Šumař na střeše

77%
Šumař na střeše
Plakát traileru

V této filmové adaptaci muzikálu na motivy povídek Šoloma Alejchema je hlavní postavou mlékař Tovje, židovský rolník za dob carského Ruska, který se sanží uživit rodinu a udržet si židovské tradice navzdory silnému odporu vrchnosti. Skvělé písničky a nezapomenutelné taneční výstupy dělají z tohoto filmu opravdovou klasiku.




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Skvělá kniha Šoloma Alejchema Tovje vdává dcery je výtečný a zpracovat motivy do muzikálu není nic lehkého; film se stal právem naprostou klasikou a nepříliš známou knižní předlohu zpopularizoval. Stojí za to vidět i o téměř půlstoletí později.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
K filmu jsem si chvíli hledal cestu a první čtvrthodinu jsem dokonce koketoval s tím, že film vypnu, ale to nedělám téměř vždy a v tomto případě jsem rád. Příběh jedné Židovské osady v carském Rusku je úchvatný. Židovské tradice se perou s novým myšlením, v Rusku se dere k moci nový řád a otec rodu drží a tvoří celý film. Skvělá hudba a zpracování. Přeci jen to na mě bylo dost dlouhé a došlo i na pár hlušších míst. Celkově je to skvělý film. Dal bych tak 75%
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
0
Fiddler on the Roof samozřejmě nějaké kvality má, ale můj dojem byl čistě negativní z důvodů, jenž budu dále jmenovat... Naprosto nebyla potřeba, aby se to snažilo být muzikálem, protože samotná hudební čísla nijak výrazně neutváří kvalitativní podobu filmu (jako je tomu je třeba ve Zpívání v Dešti nebo New York, New York). Obešlo by se to bez nich, protože písně jen rozvádí nějaká vnitřní rozpoložení postav, která jsou divákovi patrna ještě před tím, než o nich začnou postavy zpívat anebo by šla zprostředkovat rychleji (a vkusněji) skrze dobře napsaný dialog. Nestěžoval bych si však, kdyby mě ty songy braly, což se nestalo kvůli absenci dobrých textů i chytlavé melodie. Divák by se měl skrze hudbu naladit na rozpoložení postavy, sžít se s ní, být její kreací pobaven a být do ní skrze to všechno zainteresován. To se mi zde nestalo ani jednou. Vždycky jsem jenom chtěl, aby s tím natahovaným krákoráním přestaly a někam se to už hnulo... Vleče se to jako sraní. Film má 3h a v prvních 90min se odehraje jen toto: Protagonistovi tři dcery na začátku zpívají o tom, že chtějí ženicha. Ta nejstarší je zamilovaná do svého kamaráda z dětství - chudého krejčího. Nějaká zkurvená bába však přijde za její maminkou a dohodí majetného řezníka. Maminka požádá otce, aby s řezníkem promluvil. Ten tak učiní, přislíbí mu ji navzdory tomu, že řezník je ještě starší než otec. Dcera je zaskočena a chvilku trvá, než oznámí, že řezníka nechce. Otec nejdřív vybouchne, protože dal slovo, ale pak si uvědomí, že štěstí dcery je pro něj důležitější. Následuje svatba... - Jelikož je to rodinný film opakující tisíckrát ohraná moudra (a to už v době svého vzniku), tak je jasný, k čemu to spěje a já nechápu, proč bych se měl sžívat s takovými vidláky, kteří svou tupostí jen natahují děj, čímž maří můj čas a nejsou při tom ani příliš zábavní. Z prostředí chudých, tradicionalistických, židovských sedláků by mělo jít vytěžit více zábavy. Postavy jsou však střelené pouze lehounce, aby to celé bylo takové neškodné a pro celou posranou rodinu. Humory tedy spočívají třeba v nedorozumění: viz. Jeden debil chce po druhém ruku jeho dcery, zatímco on si myslí, že chce koupit krávu. Dialog to však nebyl dost propracovanej na to, aby mě strhnul a konceptuálně je to takové archetypální, takže jako bych to už někde jinde viděl/slyšel. V tomto případě i ve svém celku to není sofistikované ani konceptuálně dost propracované. Druhá půlka je, narozdíl od té "bujaré" první, tragičtější, ale vzhledem k tomu, že jsem se s postavami nesžil, mi to bylo úplně fuk. Jsem přitom zvídavej člověk. Je docela snadné mě trochu zaujmout. Zde jsem se však celou dobu hrozně nudil.

Dodatečné informace

Původní název:
Anatevka (více)
  • USA Šumař na střeše
  • USA Anatevka
  • USA Damdaki kemanci
  • USA El violinista a la teulada
  • USA El violinista en el tejado
  • USA Fiddler on the Roof
  • USA Hegedüs a háztetön
  • USA Il violinista sul tetto
  • USA O violistis stin stegi
  • USA O violistis sti stegi
  • USA Scripcarul de pe acoperis
  • USA Skrzypek na dachu
  • USA Spelman på taket
  • USA Spillemand på en tagryg
  • USA Um Violinista no Telhado
  • USA Un violon sur le toit
  • USA Viulunsoittaja katolla
Země původu:
USA
Rozpočet:
9 mil. USD
Tržby:
83,3 mil. USD (celosvětově)

Powered byJustWatch