8. týden-kinopremiéry: Firth paroduje Bonda, Hádkové si lezou na nervy a Vetřelec se vrací

8. týden-kinopremiéry: Firth paroduje Bonda, Hádkové si lezou na nervy a Vetřelec se vrací
Kingsman: Tajná služba (2014)
Matthew Vaughn natočil před lety rafinovaný komiksový akčňák Kick-Ass (2009), kterým zesměšnil superhrdiny a pobavil diváky i kritiky. Zopakuje úspěch s novinkou Kingsman: Tajná služba (2014), v níž si utahuje z Jamese Bonda, nešetří krví a propagandou gentlemanství? Ano. Zatím to tedy potvrzují publicisté, kteří snímku dávají velmi vysoké známky (88 procent v průměru ti tuzemští).
Colin Firth ve filmu hraje špióna organizace Kingsman, který zaučuje nováčka Tarona Egertona. Nechybí padouch v baseballové čapce Samuel L. Jackson, usilující o záchranu planety Země za každou cenu. Je totiž vášnivým ekologem, co nemá o lidském druhu nejvalnější mínění.
Tohle vypadá na prvotřídní jízdu plnou humoru, nadsázky, akce, brutálních scén a britských reálií. Z recenze Františka Fuky: "Působí to až bizarně, ale postavy v této poloparodii jsou více z masa a kostí, než postavy ve většině bondovek, které se obzvlášť v posledních letech snaží působit tak hrozně seriózně. Přitom výsledný dojem nepůsobí jakkoliv nesourodě. Během sekundy se máme přepnout z "šílené řachandy" na "skutečné drama", nebo naopak, a vždy to funguje zcela bezchybně a vždy je to strašlivě cool." To zní zatraceně dobře.
Kobry a užovky: trailer | Falcon
Českému filmu se blýská na lepší časy. Do kin míří Kobry a užovky Jana Prušinovského, které zachycují autorův odklon od situačního humoru a komediálního žánru. Pravda, sociálních dramat vzniklo nejen v české kinematografii ažaž. Prušinovského novince nicméně nechybí nadhled, zajímavé prostředí, veleschopní herci a inteligence. Uštkne Kobra (Kryštof Hádek) Užovku (Matěj Hádek)? Zjistíte v kinech. Recenze filmu si přečtěte zde. Prozatím 74 procent.
Vetřelec
Dnešním dnem počínaje až do 19. března budou vybraná česká kina uvádět režisérskou verzi slavného Vetřelce (1979). Což je informace, ke které není moc co dodávat. Sci-fi horor děsil, zaujal, překvapil. Spojením slavného režiséra s kultovním výtvarníkem vzniklo jedinečné dílo, které prostě nestárne. Přesvědčte se i vy ve vybraných kinech a držte Ripleyové palce i tentokrát. Recenze si přečtěte zde.
Ole Giæver
| Aerofilms
Nor s holou zadnicí upaluje severskou krajinou. Oním vysportovaným mužem na plakátu filmu Proti přírodě je jeho režisér Ole Giæver, který snímkem projevil pochybnosti, touhy a smutky muže na scestí. Během "útěku do divočiny" se pokusí uvědomit si svou roli otce, manžela a muže. Svoboda je tak lákavá... Samozřejmě nemůže chybět severský humor a otevřenost. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 67 procent.
Na závěr si představíme dokumentární film Danielův svět, který cílí na téma, které je stále ještě tabu. Pojednává totiž o životě jednoho českého pedofila. Mladý člověk žije s vědomím, že ho přitahují malí chlapci. A racionálně se vypořádává s faktem, že musí svůj chtíč držet na uzdě v rámci vlastních fantazií. O "problému", který mu dala do vínku matka příroda, je ochoten mluvit. Dojde na coming out během průvodu Prague Pride, setkání s matkou, s rodiči onoho malého chlapce. Nechybí "humornější" scény. Během jedné z nich si například skupinka pedofilů postávající u dětského hřiště vybírá z hloučku dětí. Udělat si legraci z vlastní slabosti může bolet. I když nejednomu rodiči zamrazí. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 65 procent.
Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.