Unavená naděje

79%
Unavená naděje
V centru rozsáhlého intimního příběhu stojí učitel, který po povinné praxi v malé vesnici čeká na pracovní pozici v Istanbulu. Ta však stále nepřichází a s délkou čekání roste i jeho frustrace a hasne naděje na zlepšení jeho zasmušilé životní situace. Pozitivnější pohled na svět mu dodá kolegyně Nuray, s kterou si vytvoří silné pouto. Na pozadí mezilidských vztahů režisér Nuri Bilge Ceylan reflektuje obtížnosti spojené s životem v zapadlých regionech a tamní problematiku etnicity. Snímek byl součástí soutěžní sekce festivalu v Cannes 2023.



Recenze: Unavená naděje

Kinobox.cz
100%

Unavená naděje je masterpiece. Zdánlivě šílených 197 minut, dost nejasně rozvržený příběh, u nějž se moc nedá určit hlavní téma, nekonečný talk-fest, kde se téměř nepřetržitě mluví a mluví, kilometry dialogů a kilometry nachozených kroků.


mojmir.sedlacek
6 047 bodů
9
Další počin Nuriho Bilge Ceylana, autora především velmi obdivovaného dramatu Tenkrát v Anatolii, patří k nejmonumentálnějším počinům letošního ročníku. Více než tříhodinový román o učiteli na tureckém maloměstě, který se chce dostat do lepší školy v Istanbulu, je rozmáchlou freskou mapující smýšlení současné (nejen) turecké společnosti. Promyšlenými dialogy plnými sociologických postřehů připomíná třeba dřívějšího karlovarského vítěze „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ a stejně tak se nebojí párkrát diváka i zaskočit. Dechberoucí dlouhé záběry se daří vypointovat a dílo celkově nabízí spoustu myšlenek k přežvýkání. Jeden z letošních vrcholů. „Nezvěte šťastným nikoho, kdo není po smrti!“

Dodatečné informace

Původní název:
Kuru Otlar Üstüne (více)
  • Turecko Unavená naděje
  • Turecko Kuru Otlar Üstüne
  • Turecko About Dry Grasses
  • Turecko Les herbes sèches
  • Turecko Les Herbes sèches
  • Turecko O suvim travama
  • Turecko Sobre la hierba seca
  • Turecko Suche zioła
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Země původu:
Turecko, Francie, Německo, Švédsko
Rozpočet:
3,72 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění