Gump – jsme dvojka

56%

Zajímavosti 6

  • "Hodně nám pomáhala psí psycholožka Lenka Nýčová a scénář si svým způsobem psi psali sami. Napsal jsem jen záminku nějaké situace, při atáčení to nechali běžet a oni vždycky nějak zareagovali. Do filmu jsme to pak skládali tak, jak se nám to líbí a jak to sama situace napsala. Říká se, že psům nebo obecně zvířatům se nesmí lhát. S Gumpem jsme velcí kamarádi, máme se rádi a je na mě hodně fixovaný. Když jsme chtěli, aby třeba zvedl uši a díval se doleva nebo doprava, musel jsem být na daném místě a občas říkat něco, aby je zvedl" popsal práci se zvířaty Filip Rožka.
  • K pokračování psího příběhu Gump-jsme dvojka řekl Filip Rožek: "Když se mě ptali na pokračování, vždycky jsem jednoznačně tvrdil, že nebude. Stala se ale jedna osudová a podstatná věc, jeden telefonát s režisérem F. A. Brabcem, který to v mé hlavě postupně změnil. Moc se mi do pokračování nechtělo a nic nového mě nenapadalo. Ale během jedné noci, kdy jsem skoro nespal, se ve mně ten příběh otevřel, jako kdybych se vrátil zpátky do baráku, ze kterého jsem se před několika lety odstěhoval, a zjistil, že jsem tam byl vlastně šťastnej. Do baráku, kde žil Béďa a Oříšek celý tenhle Gumpův psí svět." K důvodům se vyjádřil i F.A. Brabec: "Asi díky nekonečným diskusím a setkáním s množstvím lidí. S premiérou filmu Gump – pes, který naučil lidi žít, jsme s autorem knížek Filipem Rožkem jezdili po kinech, kde začaly ty první besedy a byly velice zajímavé, podnětné. Diváci v podstatě nechtěli opustit sál, chtěli diskutovat strašně dlouho, což už byl takový první náznak, že je to téma zajímá. Nějakým způsobem jsme otevřeli Pandořinu skříňku oblasti, která tady dlouho nebyla zaznamenaná. Emoce se potom přenesly na školy, a děti, které vyžadovaly vyloženě diskuse. Gump s Filipem objel desítky, možná stovky škol, kde se o této problematice mluvilo a která byla ve filmu naznačená. Vyvolalo to emoci, kterou na nás přenesli diváci, když se ptali: A jak to bude? A jak to vlastně je? Zažehnuto bylo skoro rok, rozhodnutí bylo těžké. Filip říkal, že do dvojky je to velký krok. On jako autor si to musel v sobě srovnat, aby byl obsah nějakým způsobem nejen pokračováním toho, co jsme už jednou uvařili, ale aby to mělo nějakou další hodnotu. A myslím, že se to podařilo."
  • Psa Gumpa opět namluvil Ivan Trojan a i tentokrát vznikla audiokniha s jeho hlasem. Je určena každému, kdo má rád zvířata a rozumí nebo by chtěl porozumět psí duši. „Kniha o Gumpovi dělá lidi lepšími. Prostřednictvím Gumpova příběhu více poznáte pejsky, knihy vás přimějí více přemýšlet nad svými vztahy se zvířaty a lidmi. I mně se minimálně na měsíc proměnil můj vztah k mému pejskovi Kubovi,“ řekl upřímně Trojan.
  • Snímek o výjimečné psí lásce vznikl na základě stejnojmenné knižní předlohy Filipa Rožka, která se s více než 200 000 prodanými výtisky během jednoho roku stala nejprodávanější knihou v ČR, a získala i ocenění čtenářů Magnesia Litera. Momentálně je v prodeji také kniha Gump – jsme dvojka a i ta je velmi úspěšná.
  • Hudbu k filmu měl na starosti Ondřej Gregor Brzobohatý. Ústřední song snímku Život je krásný natočil Richard Krajčo se svojí kapelou Kryštof. Titulkovou píseň Život je pes pak složil Pokáč a opět v ní uslyšíme Richarda Krajča, Lucii Bílou, Václava Noida Bártu, Štěpána Kozuba, Martinu Pártlovou nebo Moniku Bagárovou.
  • Pokračování snímku Gump – pes, který naučil lidi žít, na nějž dorazilo do kin přes 200 000 diváků.