Z traileru na druhou Dunu vám spadne čelist. Připravte se na největší bitvu kinematografie

Z traileru na druhou Dunu vám spadne čelist. Připravte se na největší bitvu kinematografie
Duna 2, Paul | Warner Bros.
Režisér Denis Villeneuve (Příchozí, Blade Runner 2049) pokračuje v adaptaci slavné knihy Franka Herberta, která roku 1965 navždy změnila žánr science fiction. První díl Duny z roku 2021 uspěl navzdory doznívající pandemii, druhá část se nyní netrpělivě vyhlíží. Do českých kin se dostane 2. listopadu 2023 a minimálně herecké obsazení garantuje film roku.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
Vrací se Timothée Chalamet jako mesiáš Paul Atreides, jenž stane v čele utlačovaných Fremenů na písečné planetě Arrakis. Víc prostoru dostane Paulova láska Chani v podání Zendayy a mezi navrátilci nechybí ani Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Javier Bardem, Dave Bautista nebo Stellan Skarsgård jako zlovolný baron Harkonnen. Neméně atraktivní jsou jména hereckých posil, které zahrnují Florence Pugh, Christophera Walkena, Léu Seydoux či Austina Butlera, jenž mění Elvisovu pomádu za holou hlavu baronova vyšinutého synovce Feyda-Rauthy.
Upoutávka nešetří velkolepými výjevy, a byť si největší akci schovává pro kina, pocit osudovosti a směřování za vytouženou pomstou odkapává z každého záběru. Paul osedlá písečného červa, padne do náruče Chani, půjde na nože proti zarputilému Feydu-Rauthovi a svolá armádu, která by smetla i skřety při dobývání Minas Tirith. Na úvodní slova moudré princezny Irulán navazuje okázalý mix romance, melodramatu a válečného politického konfliktu, který nezapře účast těch nejschopnějších lidí z filmové branže. Vše působí mohutně, ačkoli stále vidíme jen náznaky. Pokud si video přehrajete s pořádně výkonnými reproduktory, zaručeně o něm budou mluvit i vaši sousedé.
Duna: část druhá: 1. trailer | Vertical Entertainment
Trailer vzbudil nadšené reakce publika, které ho zhlédlo minulý týden v Las Vegas. Web Geektyrant ve videoreakci prozradil, že materiál vypadá mnohem epičtěji než jednička. Citoval rovněž režiséra Villeneuva, jenž prý na CinemaConu sdělil, že dvojka je lepší film a že jedničku museli natočit čiště proto, aby se propracovali k tomuto zásadnímu projektu.
Něco podobného už Villeneuve předesílal v rozhovoru pro Vanity Fair. Mluvil o „epickém válečném snímku plném akce“, který se odliší od více „hloubavé“ jedničky. „Je mnohem hutnější. Vyhledali jsme nové lokace, nechtěl jsem se v ničem opakovat,“ nechal se slyšet režisér, jenž celý film natočil na imaxový formát. Jedničku přitom takové záběry tvořily jen ze 40 %. S kamerou znovu pracoval Greig Fraser (loňský Batman, Rogue One), o hudbu se postaral Hans Zimmer.
Kromě toho, že se z Paula stane fremenský spasitel a vojevůdce, se dočkáme také jeho dosud odkládané milostné linie s Chani. „Svět Duny je nesmírně komplexní, plný geopolitických, ekologických a technologických metafor, které jsou dodnes aktuální,“ řekl Chalamet pro Vanity Fair. „Ale v jádru je komorní vztah, v němž Chani funguje jako morální kompas… Opravdu je tou polidšťující a uzemňující silou,“ vysvětlil herec, proč Duna: část druhá zdaleka nebude jen ohlušující akční epikou.

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?