Tržby v českých kinech: Komiksoví mutanti, ještěr veterán a veksláci v Bruselu

Tržby v českých kinech: Komiksoví mutanti, ještěr veterán a veksláci v Bruselu
V Americe odvedli sakra dobrou práci. V českých kinech to dovedli taky na špici žebříčku. Řeč je o marvelovce X-Men: Budoucí minulost, která u nás odstartovala s 5 miliony na tržbách a fanouškovskou základnou 34.310 diváků.
Godzilla
Godzilla | Warner Bros.
Godzilla byla nicméně o týden dříve ve svém premiérovém kole o dobrou třetinu silnější. Nyní jí patří druhé místo, 10.552 fanoušků a 1.7 milionu korun na tržbách. Úder z komiksovo-katastrofického světa vyvažuje pokračování normalizační romance z veksláckého prostředí Bony a klid 2.
Roman Skamene, Jakub Prachař
Po bonech přichází euro a Bony a klid 2. Už to ale nefunguje. | 2media.cz
Na film se vydalo téměř tolik diváků, kolik jich přišlo na Godzillu, 10.488. Inu, pro jednoho je relax atomový ještěr, pro jiného džíny, magneťák, euro a bruselské podsvětí. 1.36 milionu pro Bony a klid 2. Když bychom to srovnali s druhým Dědictvím (2014), jsou veksláci 21. století chudými příbuznými. O premiérovém víkendu totiž na pokračování Dědictví přišlo přes 41 tisíc diváků, tržby dosáhly téměř 6 milionů korun. Ano, bylo to v zimě, v únoru, kdy do kina chodí víc lidí než na jaře, ale i tak je rozdíl do očí bijící.
Rio 2
Čtvrté skončilo Rio 2 (2014), tedy další pokračování. Ze čtyř uvedených snímků čtvrté! Děti vytáhly rodiče do kina. Sedmý víkend a tržby lehce nad půl milionu. Aktuální návštěvnost 4.549 diváků, což je pokles o 76%. Stále se ale jedná o dlouhodobě nejúspěšnější snímek, který se v žebříčku Top 20 nachází.
Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
| Bioscop
Ze třetího na páté místo se propadl Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (2013). Ale i tak je to mezi všemi blockbustery a nostalgickými druhými díly pro tuhle švédskou komedii úspěch. Tržby lehce přesáhly 500 tisíc korun, na film přišlo 3.920 diváků.
Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
| Bioscop
Nepěkně to klesá. Peníze jdou ke zmrzlinářům a barmanům. A jestli bude léto takové jako tuhle neděli a pondělí... Od sedmého místa žebříčku Top 20 jsou filmy uváděny plus minus ve 30 kinech. To už by se nemalému počtu tvůrců a distributorů vyplatilo zapřemýšlet nad "alternativní" filmovou distribucí. Ale kino je kino, zážitek ze sledování filmu v sále k nezaplacení. Ta klubová kina, která mají oddané fanoušky, momentální stav nicméně nezachrání. Muzikanti už dneska natáčejí v obýváku s notebookem, kvalitní film ale za týden u sebe doma a za minimální náklady prostě nenatočíte. Co s tím?
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.