Nejdepresivnější film roku novátorsky vykresluje hrůzy holokaustu. Z traileru mrazí

Nejdepresivnější film roku novátorsky vykresluje hrůzy holokaustu. Z traileru mrazí
Zóna zájmu | A24
Film adaptuje stejnojmennou knižní předlohu Martina Amise z roku 2014 a ukončuje Glazerův desetiletý půst na poli celovečerní tvorby. Osmapadesátiletý Angličan si udělal jméno kultovní gangsterkou Sexy bestie a potrápil intelektuální zdatnost publika v mysteriózních kouscích Zrození a Pod kůží. Ve všech případech jde o díla cílená na okrajovější publikum, přičemž snadné sledování neposkytne ani The Zone of Interest.
Zóna zájmu
Zóna zájmu
74%
Distribuující společnost A24 vypustila upoutávku, která místo dialogů sází na úsporné znepokojování a znalost kontextu. Buduje atmosféru kolem ústřední vily, z níž se dění zřejmě neodchýlí, přičemž snímek bude mít evidentně blíž ke 120 dnům Sodomy než k odpočinkovému filmu. Série statických záběrů vzbuzuje nervozitu jen vědomím, jaké lidi a za jakých okolností sledujeme. A pokud se režisérovi tento pocit podařilo otisknout do celého díla (dle dosavadních reakcí ano), pak nás čeká novátorské a efektivní uchopení tématu ždímaného Schindlerovým seznamem či Saulovým synem.
Zóna zájmu: 1. trailer | A24
Trailer doprovází mezititulky s oslavnými výroky recenzentů, kteří slibují náročnou, avšak filmařsky suverénní a tematicky nesmírně důležitou podívanou. Zlo ostatně nejúčinněji bují pod povrchem. Glazer má navíc k dispozici skvělé herce a herečky, jež může protáhnout psychologickým peklem spolu s publikem. Hösse ztvárňuje německý herec Christian Friedel (Bílá stuha, Babylon Berlín) a jeho ženu Hedwigu skvělá Sandra Hüller. Ta festivalové obecenstvo poprvé uzemnila roku 2016 v evropské senzaci Toni Erdmann a letos sklízí chválu také za vítěze Zlaté palmy z Cannes, procedurální psychologické drama Anatomie pádu (v českých kinech od 19. října).
Glazer nás nechá myšlenky a tíhu sdělení vstřebávat vnitřně a kritika potvrzuje, že jednoznačně uspěl. Mělo by jít o méně sentimentální variantu Chlapce v pruhovaném pyžamu, která si nevyžádá tak jednoznačné odpovědi, avšak s případnou apatií publika účelně zamává.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.