The Walking Dead: Daryl Dixon

79%

Zajímavosti 21

  • V této sérii seriálu Walking Dead mají tělesné tekutiny "Chodců" spíše konzistenci kyseliny, odtud název "Spalovači" nebo "Les Brulantes".
  • Musée d'Orsay, ve kterém se nacházejí Monetovy "Lekníny", bylo ve skutečnosti bývalé nádraží.
  • Marais je historická čtvrť v Paříži ve Francii. Marais se nachází na pravém břehu Seiny a zahrnuje části 3. a 4. obvodu. Kdysi to byla šlechtická čtvrť a nachází se zde mnoho historických a architektonicky významných budov. Marais je také francouzský výraz pro bažinu. Levý břeh je navíc známý také jako Latinská čtvrť, kde se nacházejí instituce vyššího vzdělávání.
  • Tibetský buddhismus, hlásí se k víře v reinkarnaci, zejména u vysokých lámů (doslova znamená žijící buddha), kteří si jasně pamatují a hovoří o svých minulých životech, správně rozpoznávají osoby a předměty úzce spjaté s jejich předchozími inkarnacemi a svým přirozeným chováním jasně odrážejí svou hlubokou znalost buddhistického učení. To platí i pro dalajlamu.
  • Eiffelovu věž navrhl Gustave Eiffel, který stál také za "Sochou svobody", aby sloužila jako atrakce Světové výstavy v Paříži v roce 1889. Po skončení veletrhu měla být rozebrána, dokud nebyla znovu použita jako radiokomunikační věž.
  • Demimonde (francouzsky poloviční svět) označuje ženy špatné pověsti, které nejsou přijímány slušnou společností a mecenáši, kteří je podporují.
  • Lama rinpočhe, buddhistický mnich, který navštívil klášter, je jméno nejčastěji spojované s dalajlamou, duchovní hlavou tibetského buddhismu a duchovním i světským vládcem Tibetu.
  • Jedním z obrazů, které se nacházejí v úvodní titulkové sekvenci, je Vor Medúzy, obraz (1819) francouzského romantického malíře Théodora Géricaulta, který zobrazuje trosečníky ztroskotané lodi unášené a hladovějící na voru. Důvodem jeho významu je to, že Géricault ohromil diváky tím, že v otřesných detailech namaloval nikoli antický a vznešený námět, ale v té době aktuální, avšak hrůznou událost.
  • Dva obrazy nalezené v Nočním klubu: Vodní lilie od Clauda Moneta Tanec v Baden-Badenu (1923), Max Beckmann
  • Černá smrt (Le Peste Noire) neboli dýmějový mor byla "zombie apokalypsou" středověku. První vlna se objevila v letech 1346 až 1353, následovalo několik dalších a skončila v roce 1671. Pocházel ze střední Asie a přenášely ho blechy, které se živily bakterií yersinia pestis, jež přirozeně žila na populacích hlodavců. Nákaza se šířila po obchodních cestách (hedvábná stezka), které vedly do Alexandrie v Egyptě, Damašku v Sýrii, Konstantinopole (Istanbulu) v dnešním Turecku a po Rudém moři do Mekky a nakonec do Evropy přes italské městské státy Janov a Messinu. Bakterie způsobovaly zduření lymfatických uzlin v imunitním systému člověka (viditelné boule v oblasti uzlin známé také jako dýměje, z čehož je odvozen název dýmějový), první obrannou linii těla, kde odumíraly a hnisaly mrtvé krevní buňky a bakterie, což vedlo ke smrti hostitele. Černá smrt zabila 2/3 evropské populace a epidemie předznamenala hladomor, rozsáhlý hladomor, hospodářský kolaps a rozvrat. Pozitivní je, že mor zlomil ekonomické dusno feudalismu a dal lidem větší svobodu pohybu a možnost prodávat svou práci tomu, kdo nabídne nejvíc, a následovalo období známé jako renesance, které bylo znovuzrozením klasické vzdělanosti řecké a římské moudrosti.
  • První známá budova, kolem které Darylova karavana projížděla, je známá jako pařížský Panteon. Jeho původním účelem byl kostel, a to až do Velké francouzské revoluce, kdy byl přestavěn na mauzoleum, které mělo připomínat francouzské národní hrdiny.
  • Jak již zmínil Quinn, když nacisté během druhé světové války okupovali Francii, byla země rozdělena na dvě poloviny, přičemž jednu část ovládali nacisté a druhou loutková vláda pod palcem nacistů zvaná Vichy.
  • Zmíněné francouzské fráze: Fuyez - Utéct Union de L'Espoir - Svaz naděje Pouvoir des vivants - síla živých Dieu aime vous - Bůh tě miluje Attention Affames ici - Pozor na hladové
  • První díl série Walking Dead, který se primárně neodehrává ve Spojených státech amerických.
  • Norman Reedus znovu ztvárňuje Daryla Dixona, čímž si upevňuje místo nejčastějšího zjevení stejné postavy ve vesmíru The Walking Dead.
  • Rinpočhe je čestný výraz používaný v tibetském jazyce. Příležitostně se uděluje jako titul úcty žijícím učitelům, kteří v mládí nebyli formálně uznáni za reinkarnované lámy, ale v tomto životě prokázali mimořádné kvality.
  • Alouette název 2. dílu je název jedné oblíbené francouzské ukolébavky. Píseň má zpěvný ráz, je jasná a lehká, což je vhodné, protože předmětem melodie je skřivan nebo zpěvný pták. Přesněji řečeno jde o touhu zpěváka zabít, oškubat a sníst ptáčka. Pro ty, kteří se diví, proč chce zpěvák sníst zpěvného ptáka, a ne sovu nebo orla - no, někteří badatelé se domnívají, že zpěvný pták je v centru pozornosti, protože ráno zpívá jako první, čímž začíná ranní rutina a rozděluje milence a rodiny od jejich postelí a domovů. Podrážděn tím, že ho budí zodpovědnost, se lovec vydává ven, aby budík přírody natrvalo vypnul.
  • Pařížské katakomby byly iniciovány ještě před Francouzskou revolucí (5. května 1789 - 9. listopadu 1799), ale podnět k nim dal v roce 1763 Ludvík XV. vydáním ediktu zakazujícího veškeré pohřbívání uvnitř hlavního města, a to z důvodu přeplnění městských hřbitovů těly po černé smrti, což vedlo ke zdravotnické krizi. Mrtví byli pohřbíváni a ukládáni do vápencového tunelu pod městem, což později zpopularizoval Napoleon.
  • Makisté (z francouzského underbrush), byli odbojáři, kteří se během druhé světové války (1939-1945) postavili proti nacistické okupaci.
  • Opevněné město, které je v seriálu vidět, je Mont Saint-Michel, což je přílivový ostrov a pevninská obec v Normandii ve Francii. Ostrov leží přibližně jeden kilometr (půl námořní míle) od severozápadního pobřeží Francie, v ústí řeky Couesnon poblíž Avranches a má rozlohu 7 hektarů (17 akrů).
  • Ve finále seriálu The Walking Dead: World Beyond (2020) s názvem "The Last Light (2021)" je záznam z videodeníku CDC doktora Edwina Jennera (roli si zopakoval Noah Emmerich z první série Živí mrtví (2010)) přezkoumáván vědcem ve francouzské laboratoři. Nakonec je zavražděna neznámým útočníkem a skončí jako oživlá mrtvola, která je rychlejší a silnější než jakýkoli dosud viděný "chodec". Navíc je na zdi načmáraná věta "Les Morts sont nest ici", což v hrubém překladu znamená "Mrtví se rodí zde".