US tržby: Bohové a králové skončili na špici, slavit ale nemohou

US tržby: Bohové a králové skončili na špici, slavit ale nemohou
Reese Witherspoon je díky svému výkonu horkým kandidátem na Oscara.
Velkolepý epos natočený za štědrých 140 milionů si o víkendu připsal pouhých 24 a půl. Vzhledem k tomu, že již brzy bude vládnout Hobit a na ostatní toho moc nezbude, je EXODUS v amerických sálech odsouzen k neúspěchu a bude vnímán jako jeden z největších propadáků roku 2014. Možná Scottovu práci zachrání zbytek světa, neboť tam si film při startu připsal dalších 50 mega. Je ale otázkou, co bude tohle výrazné klopýtnutí znamenat pro dvojky Promethea a Blade Runnera. Obojí víceméně stojí na Scottově reputaci a po tomhle fiasku se možná začnou škrtat rozpočty.
Ještě jedno malé vítězství nicméně EXODU patří – jde o první film, který dokázal po třech týdnech sesadit z vrcholu Sílu vzdoru. Ta je poprvé druhá a i když za svými předchůdci v cifrách zaostává, pořád je velmi úspěšná. Podobně špatný sprinter, jako Scottova novinka, se ukázali Tučňáci z Madagaskaru. Mělo jít o sázku na jistotu, místo toho má čtyřka „agentů ve fraku“ po třech týdnech z amerických kin 58 mega a to stáli 132! Ve světě si podle očekávaní vedou lépe, pořád je ale zarážející, jak ve Státech nezaujali.
us-trzby-bohove-a-kralove-skoncili-na-spici-slavit-ale-nemohou
Reese Witherspoon je díky svému výkonu horkým kandidátem na Oscara.
Dalším nováčkem v TOP10 je na čtvrtém místě komedie Top Five. Tu napsal, zrežíroval a hraje v ní Chris Rock. A i když to možná většinu z vás překvapí, jde prý o jednu z nejlepších žánrovek letošního roku, v níž Rock úspěšně zužitkoval to nejlepší ze svých stand up výstupů. Do desítky se též poprvé podívalo drama "moc se budu snažit na Oscarech" Divočina, v němž si Reese Witherspoon zkouší doslova dojít pro lepší život. Snímek se hrál již minulý víkend, polepšil si ale v počtu kin a hned stačilo to na desáté místo.
EXODUS měl být jedním z komerčních vrcholů roku, čemuž se ve výsledku ani nepřiblížil. Teď už je tak čistě na Hobitovi, aby letošní tržby vylepšil. Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.