Africké královny - Královna Kleopatra

15%

Zajímavosti 8

  • Není to poprvé, co ztvárnění Kleopatry vyvolalo kontroverze. Před dvěma a půl lety se také rozhořela vášnivá debata, když vyšlo najevo, že v roli Kleopatry v připravovaném filmu vystoupí izraelská herečka Gal Godot. Ani ona nebyla považována za nejvhodnější osobu pro tuto roli.
  • Dr. Kathleen Martinez, archeoložka z univerzity v Santo Domingu, pátrá po ztracené Kleopatřině hrobce již téměř 20 let. Nyní věří, že se jí podařil zásadní průlom. Martinezová se svým týmem odhalila 1 305 metrů dlouhý tunel, který se nachází 13 metrů pod zemí, egyptské ministerstvo pro cestovní ruch a starožitnosti nedávno oznámilo architektonický návrh, který odborníci označili za "inženýrský zázrak".
  • Civilizace Núbie ležela v dnešním Súdánu jižně od Egypta. O egyptské civilizaci se toho ví hodně, ale málokdo ví o civilizaci, která vládla Egyptu celých sto let. Faraoni černé rasy v egyptských dějinách byli ve skutečnosti núbijští nebo súdánští králové. Obě civilizace žily dlouhou dobu vedle sebe a mají mnoho společného. Núbie měla pyramidy podobné těm egyptským. V Súdánu se nachází 223 pyramid, což je více než polovina počtu pyramid v Egyptě. Núbijská civilizace byla známá jako království Ta Seti a její králové vládli Egyptu v letech 712-657 př. n. l. jako 25. dynastie. Předpokládá se, že prvním núbijským králem, který vládl Egyptu, byl Sabakus. Poté, co Egypt získal od Núbijců nezávislost, pokračovala núbijská civilizace ještě 1000 let v Súdánu.
  • Oficiálně je na egyptském trůně připisováno pouze sedm princezen se jménem "Kleopatra", ačkoli panují nejasnosti ohledně délky vládnutí a míry skutečné moci, kterou měly. Poslední z nich, Kleopatra VII, je nejznámější díky svým milostným pletkám s Juliem Caesarem a Markem Antoniem.
  • Odborníci pátrají po Kleopatřině hrobce již desítky let. Archeologové stále pátrají po mauzoleu poslední egyptské královny a existuje několik teorií o tom, kde byla pohřbena. Egyptologové a archeologové prohledali egyptskou zemi, ale hrobku královny Kleopatry zatím nenašli.
  • Egyptský archeolog Zahi Hawass uvedl, že během jedné z jeho přednášek v Los Angeles proti němu protestovali lidé, kteří odmítali, že by Kleopatra byla černoška.
  • Společnost Netflix vypnula komentáře k novému traileru na film Královna Kleopatra na YouTube poté, co se na internetu objevilo obrovské množství ohlasů za to, že se historicky vrací k identitě Kleopatry. Nejnovější "dokumentární seriál", který se na streamovací platformě objevil, nedávno zveřejnil trailer, který Kleopatru zobrazuje jako černošku.
  • Kleopatra VII., poslední panovnice ptolemaiovského Egypta, zemřela 10. nebo 12. srpna 30 př. n. l. v Alexandrii, když jí bylo 39 let.