Miloš Zeman

?

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Pro výpočet kariérního skóre nebyly splněny podmínky.

Miloš Zeman
Miloš Zeman

 

Ing. Miloš Zeman,CSc. je bývalý český premiér, ekonom, prognostik a významný porevoluční politik. Vystudoval Střední ekonomickou školu a Vysokou školu ekonomickou v Praze v roce 1969. Řádné studium mu nebylo z politických důvodů umožněno. Během tzv. Pražského jara (1968) vstoupil do KSČ, odkud byl v roce 1970 vyloučen. Poté byl zaměstnán jako pracovník Progrostického ústavu ČSAV.

Během sametové revoluce se zapojil do činnosti Občanského fóra. V roce 1992 vstoupil do České strany sociálně demokratické, kde působil nejprve jako předseda pražské stranické organizace a později i jako předseda strany. V této funkci setrval až do roku 2001. Po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 1996 znemožnil sestavit tehdejšímu předsedovi Občanské demokratické strany, Václavu Klausovi, většinovou vládu. Výměnou za toleranci vlády menšinové, získal post předsedy Poslanecké sněmovny. Po vítězství ve volbách v roce 1998 se stal premiérem. V roce 2001 přenechal předsednictví ČSSD Vladimíru Špidlovi a stáhl se do ústranní.

Již několikrát byla diskutována možnost návratu Miloše Zemana do aktivní politiky. V roce 2003 kandidoval na prezidenta České republiky, vypadl však již v prvním kole tajné volby. 21. března 2007 vystoupil z ČSSD kvůli dlouhotrvajícím sporům s Jiřím Paroubkem. Od té doby glosuje českou politickou scénu ze svého domu v Novém Veselí na Vysočině.

Mezi jeho koníčky patří lyžařská turistika, sci-fi a šachy. Do širokého povědomí vstoupil jako politik s dávkou hrubosti a arogance ve vystupování. V lednovém referendu (2018) se stal podruhé prezidentem České republiky.

Narození:
28. 9. 1944
Kolín, Československo

Znáte z


Miloš Zeman: Filmy a pořady 81