Nejosobnější projekt Davida Finchera je za dveřmi. Bude evokovat 30. léta

Nejosobnější projekt Davida Finchera je za dveřmi. Bude evokovat 30. léta
Občan Kane | RKO Pictures
Většina z nás už oplakala, že David Fincher nakonec odstoupil od natočení
Občan Kane
Občan Kane | RKO Radio Pictures
druhé Světové války Z, ale fanoušky režiséra jistě zároveň potěšila skutečnost, že jeho dalším filmem po Zmizelé nakonec budeMank, tedy v podstatě biografie legendárního scénáristy Hermana J. Mankiewicze mapující vznik kultovního filmu Občan Kane. Jde o první Fincherův černobílý projekt a práva nevlastní nikdo jiný než stále více expandující Netflix, který si tak po loňském Irčanovi pravděpodobně hýčká dalšího velkého oscarového hráče. Natáčení započalo již koncem roku 2019, ale moc zpráv jsme od té doby nedostali (což je asi dobře, jelikož letošek stejně žádné pozitivní zprávy nepřináší).
Nyní prolomil mlčení scénárista Forresta Gumpa a producent Manka Eric Roth, podle něhož by snímek mohl na Netflix dorazit již v říjnu 2020. A to je rozhodně pozitivní informace, kterou doprovází ještě povinné adorování materiálu ze strany producenta: "Je to neskutečný kousek. Vytvořil (Fincher) černobílý film ze 30. let. Vypadá to jako film ze 30. let a také má stejný feeling," prozradil Roth.
Pro Finchera tedy něco nového, ale současně povědomého a navíc osobního. Nejenže už vstoupil na půdu biografických příběhů s filmem Social Network, který sesbíral hromadu chvály a podle Quentina Tarantina je dokonce nejlepším počinem uplynulé dekády, ale Občan Kane je jedním z jeho nejoblíbenějších snímků a Mank představuje vysněný projekt jeho otce, Jacka Finchera, jenž je uveden jako autor scénáře, připraveného k realizaci již koncem devadesátých let (Fincher chtěl tuto látku vzkřísit již po premiéře jeho Hry, ale tehdy se studia zřejmě příliš bála neúspěchu, projekt šel ke dnu a Jack Fincher zemřel roku 2003, aniž by se adaptace svého scénáře dočkal).
Myšlenky všech režisérových obdivovatelů a cinefilů jako takových se tedy nyní mohou pomalu začít upínat na letošní říjen, přičemž zůstává s otazníkem, zda-li se Mank jako potenciální oscarový favorit objeví také v kinech. Minulý rok byla podobná výjimka udělena zmíněnému Irčanovi, jenž putoval kromě uvedení na Netflixu také do vybraných kinosálů, letošek však nastavil zcela jiný a nechtěný kurs a věci se mají docela jinak - jednak stále není jisté, jak koronavirus zamává s kinosály a jejich otevíracím řádem v dalším průběhu roku, jednak akademie učinila zvláštní opatření a o Oscary se budou moci ucházet i filmy, které se dočkají pouze online streamování.
David Fincher
David Fincher
V hlavní roli Mankiewicze se objeví spolehlivý Gary Oldman, jehož doplní Tom Burke v úloze Orsona Wellese a dále třeba Amanda Seyfried, Lily Collins nebo Charles Dance. Budete se těšit a doufáte, že se Mank podívá také do našich kin?