CZ tržby: Jáklův Ghoul si poradil s Americkým sniperem, erotickým bestsellerem i s oblíbenými animáky

CZ tržby: Jáklův Ghoul si poradil s Americkým sniperem, erotickým bestsellerem i s oblíbenými animáky
Petr Jákl natočil pátrání po ukrajinském kanibalovi. O druhém víkendu Ghoul ovládl žebříček tuzemských tržeb.
Když je venku téměř jarní počasí, kdo vyrazí do kina? Vyznavači temných děl, chladných nor a drsných žánrů. Tvůrci hororu Ghoul (2015) mají tentokrát dvojnásobný důvod k radosti - nejenom, že se dostali na vrchol žebříčku, ale za sebou nechali takové trháky, kterými jsou Americký sniper nebo Padesát odstínů šedi. Na Jáklovo pátrání po ukrajinském kanibalovi vyrazilo 22.298 fanoušků. Za film zaplatili 3.3 miliony korun. Snímek měl navíc oproti výše zmiňovaným lehký handicap, byl uveden pouze v rámci 69 promítacích míst. Jakpak si asi Ghoul povede v USA, kde se má začít promítat 20. března?
Bradley Cooper
Amerického snipera ztvárnil Bradley Cooper, jinak dobře známý z komediální "pařanské" série.
Druhé místo žebříčku patří čtvrteční novince, válečnému životopisu Americký sniper. V rámci 105 kin zhlédlo film Clinta Eastwooda 19.638 diváků. Za lístky utratili 2.64 miliony korun. Snímek pojednávající o americkém válečném veteránovi z Iráku nebude v našich končinách tak hojně navštěvovaný jako v USA. Tam ostatně zabodoval nad očekávání dobře. Když se ale podíváte na Ghoula a "snipera", je to jako souboj Davida s Goliášem. I tady vítězí důvtip. I když ne tak zřetelně jako v biblickém příběhu.
Jamie Dornan, Dakota Johnson
Padesát odstínů šedi
Padesáti odstínům šedi patří tentokrát až třetí místo. Za čtvrtý víkend od nasazení (počítá se od čtvrtku do neděle) vyrazilo na lehce dráždivou podívanou 17.302 diváků. Za film utratili 2.48 milionu korun. Producenti dalších dvou dílů mají důvod k přemýšlení. Premiérové týdny byly sice ve světě i České republice neskutečně výdělečné, z hypeu by se ale zcela jistě dalo vytřískat víc. Tvůrci jsou nicméně limitováni knižní předlohou a smlouvali s jejich autorkou, která na scénář dohlíží.
Do českých kin se ve čtvrtek vrátil animovaný Asterix: Sídliště bohů (2014). Kouzla a čáry francouzské komiksové klasiky přilákaly do sálů 15.473 diváků. Ti za film zaplatili 2 miliony korun. Animáky táhnou. V případě SpongeBoba ve filmu: Houby na suchu (2014) jde o kombinaci hraného a animovaného filmu, který je u tuzemského publika nebývale úspěšný. Aktuálně patří bizarní houbě a jejím přátelům pátá příčka díky návštěvnosti 11.357 diváků a tržbám 1.5 milionu korun.
Hodinový manžel
Na Hodinového manžela vyrazilo přes 200 tisíc diváků. Velké tuzemské překvapení.
Ghoulovi patří víkendové prvenství, ale jak jsou na tom další české filmy? Komediální drama Kobry a užovky (2015) skončilo osmé s návštěvou 7.698 diváků. Tržby překročily o pár desítek tisíc 1 milion korun. Hodinovému manželovi (2014) patří čtrnáctá příčka žebříčku (1.543 diváků, 203 tisíc korun). Snímek je úspěšnější než patnácté Babovřesky 3 (1.458 diváků, 189 tisíc korun) a šestnáctý Fotograf (1.167 diváků, 149 tisíc korun).
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.