Gran Turismo

79%

Zajímavosti 22

  • Když Jann závodí na kvalifikaci do GT Academy, je součástí evropské kvalifikace, nicméně jeden z jezdců na webové kameře je z Kanady.
  • I když se film odehrává v letech 2011-2012, je v něm několik věcí, které by tehdy neexistovaly. Jmenovitě systém PS5, který vyšel v roce 2020, Gran Turismo 7, které vyšlo v roce 2022, a jeho velká havárie na Nürburgring Nordschleife, která se odehrála v roce 2015.
  • Čtvrtý film Neilla Blomkampa vydaný společností Sony Pictures po snímcích District 9 (2009), Elysium (2013) a Chappie (2015). Navíc se jedná o druhý Blomkampův film vydaný pod hlavičkou Sony Columbia Pictures.
  • Ačkoli film odstartoval na prvním místě v Severní Americe se 17 miliony dolarů podle zpráv společnosti Sony o tržbách, setkalo se to se skepsí v oboru, protože společnost Sony do pátečních tržeb zahrnula i výdělky z téměř dvoutýdenních předpremiérových projekcí v celkové výši 5,3 milionu dolarů; studia obvykle do pátečních čísel zahrnují pouze jeden den předpremiérových projekcí (často čtvrtek). „Čistý“ otevírací víkend filmu tak činil 12,1 milionu dolarů, resp. 13,2 milionu dolarů pouze se započtením čtvrtečních předpremiér, což je méně než u filmů Barbie (2023) (15 milionů dolarů) a Blue Beetle (2023) (12,2 milionu dolarů). Společnost Warner Bros. tvrdila, že „Barbie“ tento víkend skutečně vyhrála.
  • První film Neilla Blomkampa s ratingem PG-13.
  • Bývalá Spice Girl Geri Halliwell je ve skutečném životě vdaná za Christiana Hornera, který je šéfem týmu závodního týmu Formule 1 Red Bull. Po svatbě v roce 2015 si změnila jméno na Geri Horner. Ve filmu je uvedena jako Geri Halliwell Horner.
  • Michelin je oficiálním partnerem filmu a poskytl všechny potřebné pneumatiky, které jsou nyní k vidění na velkém plátně, jako Pilot Sport 4S a Pilot Sport Cup 2 R, na všech filmových vozech.
  • Přestože se na filmu pracovalo již v roce 2013, byl Jann osloven až v roce 2017 s tím, že bude film založen na jeho zážitcích.
  • Digitální vozy byly použity i při významných haváriích, včetně jedné s Mardenboroughem na Nürburgringu Nordschleife. Moment ve vzduchu nepatřil k těm, které by produkce chtěla natáčet prakticky, a z bezpečnostních a logistických důvodů se jej snažila replikovat jedna ku jedné digitálně.
  • Jann ve filmu často poslouchá hudbu, aby se uvolnil před závody. Dvě písně, které poslouchá stále dokola, jsou Kenny G: Songbird (1987) a Enya: Orinoco Flow (Sail Away) (1988).
  • Scénárista Zach Baylin uvedl jako vlivy na tento film filmy Rocky (1976) a Top Gun (1986).
  • V čase 1:44:40, těsně před startem závodu Le Mans, je vidět skutečný Jann Mardenborough, který pózuje jako závodník. Poté, v čase 1:46:40, když závod začíná, je vidět, jak tleská na tribuně a sedí vedle své partnerky Sophie Hulmové. V čase 1:52:34 je pak dvojice viděna znovu, přičemž Jann vydává zvuk „Whoo!“. V čase 1:56:14 je opět vidět dvojici, jak se dívá, v čase 2:00:41 jásá a v čase 2:03:01 slaví. Matka je vidět v čase 2:05:27, jak stojí těsně za Orlandem Bloomem a Davidem Harbourem a mezi nimi.
  • Inspirováno skutečným příběhem Janna Mardenborougha, hráče Gran Turismo, který se stal profesionálním závodníkem.
  • Postava Jacka Saltera v podání Davida Harboura není skutečná, nýbrž jde o spojení různých reálných postav.
  • Mnoho závodních sekvencí filmu bylo natočeno na maďarském Hungaroringu, který zastupoval různé okruhy. Především Hungaroring zastupuje Silverstone během sekvencí GT Academy (jezdci jezdí po okruhu obráceně ve snaze zamaskovat skutečné umístění) a také Le Mans, kde je použito několik charakteristických zatáček Hungaroringu, přičemž poslední zatáčka se nejvíce liší od skutečného uspořádání okruhu Circuit de la Sarthe, a to i přes přidání kulis a digitálních kulis, které mají zakrýt její umístění.
  • Přestože Josha Stradowski měl jako Nicholas Capa jen krátkou roli, skutečný Jann Mardenborough Stradowského chválil za to, že dokonale napodobil jeho dávného závodního soupeře, stejně jako „každého dalšího Capa“, na kterého během své závodní kariéry narazil.
  • Postava Antonia Cruze v podání Pepeho Barrosa je volně inspirována skutečným Lucasem Ordoñezem. Byl to španělský závodník a vítěz prvního ročníku GT Academy, který po akademii předvedl nezapomenutelný výkon na 24 hodin Dubaje v roce 2009, díky čemuž Nissan poté Ordoñeze angažoval jako profesionálního závodníka.
  • Jedním z dalších významných problémů, kterým VFX čelilo, bylo, že ačkoli mnoho tratí, které se ve filmu objevují, jsou přesné tratě, produkce nemohla natáčet v Le Mans pro scénu závodu 24 Heures du Mans ve filmu. To znamenalo, že na tomto místě nemohlo probíhat žádné natáčení, skenování ani fotografování či fotogrammetrie. Místo toho měly Le Mans vytvořit vizuální efekty na základě záběrů ze závodů natočených v Maďarsku a dodatečných počítačových konstrukcí.
  • Postava Darrena Barneta, Matty Davis, je volně inspirována skutečným Brianem Heitkotterem, který v roce 2011 vyhrál GT Academy spolu s Jannem Mardenboroughem.
  • Místní jihoafrický profesionální závodník a simulátor David Perel napsal režisérovi Neilu Blomkampovi e-mail s nabídkou pomoci. Blomkamp odpověděl do pěti minut a v následujících sedmi měsících měl Perel možnost být na place a radit se vším, co se týká závodění.
  • Postava Orlanda Blooma, Danny Moore, je inspirována skutečným Darrenem Coxem. Ten byl bývalým manažerem společnosti Nissan Europe, který v roce 2008 založil GT Academy, aby pomohl společnosti Sony PlayStation a hráči závodních her měli šanci stát se profesionálními závodními jezdci.
  • Jann Mardenborough hraje ve filmu dvojníka herce, který ztvárňuje sám sebe.