Zrozená pro stříbrné plátno. Malá mořská víla má první reakce, černošská Ariel údajně září

Zrozená pro stříbrné plátno. Malá mořská víla má první reakce, černošská Ariel údajně září
Malá mořská víla (2023) | Walt Disney Studios
Malá mořská víla pojednává o víle Ariel z fantaskní podvodní říše, která se navzdory zákazu poznávat svět lidí zamiluje do trosečníka prince Erika. Světová premiéra za účasti tvůrců proběhla 8. května v losangeleském Dolby Theatre a na Twitter či jiné sociální sítě proudí první reakce. Ty zatím vyznívají pozitivněji než v případě další hrané disneyovky Peter Pan & Wendy, která koncem dubna debutovala na Disney+. Podle některých recenzentů a recenzentek sice snímek nepřekonává animovaný originál, jehož pověst jej předchází, a působí zvláštně a nadbytečně, avšak většina reakcí dává najevo spokojenost.
I skeptičtější dojmy chválí režisérův vizuální vklad, který má být velkolepý a v určitých scénách napodobuje kouzlo animáku. Přestože některé podvodní sekvence tolik nefungují, celkově se mluví o řemeslné kvalitě s dobře upgradovaným zvukem. Řada ohlasů oplývá dokonce nadšením, vyzdvihuje muzikálová čísla či emoce a snímek pasuje na vůbec nejlepší hraný remake Disneyho animáků. Tedy i před Knihu džunglí či Lvího krále.
Malá mořská víla
Malá mořská víla
52%
Superlativa se snáší především na hlavu třiadvacetileté Halle Bailey, která se prý pro danou úlohu narodila. Zatím se proslavila zejména v hudební branži, se svou sestrou Chloe tvoří duo Chloe x Halle, které už získalo pět nominací na Grammy. Jako Ariel ovšem září, zužitkovává svou oslnivou image i skvělý hlas a reakce publika se shodují, že sledování jejího výkonu mu způsobovalo husí kůži.
Právě Bailey se přitom musela obrnit před nenávistnými reakcemi, které doprovázely její obsazení. Tmavá barva pleti či hnědý odstín jejích vlasů je pro mnoho fanoušků a fanynek „originálu“ neakceptovatelnou změnou (je ovšem poněkud odvážné Disneyho verzi z roku 1989 označovat za originál, protože jde o výrazně převyprávěnou a změněnou adaptaci pohádky Hanse Christiana Andersena, která sama o sobě také není původní). Herečka však podle všeho odvedla výjimečnou práci. Kathia Woods jí na svém twitterovém účtu vysekla poklonu, Bailey nazvala „naprosto magickou“ a Malou mořskou vílu oslavovala jako formativní film pro všechny malé dívky, které sní o velkých věcech.
Malá mořská víla: trailer, český dabing | Falcon
Animovaný snímek z roku 1989 patří k disneyovským klasikám a Alan Menken si za něj odnesl Oscary pro nejlepší hudbu a píseň. Třiasedmdesátiletý skladatel pracoval i na nynější hrané verzi, aktualizoval svou původní hudbu a vytvořil čtyři nové skladby, k nimž Lin-Manuel Miranda napsal text. Režie se chopil veterán Rob Marshall, jenž byl po přelomu tisíciletí díky Chicagu a Gejše vyhledávaným tvůrcem. Poté se ujal čtvrtého dílu Pirátů z Karibiku a zkazil si reputaci přeplácaným Čarovným lesem. Naposledy režíroval jiný disneyovský remake, Mary Poppins se vrací z roku 2018. Vedle Bailey ve filmu hrají třeba Javier Bardem (král Triton), Awkwafina (Scuttle), Melissa McCarthy (čarodějnice Ursula) a Jonah Hauer-King (Erik).
Není tedy vyloučeno, že se nový snímek stane rodinnou klasikou pro ty, kteří na původní verzi nevyrůstali. Disneyho remaky sice nedosahují takového aplausu od kritiků a kritiček jako jejich animované předobrazy, ale většinou vydělají obrovské peníze a zájem o danou látku (a merch) rozproudí. Vedle Malé mořské víly se momentálně připravují hrané verze Sněhurky a přehlížené rodinné sci-fi Lilo & Stitch. Režisér Barry Jenkins (Moonlight) rovněž chystá prequel Lvího krále (2019) s názvem Mufasa: The Lion King.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?