Zrození

60%
Zrození
Deset let poté, co náhle zemřel její hluboce milovaný muž, je Anna (Nicole Kidman) připravena překonat svůj smutek a začít nový život. Souhlasí, že si vezme Josepha (Danny Huston), příjemného, vzdělaného muže, který se o ní ucházím už tři roky. Annino rozhodnutí potěší i její matku Eleanor (Lauren Bacall), elegantní, panovačnou ženu, která uvítá Josepha v rozlehlém aristokratickém bytě v New Yorku, kde všichni společně bydlí i s Anninou těhotnou sestrou Larou (Alison Elliot) a jejím manželem (Arlissem Howardem). Právě zde se jednoho večera shromáždí přátelé Anny a Josepha, aby jim poblahopřáli k jejich zasnoubení. Mezi hosty je i Clifford (Peter Stormare), který býval Seanovým nejlepším přítelem a jeho žena Clara (Anne Heche). Dvojice se v privilegované společnosti necítí úplně přirozeně, když přijíždí výtah, Clara zpanikaří, že její dárek pro Annu není vhodně zabalen a posílá Clifforda nahoru na party samotného. Sama chvilku dole v lobby postává a zvažuje své možnosti, mezitím jí pohled ulpí na malém chlapci (Cameron Bright), který zde sedí. Záhy Clara z budovy odchází směrem k Central Parku, aniž by si byla vědoma, že ji chlapec sleduje.

Krátce po zasnoubení se v bytě koná oslava narozenin Anniny matky. Avšak předtím, než se rozkrojí dort, se tu zničehonic objeví nezvaný host, tentýž malý chlapec a chce nutně mluvit s Annou v soukromí. Anna bere dítě do kuchyně. Zde jí chlapec sděluje, že je její zemřelý manžel Sean a varuje ji, ať si Josepha nebere. Rozčilená Anna odvádí chlapce z domu a vrátný jí potvrdí, že chlapec se skutečně jmenuje Sean. Sean se nenechá zastrašit a Anně napíše. Pravidelně navštěvuje dům, kde Anna bydlí, se svým otcem, panem Conte (Ted Levine), který je učitelem a má v domě klienty. Annina snoubence situace zneklidňuje a rozhodne se s malým chlapcem promluvit. Když Anna, Joseph i Seanův otec chlapci nařizují, že už nemá Annu obtěžovat, Sean klidně a rozhodně odmítá. Na konci výstupu omdlévá, což Annu emocionálně zasáhne. Sean zná navíc mnoho tajných detailů ze společného života Anny a jejího manžela, což je pro ni i zbytek její rodiny a přátele nevysvětlitelná skutečnost. Ještě více zneklidňující je jeho jistota a intenzita lásky k Anně.

Chlapec nakonec dostane šanci strávit v bytě, kde Anna žije, nějaký čas, což by mu mělo pomoci pochopit, že jeho přesvědčení je mylné. Avšak během jeho pobytu roste Annina víra v to, že Sean je skutečně její převtělený manžel. Ačkoliv nemůže popřít, že je to velmi podivné, je k malému chlapci čím dál více přitahována a odmítá nátlak rodiny i Josepha, aby se s ním přestala vídat. Mohlo by toto dítě být skutečně Anniným manželem, který se k ní vrátil? Jak by mohla zavrhnout příležitost znovu zakusit lásku, kterou k němu cítila?



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Zvláštní nepředstavitelný hypnotický příběh, kde je výměnná reinkarnace hlavní složkou děje. Jak by se kdo zachoval, kdyby se najednou objevil chlapec tvrdící, že je jeho zesnulí partner? Jeho obtěžování hraničící až s posedlostí však nedá odvrátit mysl jinam a tak netrvá dlouho a přesvědčení o pravosti jeho slov nabývá na síle. Citový útok vřele dosáhne svého cíle a soukromý život náhle mění směr. Jenomže ... je tomu skutečně tak? Mysteriózní atmosféra dlouho nebyla tak hustá, jako dosud. Dlouhé téměř artové záběry umocňují psychologickou stránku věci, spolu s důvěrou a přesvědčením svých myšlenek. Absurdita všeho dodává na realitě ohromnou velikost a tak víra v pravost daných skutků je až neskutečně silná. Silný je i příběh, pomalejší, avšak nenudící tempo, charakterově impozantní postavy. Námět jednoduchý, ale vytlačilo se z něho co se dalo. Tady tvůrci rozhodně zabodovali.
leriel
213 bodů
5
Zbytečně zdlouhavé záběry, vleklý děj... škoda nešťastného zpracování - film má zajímavou a neotřelou zápletku.

Dodatečné informace

Původní název:
Birth (více)
  • NSR Zrození
  • NSR Birth
  • NSR Birth - Io sono Sean
  • NSR Gennisi
  • NSR La naissance
  • NSR Reencarnação
  • NSR Reencarnación
  • NSR Zrodenie
  • NSR Рождение
Země původu:
NSR, Německo, USA
Rozpočet:
20 mil. USD