Natočil provokativní filmy plné hádanek, má zástupy oddaných fanoušků a za pár měsíců obdrží Oscara

Natočil provokativní filmy plné hádanek, má zástupy oddaných fanoušků a za pár měsíců obdrží Oscara
Mulholland Drive | Universal Pictures
David Lynch
David Lynch | crowdfundingová kampaň
73letý David Lynch zaujal již v roce 1977 svým psychotickým dílem Mazací hlava. Následoval klasičtěji pojatý Sloní muž (1980), pro něhož se autor inspiroval skutečnou postavou znetvořeného člověka a jeho těžkým osudem v rámci vystupování v kabaretu kuriozit. Po kroku vedle, kterým se pro Lynche stala Duna (1984), si vydobyl pověst uznávaného, talentovaného a originálního autora kultovním dílem Modrý samet (1986).
Modrý samet
Modrý samet (1986) | De Laurentiis Entertainment Group
Právě tady lze vysledovat autorova klíčová témata jako přitažlivost neznámem, iracionální násilí, strachy, sny, surreálné cestování, zvláštní smysl pro humor nebo tajemné a stejnou měrou přitažlivé ženy (dále též přítomna ve filmech jako Lost Highway, Mulholland Drive, Inland Empire). Kultovním se stal seriál Městečko Twin Peaks z roku 1990, na který Lynch nekompromisně a nebývale kreativně navázal před dvěma roky. A opět zaznamenal úspěch a uznání.
Recenze: Seriál Twin Peaks – co všechno jste chtěli vědět o pravé podstatě zla
Seriály5. 9. 2017
Recenze: Seriál Twin Peaks – co všechno jste chtěli vědět o pravé podstatě zla
David Lynch se v poslední době spíš než tvorbou celovečerních filmů zabývá hudbou, natáčením videoklipů nebo videoartem. Škatulky a poličky jsou na něj krátké. Své nezpochybnitelné místo v encyklopediích a dějinách kinematografie má již delší dobu. Nyní ho ještě umocní akademici, kteří Lynchovi koncem října spolu s herečkou Geenou Davis (Thelma a Louise), hercem Wesem Studim (Poslední Mohykán) a režisérkou Linou Wertmüller (Pasqualino Sedmikráska) předají Oscara za celoživotní dílo. O tomto kroku akademie nelze ani vteřinu pochybovat.
Twin Peaks
Mulholland Drive