Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti

AI
62%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti
Cesta za krásou barokního Říma, kdy město bylo centrem západního umění a kde musel být každý ambiciózní malíř, sochař nebo architekt. Dokument Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti zachycuje příběh nejslavnějšího uměleckého soupeření všech dob, rivalitu mezi Borrominim a Berninim, ale také příběh Borrominiho soupeření se sebou samým. Byl tak pohlcen svým uměním až ho proměnilo v démona, který jej sžíral zevnitř a donutil ho zvolit si smrt, aby dosáhl věčnosti. Borromini se připravil o všechno, aby se mohl vydat za svým snem: dobýt Řím. Sledujeme příběh architektonické revoluce osamělého mistra, který navždy změnil podobu Říma tím, že se vydal na hranici svých možností. Bojoval s konvencemi a předsudky. S pokorou se učil z minulosti, aby mohl vystavět budoucnost. Ve filmu jsou zachycena slavná římská místa jako Palazzo Barberini, Berniniho baldachýn v Bazilice svatého Petra, kostely San Carlo alle Quattro Fontane, Sant'Andrea al Quirinale, Bazilika svatého Jana Lateránského, Fontána čtyř řek na náměstí Piazza Navona, Svatopetrské náměstí či Hadriánova vila. (Aerofilms)



Recenze: Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti

Kinobox.cz
70%

Sledování dokumentu Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti přináší podmanivý a konceptuálně osvěžující a semknutý zážitek. Je však nutné přistoupit na velmi subjektivní narativ, z něhož je zřejmé, komu z dvojice architektů tvůrci straní. V závěru však vítězí síla samotného umění, přesahujícího lidský život.


Dodatečné informace

Původní název:
Borromini e Bernini. Sfida alla perfezione (více)
  • Itálie Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti
  • Itálie Borromini e Bernini. Sfida alla perfezione
  • Itálie Borromini and Bernini - The Challenge for Perfection
Premiéra v ČR:
4. 3. 2024
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Itálie
Čeština:
Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění