Starej chlap

71%

Zajímavosti 13

  • NVA je zkratka pro Severovietnamskou armádu, což je zase odkaz na válku ve Vietnamu, kterou Spojené státy prohrály. Afghánsko-sovětská válka ( (1979-1989) , podle politického poradce prezidenta Jimmyho Cartera (1976-1980) Zbigniewa Brzezinského, měla být "Vietnamem" Sovětského svazu. Bývalý Sovětský svaz intervenoval s cílem podpořit místní komunistickou stranu, která se dostala k moci, a čelit proislámskému povstání.
  • K&R je zkratka pro Kidnap and Ransom (únos a výkupné).
  • Vojenská terminologie: Fort Huachuca - nachází se v Arizoně, necelých 100 mil od Tucsonu a necelých 20 mil od mexických hranic, sídlí zde armádní výcviková škola pro vojenské zpravodajství a komunikačně-bezpečnostní logistická činnost, která zásobuje službu zabezpečeným komunikačním vybavením. Fort Drum - nachází se ve státě New York, 50 mil od kanadských hranic, sídlo 10. horské divize americké armády, která se specializuje na boj ve vysokohorském terénu. JSOC - Joint Special Operations Command, což znamená, že se nachází mezi více než jedním útvarem služby, známým také jako "interservice", který zase spadá pod US Special Operations Command neboli SOCOM, "hlavní velitelství" americké armády. Při každé společné misi je velitelem každé společné operace jmenován důstojník JSOC, který zajišťuje centralizované řízení a všichni musí dělat, co řekne. JSOC velí pouze jednotkám speciálních misí (Special Missions Units, SMU) alias jednotkám prvního stupně alias elitním speciálním jednotkám, jako je například Námořní skupina pro rozvoj speciálních bojových operací (DEVGRU) amerického námořnictva nebo SEAL (SEa Air Land) Team Six a 1. operační oddíl speciálních sil - Delta neboli Skupina bojových aplikací (Delta Force, nebo jen "jednotka") americké armády. Tyto jednotky SMU jsou povolávány do protiteroristických operací. SOCOM zajišťuje infrastrukturu potřebnou pro podporu JSOC. overwatch - dohled jedné jednotky nebo vozidla jinou jednotkou, zatímco dozorovaná jednotka vede palbu nebo se pohybuje.
  • DGSE neboli Direction Générale de la Sécurité Extérieure (francouzsky Generální ředitelství pro vnější bezpečnost) , je francouzská zahraniční rozvědka.
  • DCS může odkazovat na ředitele Národní tajné služby. Jinak DCS odkazuje na Defense Clandestine Services (Obranné tajné služby), které jsou součástí Defense Intelligence Agency (Obranné zpravodajské agentury), stejně jako na ministerstvu obrany. Stejně jako DCS vysílá National Clandestine Services (součást Ústřední zpravodajské služby a je pod civilní kontrolou) agenty do terénu, aby od jiných subjektů v zahraničí shromažďovali informace o lidech (Human Intelligence, HUMINT), na rozdíl od informací o signálech (Signals Intelligence, SIGINT) (odposlech telefonů a bezdrátové komunikace) nebo informací o elektronice (Electronics Intelligence, ELINT) (informace o technologiích používaných zahraničními protivníky).
  • První role Jeffa Bridge na plátně od filmu Zlý časy v El Royale (2018)
  • Červené oznámení je nástroj, který používá Mezinárodní kriminální policie (Interpol) k oznámení všem orgánům činným v trestním řízení mimo jurisdikci odesílajícího orgánu, že na osobu uvedenou v oznámení byl vydán zatykač.
  • GRU je zkratka pro Glavnoje Razvedyvatelnoje Upravlenie (rusky Hlavní zpravodajský úřad), což je sovětská vojenská rozvědka.
  • Jeff Bridges sloužil jako lodní důstojník u pobřežní stráže Spojených států (USCG), takže jeho dovednosti při ovládání lodí svědčí o profesionálních zkušenostech.
  • Baba Ghor-Ghori je legendární světec, který přemáhá démony.
  • Poradci pro výstavu: David Barmak - odborník na afghánskou problematiku: Thomas Perry - spisovatel, jehož kniha posloužila jako inspirace pro seriál. Christopher Huttleston - konzultant CIA, Jack Tomarchio - bývalý armádní generální soudce (JAG) a náměstek ministra pro zpravodajské a analytické operace na ministerstvu vnitřní bezpečnosti
  • Když Harold Harper řekl: "Prostor je dechem umění", citoval Franka Lloyda Wrighta.
  • Výroba byla v březnu 2020 zastavena kvůli vládním omezením. Během této doby byl Jeffu Bridgesovi diagnostikován a následně léčen non-Hodgkinův lymfom. Poté, co se zotavil, se seriál opět začal natáčet. Bridges o návratu hovořil jako o návratu po "dlouhém víkendu" v podcastu v červenci 2022.