Vybíjená podle Viewegha představuje první upoutávku. A modelky ve filmu.

Vybíjená podle Viewegha představuje první upoutávku. A modelky ve filmu.
Linda Bartošová, Miss World 2012. | če
Michal Viewegh
Spisovatel, scenárista a herec jedné role Michal Viewegh.
V průběhu srpna a září natáčel režisér Petr Nikolaev novou českou komedii Vybíjená (2014) podle stejnojmenné knihy Michala Viewegha. V roce 1997 Nikolaev debutoval úspěšnou adaptací jiné Vieweghovi knihy, Báječných let pod psa (1997). „Už poprvé s Báječnými lety pod psa to byla vítaná příležitost se podívat na minulost s odstupem a humorem,“ vzpomíná režisér. „V tom se současné setkání s látkou Michala Viewegha neliší. Poslední filmy, které jsem dělal, byly dost vážné, a tak se na komedii těším a doufám, že i diváci v kině se zasmějí.“ Autorem scénáře Vybíjené je Miroslav Oščatka, který s Nikolaevem spolupracoval na snímcích Příběh kmotra (2013) a Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů (2013).
Michal Suchánek (I), Petr Nikolaev, Richard Genzer
Richard Genzer, režisér Petr Nikolaev a Michal Suchánek během příprav na natáčení. | http://www.infilm.cz
Román Vybíjená vydal jeden z nejčtenějších domácích autorů současnosti v roce 2004. Kniha i právě natáčený film jsou groteskou o přátelství, osudových láskách, kráse a ošklivosti, alkoholu a hledání lidského štěstí. V několika časových rovinách vypráví příběh spolužáků, kteří spolu prožívají různé životní etapy.
Michal Suchánek (I), Lukáš Vaculík
| http://www.infilm.cz
Ocitáme se na abiturientském srazu gymnázia. Zdánlivě banální situace dává prostor nejen pro sentimentální vzpomínky, ale především k bilanci nenaplněných tužeb i uskutečněných snů a prožitého života. V centru příběhu se jsou tři kamarádi – Jeff, Skippy a Tom, které životní peripetie neustále vracejí do společného bydliště – staromládeneckého doupěte, které se pro ně stává útočištěm podle toho, jak získávají či ztrácejí životní partnerky.
Jejich protipólem jsou dvě ženské hrdinky – třídní kráska Eva, která se stane postupně objektem lásky všech spolužáků, a ošklivka Hujerová, které schopnost sebeironického nadhledu dává nejen schopnost přežít ve světě krásných, ale najít i vlastní cestu ke štěstí.
Michal Suchánek (I), Ondřej Sokol, Richard Genzer
Divácky nejnavštěvovanějším tuzemským filmem žebříčku je Vybíjená. Na snímku herci Ondřej Sokol, Richard Genzer a Michal Suchánek. | http://www.infilm.cz
V úloze tří kamarádů se objevuje úspěšné trio z kultovního televizního seriálu PartičkaMichal Suchánek, Richard Genzer a Ondřej Sokol. „Klíčové bylo, kdo ztvární tříčlennou mužskou partu,“ odhaluje zákulisí obsazení Petr Nikolaev. „S návrhem, že by to měla být “partička” Genzer-Suchánek-Sokol, přišel producent Rudolf Biermann a mně se ten nápad líbil. Je to jako by to Michal napsal pro ně.“

První upoutávka k filmu Vybíjená

Vybíjená
V úloze krásky Evy se ve dvou časových rovinách vystřídají dvě známé české modelky – Simona Krainová a Linda Bartošová. Pro Simonu Krainovou role Evy znamená po delší odmlce návrat před filmovou kameru a také opětovné setkání Lukášem Vaculíkem, s nímž natáčela krimi komedii Kamarád do deště II. (1992). Lukáš Vaculík ve Vybíjené ztvární profesora, který Evě významným způsobem vstoupí do života. Glosátorku Hujerovou hraje Simona Babčáková, která má stejně jako všechny další hlavní postavy své mladší já.
Simona Babčáková, Simona Krainová
Dvě Simony v jednom filmu - Babčáková a Krainová. | http://www.infilm.cz
Filmy podle literárních předloh Michala Viewegha patří k nejúspěšnějším tuzemským titulům. Divácky nejnavštěvovanější adaptací jsou Účastníci zájezdu (834.708 diváků), dále pak Román pro muže (584.425), Román pro ženy (584.382) a Nestyda (582.369). Pod všemi adaptacemi je podepsán producent Rudolf Biermann.
Režisér Petr Nikolaev přiznává, že případnou svázanost úspěchů ostatních filmů, včetně svých Báječných let pod psa, si nepřipouští. A téma Vybíjené mu je blízké i z jiného důvodu. „Můj absolventský film z FAMU se jmenuje “Večer dospělosti” a jeho první část se odehrává na maturitním večírku. Další dvě části pak tvoří setkání maturantů po pětadvaceti a padesáti letech. To téma mně asi bylo souzeno,“ říká Nikolaev.
Petr Nikolaev
Petr Nikolaev (na snímku vpravo) | Kinobox
Distributorem Vybíjené je společnost Falcon. Film vzniká v koprodukci s TV Prima. Premiéra je plánována na 12. března roku 2015.