Mamma Mia! aneb Nejslavnější filmové muzikály

Mamma Mia! aneb Nejslavnější filmové muzikály
10-nejslavnejsich-filmovych-muzikalu
Čaroděj ze země Oz (1939)
Knihovna Kongresu označila Čaroděje ze země Oz za nejsledovanější film všech dob. Nejen jeden z nejlepších muzikálů všech dob, ale i jeden z nejlepších filmů vůbec, je napěchovaný chytlavými hudebními čísly, které pozvednou ducha a polechtají bránici. Navíc v něm nechybějí postavami, které se vryly do paměti generacím diváků, a dialogy, co umí citovat i ti, kteří film nikdy neviděli.
Důležitá píseň: Somewhere Over The Rainbow
Gene Kelly
Zpívání v dešti | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Zpívání v dešti (1952)
Neodolatelná óda na Hollywood (IN TECHNICOLOR) a Gene Kelly v jedné z nejslavnějších scén filmové historie. Přestože déšť musel být doplněn mlékem, aby byl na kameře vidět, zrodil se v zapáchajícím studiu otec všech muzikálů. Ještě úžasnější je, že kvůli časovému presu byla choreografie improvizována až na místě.
Důležitá píseň: Singin' In The Rain
West Side Story
West Side Story (1961) | United Artists
West Side Story (1961)
Vyhrnuté džíny, uhlazené vlasy a choreografie luskání prstů. Moderní verze Romea a Julie má možná ty nejméně děsivé gangstery, co kdy tancovali na stříbrném plátně, ale West Side Story prostě funguje. Texty Stephena Sondheima a choreografie Jeroma Robbinse udělaly z příběhu Tonyho a Marie klasiku, o které se mluví i po padesáti letech.
Důležitá píseň: America
Julie Andrews
| Walt Disney Studios
Mary Poppins (1964)
Stejně jako titulní postava je i celý snímek Mary Poppins „v podstatě bezchybný“. Dokonalý příklad Disneyho muzikálů, který si získal srdce jak dětí, tak rodičů. Julie Andrews jako chůva s příšerným přízvukem je zároveň škodolibá a okouzlující a dovede zazpívat i slova jako „superkalifradžilistikexpijalidózní“.
Důležitá píseň: A Spoonful of Sugar
Audrey Hepburn, Wilfrid Hyde-White
My Fair Lady
My Fair Lady (1964)
Dobrá, Audrey Hepburn ve filmu ve skutečnosti nezpívá, ale je předabovaná. A možná její cockney přízvuk taky není moc přesvědčivý. My Fair Lady je ale jedním z posledních filmů svého druhu – klasických velkorozpočtových muzikálových produkcí. A pořád zůstává elegantní záležitostí se špičkovými melodiemi.
Důležitá píseň: Wouldn't It Be Loverly
Julie Andrews
Za zvuků hudby | 20th Century Fox
Za zvuků hudby (1965)
THE HILLS ARE ALIIIVE WITH THE SOUND OF MUSIC... Film tak provařený, že si z něj dělal legraci skoro každý. Navíc, přepočteno na dnešní čísla se jedná o třetí nejúspešnější film všech dob. Nikdo tedy nemůže zapřít, že Za zvuků hudby je jedním z nejlepších filmových muzikálů všech dob. Snímek, známý jak svými písněmi, tak úchvatnými vizuály, balancuje mezi lehkovážnou hudební komedií a temným, dramatickým kusem. Třešničkou na dortu jsou Julie Andrews, Christopher Plummer a všechna ta von Trappova děcka.
Důležitá píseň: The Sound of Music
Šumař na střeše
| Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Šumař na střeše (1971)
Asi nejpříjemnější rychlokurs jidiš, jaký kdy zažijete. Film plný šmalc a chucpe je sice kritizován pro trochu komerčnější přístup k židovské historii a viditelně levnou produkci, ale zároveň je oslavou nejen kultury, ale života samotného. Musíte být úplný mešuge, abyste si ho nezamilovali.
Důležitá píseň: If I Were A Rich Man
10-nejslavnejsich-filmovych-muzikalu-1
Pomáda (1978)
Jeden z nedůležitějších filmů, ve kterých třicátníci hráli teenagery. V Pomádě všechno zapadlo do sebe a výsledkem je film tak sladký a zábavný, že se o něm mluví dodnes. Úžasné herecké výkony Johna Travolty a tehdy vycházející australské hvězdičky Olivie Newton-John, chytlavé písničky a jemně idealizované prostředí Ameriky 50. let. Vrcholem filmu je určitě Travoltův téměř orgasmický finiš k písničce Summer Lovin'. Jenom prosím vás ignorujte Grease 2 (1982).
Důležitá píseň: You're The One That I Want
Vlasy
Vlasy | United Artists
Vlasy (1979)
Miloš Forman, který se proslavil vážným Přeletem nad kukaččím hnízdem (1975), se rozhodl režírovat příběh o hippies, mírových protestech a… vlasech. I když se protiválečné poselství možná opakuje až příliš často, jsou Vlasy krásným kusem chlupaté hippie magie.
Důležitá píseň: Good Morning Starshine
Nicole Kidman, Ewan McGregor
Moulin Rouge | 2001 20th Century Fox
Moulin Rouge (2001)
Přiznejme si, hvězdné obsazení rozhodně není zárukou pěveckého talentu (Pierce Brosnan a Mama Mia! vás pozdravují), ale Ewan McGregor a Nicole Kidman vystřihli své role perfektně. Moulin Rouge je buď těch nejotravnějších 127 minut vašeho života, nebo nádherně přemrštěné postmoderní vyznání lásky a kaleidoskopická směs hudby, vytržená z jiných dob. Nechybí Like a Virgin od Madonny, Smells Like Teen Spirit od Nirvany nebo Heroes Davida Bowieho.
Důležitá píseň: Elephant Love Medley
Přiznejme si, chybí tady spousta filmů. Některé slavnější, některé méně, oblíbené, zatracované, hrané, kreslené… Svůj seznam jsem vytvořil podle zcela subjektivních pocitů, se kterými nemusí každý souhlasit. Jaké jsou podle vás další filmové muzikály, které si zaslouží zmínku? Diskutujte pod článkem.