Terry Pratchett

7.8
Terry Pratchett
Terry Pratchett

Pratchett proslul Úžasnou Zeměplouchou, sérií nejrůznějších příběhů z fantasy světa, v němž nic není úplně normální, kde zavazadlo má sto nožiček a všude následuje svého pána a kde Smrť, který mluví zásadně jen velkými písmeny. Prachettova slovní ekvilibristika je natolik unikátní, že se doposud nikdo neodvážil o přenesení Zeměplochy do kin (nejvýraznějším natočeným dílem zůstávají slušné televizní filmy Otec Prasátek a Barvy kouzel).

Pratchett se narodil v Beaconsfieldu v anglickém hrabství Buckingham 28. dubna 1948. První povídku napsal již ve třinácti letech do školního časopisu. Profesionálně se živit jako novinář v polovině 60. let. Od začátku 70. let již publikoval, přičemž se pohyboval převážně v žánru fantasy a sci-fi.

V roce 2011 natočil kontroverzní (a velmi sugestivní) televizní dokument Terry Pratchett: Choosing to Die, který se zabýval asistovanou sebevraždou nevyléčitelně nemocného muže. V otevřené zpovědi o vlastním osudu se Pratchett odvážně pokusil vyšlapat cestu podobně nemocným lidem.

Narození:
28. 4. 1948
Beaconsfield, Buckinghamshire, Anglie, UK
Úmrtí:
12. 3. 2015
Anglie, UK
Vlastní jméno:
Terence David John Pratchett
Alt. jména:
Sir Terry Pratchett
Výška:
173 cm

Znáte z


Terry Pratchett: Filmy a pořady 49