde. Dosavadní kritici a kritičky přitom pějí chválu a vyzdvihují nekompromisně zábavný příběh o zrodu superhrdiny, který dává komerčním komiksovkám okázale na frak. Rotten Tomatoes zatím eviduje 22 recenzí, z nichž 91 % zvedá palec nahoru s průměrným hodnocením 7 z 10.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.