The Flash je důstojnou tečkou za DC univerzem, říkají první reakce. Miller napravuje reputaci

The Flash je důstojnou tečkou za DC univerzem, říkají první reakce. Miller napravuje reputaci
Flash | Warner Bros.
Kritici a kritičky se víceméně shodují na tom, že The Flash je tím, v co doufali optimisté s nohama na zemi, tedy důstojným snímkem bez větší ambice, jehož hlavním cílem je vzdát hold fandomu, který s DC ustál všechny hrboly na cestě. Snímky definované estetikou režiséra Zacka Snydera nepřesvědčily širší veřejnost, zato si však vypěstovaly hlasitou a oddanou skupinku příznivců. O DCEU tak můžeme mluvit jako o kultovním projektu v pravém slova smyslu. A právě tito pravověrní se budou u sledování cítit nejlépe.
Flash
Flash
  • Rakuten
  • Google Play
  • HBO Max
  • +1
64%
The Flash si zatím odnáší 72% poměr kladných recenzí na agregátoru Rotten Tomatoes s průměrnou známkou 6,5 z 10. To jistě není zázrak a málokdo srší absolutním nadšením. U projektu zapleveleného tolika šílenými problémy je nicméně zázrak, že výsledek nevyústil v úplnou katastrofu. „The Flash, jako sám Barry, je vytržený ze své minulosti a chybí mu i představa o budoucnosti. Dělá však, co může,“ píše Clarisse Loughrey z Independent.
Flash: finální trailer | Warner Bros.
Texty zmiňují, že příběh se snaží být dojemný, emocionální a konečně dává prostor postavě, jež v předchozích filmech vzhledem k okleštěným podmínkám působila spíš otravně a trochu „creepy“. Přestože s sebou Miller přináší tolik mediální zátěže, sklízí chválu za své ztvárnění hned dvou různých verzí ústředního hrdiny.
Ve chvíli, kdy Barry získává kompletní příběh, přestává působit jako karikatura. „Vrstvy, které byly doposud jen naznačené, Miller strhávají jednu po druhé. Jejich paralelní výkon v roli dvou verzí Flashe z různých dimenzí nepracuje pouze s myšlenkou různých realit, ale rovněž dvou psychologických profilů založených na stejném výchozím bodě. Miller předvádějí úžasný emocionální rozsah,“ chválí David Fear z magazínu RollingStone, jenž snímek považuje za nejlepší postnolanovský komiks od Warnerů a DC.
Flash
Flash | DC/Warner Bros
Největším kladem i záporem filmu je, podle toho, jak moc vám imponuje, či vás naopak irituje, fanouškovský servis. „Kde o vlastní podrývání, když se relativně zábavný film mění v atrakci, na niž ukazujete prstem a pojmenováváte věci a lidi, které znáte, zatímco se vám míhají před očima,“ píše Trace Sauveur z Austin Chronicle. Alonso Duralde z The Film Verdict uštěpačně dodává: „Možná, že nerdská kultura jako taková je prostě omyl.“
Ezra Miller
Ezra Miller

Hraje

7.3
Jiní oponují, že právě fanservis je to, co cílové publikum potěší a naplní energií. Nejvíc chvály pak sklízí Michael Keaton, jenž se po letech vrací jako Batman. Jeho účast, jež je jedním velkým popkulturním odkazem, pro mnohé představuje vrchol snímku. Loughrey Keatonovo angažování připodobňuje k Andrew Garfieldovi v posledním hraném Spider-Manovi. Matt Singer ze ScreenCrush má jasno: „Keaonův Batman zachraňuje tenhle film.“
„I když je The Flash dost rozklížený a jeho vachrlaté finální střetnutí není zdaleka tak zajímavé jako začátek hnaný Barryho vývojem, jádro příběhu o mladém muži snažícím se vypořádat se ztrátou matky nakonec drží výsledek pohromadě,“ shrnuje David Rooney z The Hollywood Reporter. U toho hodnocení prozatím zůstaneme, vlastní názor si můžete udělat již za týden, až Barry vstoupí 15. června do kin.