Když se hastrman zamiluje do emancipované venkovanky. Film, jaký u nás dlouho nebyl

Když se hastrman zamiluje do emancipované venkovanky. Film, jaký u nás dlouho nebyl
Hastrman / Karel Dobrý | První veřejnoprávní

Hastrman: Finální trailer

Hastrman: trailer | První veřejnoprávní
Jako romantický thriller o lásce hastrmana k venkovské dívce či mysteriózní ironický příběh o láskou poblázněném aristokratovi – tak vidí režisér Ondřej Havelka svůj první celovečerní film Hastrman (2018). Snímek, jehož zcela nový trailer dnes tvůrci představili, vznikl na motivy oceňovaného románu Miloše Urbana. Tvůrci do příběhu o jedné lásce, vášni a krajině záměrně obsadili nové tváře českého filmu a zaměřili se na výrazné výtvarné zpracování. Vedle Karla Dobrého (Čertoviny, Dítě číslo 44) a Simony Zmrzlé (Piko) v hlavních rolích si zahráli i etablovaní herci Jiří Lábus nebo David Novotný.
Jiří Lábus, Ondřej Havelka
Jiří Lábus a Ondřej Havelka během natáčení Hastrmana. | Česká televize
„Pro mě je v Hastrmanovi dominantní milostný příběh dvou hlavních postav opředený prvky romantismu. Nezaměňujme však romantické za líbivé, v původním smyslu jde spíše o vzbouřené city, vášně i živly, vztahy mezi lidmi a přírodními jevy, přítomna je i dekadence, erotismus a mystérium. A tohle vše jsme se snažili do filmu dostat,“ popisuje režisér Ondřej Havelka.
Román Miloše Urbana oceněný v roce 2001 Magnesií Literou za nejlepší prózu zaujal Ondřeje Havelku hned po přečtení v roce 2004, filmová práva však nebyla několik let dostupná, po jejich uvolnění začal Havelka na filmu pracovat s producentem Čestmírem Kopeckým (Karamazovi, Nuda v Brně). Největší výzvou bylo obsazení hlavní role hastrmana, kterou nakonec získal Karel Dobrý (držitel Ceny Alfréda Radoka z roku 2013).
Karel Dobrý, Simona Zmrzlá
Hastrman | První veřejnoprávní
V hlavní ženské roli filmu Hastrman uvidí diváci přední herečku Divadla Husa na provázku Simonu Zmrzlou, která vyhrála na roli Katynky casting. „Katynka je nespoutaná a nezávislá, dnes by se dalo říct, že je na svou dobu emancipovaná. To je na této hrdince zajímavé a mně rozhodně blízké. Z dnešního pohledu je to úplně normální dívka, která ví, co chce a za tím si i jde,“ říká představitelka Katynky Simona Zmrzlá.
Hastrman vznikl ve společnosti Čestmíra Kopeckého První veřejnoprávní, v koprodukci s Českou televizí – Filmovým centrem, Barrandov Studiem a za podpory Státního fondu kinematografie. Do českých kin bude uveden 19. dubna distribuční společností CinemArt.
Karel Dobrý
Hastrman