Slon

67%
Slon
Člověk si nevybírá, kde se narodí. Natožpak v jakých rolí a škatulkách se v očích druhých ocitne. S veškerou takovou zátěží musí proti vlastní vůli žít. Třeba Bartek – celý život strávil na malé vesnici v jižním Polsku, stará se sám nejen o vlastní maminku, ale i celou farmu plnou koní, dobytka a drůběže. Ve volných chvílích pracuje za barem v místní putyce a starším sousedkám pomáhá s nákupy. A čas na hledání sebe sama – ten nemá žádný. Do vesnice ale přijíždí o něco starší Dawid a mezi dvojicí přeskočí něco víc než jen jiskra. Režisér a scenárista Kamil Krawczycki vykresluje intimní a jemný portrét rozkvétajícího vztahu, proměnlivých identit a překonávání osobních trablů v sebevědomém, osobitém stylu. Za svůj celovečerní debut obdržel cenu na filmovém festivalu v polské Gdyni. (Mezipatra)



Recenze: Slon

Kinobox.cz
65%

Typický queer romantický film, který občas riskuje propadnutí banalitě, ale není nakonec i život někdy tak trochu banální? Bartek musí učinit volbu, která je sice velmi přímočará, nicméně stejnou musí udělat tisíce LGBTQ+ lidí, obzvlášť v katolickém Polsku. Slon je důstojnou ilustrací toho, jak se zde člověk musí cítit.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Polské melodrama Slon stojí na silných a především důležitých tématech, které debutující režisér Kamil Krawczycki dokázal uspokojivě zpracovat. Zároveň se ale až příliš spolehl na žánrové vzorce, kvůli nimž se nejedná o příběh, jenž by neangažovaného diváka dokázal zvednout ze židle.


Dodatečné informace

Původní název:
Słoń (více)
  • Slon
  • Polsko Słoń
  • Polsko Elefant
  • Polsko Elephant
Premiéra v ČR:
4. 11. 2022
Distributor:
Mezipatra
Země původu:
Polsko
Ocenění:
Žádná ocenění