Ambiciózní Flash je v USA větší ostudou než Green Lantern, jehož zesměšnil i Reynolds

Ambiciózní Flash je v USA větší ostudou než Green Lantern, jehož zesměšnil i Reynolds
Green Lantern (2011) | Warner Bros.
Utahovat si z Green Lanterna se už rovná nošení dříví do lesa. V záplavě mizerně hodnocených DC filmů jako Liga spravedlnosti nebo Batman versus Superman ho možná někteří lidé začali zpětně doceňovat, ale stále jde o slabě přijatý patvar, který publikum rychle přestal zajímat. Nic na tom nezměnil ani Ryan Reynolds, jenž v něm pět let před Deadpoolem zkoušel prorazit s tradiční superhrdinskou šablonou. Green Lantern propadl u kritiky i publika a při rozpočtu kolem 200 milionů dolarů vydělal po celém světě 220 milionů. V USA se cifra zastavila na 116 milionech.
Flash
Flash
64%
Film se stal kulturním otloukánkem a nešetřil jej ani samotný Reynolds. Ve druhém Deadpoolovi jeho protagonista napravuje minulost a zabije Ryana Reynoldse předtím, než stihne roli v Green Lanternovi přijmout.
Green Lantern
Green Lantern
53%
Něco podobného může nyní potkat také Flashe, jenž navzdory mohutné reklamní kampani, oblíbené mnohovesmírné tematice a návratu Michaela Keatona do kostýmu Batmana v kinech nepřesvědčil. Kritiky jsou relativně smířlivé a na Rotten Tomatoes zvedá palec nahoru 64 % z 353 recenzí, ale diváci a divačkyo něj zájem neprojevili. Film, který čelil neustálým průtahům a odkladům, přišel studio nejméně na 200 milionů. Momentálně se celosvětově vrátily 264 miliony, což zdaleka nezalepí náklady. K těm musíme přičíst dalších minimálně sto milionů za marketing.
Flash propadl i v USA, kde momentálně vydělal 106 milionů. To je sice lepší než tragická dvojka Shazama (57 milionů dolarů), ale na druhou stranu jde o šedesátimilionový sešup oproti podzimnímu Black Adamovi. A rovněž o desetimilionový schodek oproti Green Lanternovi. To je zarážející nejen vzhledem k pověsti Reynoldsova propadáku, ale i s ohledem na výchozí pozice obou projektů. Green Lantern sice onehdy také platil za očekávanou premiéru, ale Flash měl oproti němu v zádech desetiletou sérii a navrch zvěsti o přímé konkurenci Avengers.
Flash
Flash | Warner Bros.
Zájem o komiksovky však zvolna uvadá a image projektu pošramotil také herec Ezra Miller, jehož osobní skandály včetně výtržnictví pod vlivem a loupeže nebraly v posledních měsících konce. Snímek tak zatahuje temnou oponu za sérií DCEU, kterou filmaři James Gunn a Peter Safran restartují v nové franšíze DCU. Gunn právě obsazuje nového Supermana, jenž má pojmout množství vedlejších postav z DC komiksů. Bude na něm, aby zachránil pověst superhrdinů pod křídly společnosti Warner Bros., jejichž přijetí se za dvanáct let od Green Lanterna moc nezlepšilo.