Fentasy

51%

Komentáře a recenze 5

Dle relevance
Kinobox.cz
30%

Už se moc často nestává, aby dosahoval film uváděný do široké distribuce tak nízké technické úrovně, že se na něj skoro nedá koukat. To je ale u Fentasy jen špička ledovce. Sledujeme snímek, který zapomněl vyprávět jakýkoliv příběh, jak nám zas a znova vysvětluje, že vyrábět drogy (a asi je brát) se nemá. To již udělali jiní lépe.

M
Moviezone.cz
60%

Začít vařit fentanyl a distribuovat ho po klubech zní jako dobrý nápad, pokud chcete rychle zbohatnout a víte, jak se to dělá. Jenže kdo s čím zachází, s tím také schází. Mladý pár Sofie a Viliam rychle propadá drogové scéně se vším, co to obnáší. A cesta ven je může připravit o všechno. Slovenský film natočený volně na motivy skutečných událostí potěší svým dravým audiovizuálním stylem, ovšem musíte mu odpustit nepříliš složitý kriminální příběh a inspiraci žánrovými klasikami, jako je Perníkový táta, Trainspotting a celá řada dalších.

N
Novinky.cz
60%

Hoppanová s Vičanem, oba debutanti, řadu let připravovali thriller, jímž chtěli vzít diváky do vizuálně atraktivního, a zároveň velmi nebezpečného prostředí za hranicí zákona. Nejen do nočních klubů, ale i na ulice. Mezi lidi, kteří se po hlavě vrhají do závislosti, aniž by přemýšleli o nevyhnutelných následcích, jimiž je v případě fentanylu nezřídka smrt. Bohužel selhali právě v zamýšleném žánru thrilleru.

Č
40%

V závěru je Fentasy kostrbatě odvyprávěné krimi z drogového prostředí. A nepovedené zpracování je opravdu škoda, neboť námět, inspirovaný skutečností, měl potenciál stát se něčím lepším. Ovšem debutující tvůrci zkazili podívanou zběsilým rádoby střihem, z kterého akorát přechází zrak. Vyprávění tak nedrží pozornost po všech stránkách a nepomáhá mu ani neustálá narace ze strany protagonistky. Herci se sice snaží, ale ani jejich výkony nestačí, aby utáhly celou podívanou.

Č
ČT art

Fentasy ztrácí přitažlivost v dlouhých dialogických pasážích výslechu, které sotva osloví, kdežto linie retrospektivních ohlédnutí sice evokuje otlučený zevnějšek, avšak střihově jako by přejímala dikci akční počítačové hry, vylučující byť jen chvilkové pozastavení. – Tady je divák ohromován valícími se atrakcemi, pod jejichž povrchem snadno rozezná vypočítavou chtěnost, touhu blýsknout se namachrovanou formou upozaďující smysl sdělení.