Jeanne du Barry – Králova milenka

70%

Zajímavosti 12

  • Podle zvěstí to mezi Maïwenn a Johnnym Deppem na place vřelo. Maïwenn popřela, že by mezi ní a Johnnym Deppem byly nějaké výpady nebo hádky, ale přiznala, že mezi ní a Johnnym Deppem byly kulturní rozdíly, například jednou zaklepala na dveře jeho přívěsu, i když byla požádána, aby to nedělala, a to bylo z její strany považováno za neomluvitelné vniknutí, na což se jí Depp zeptal, jak by se cítila, kdyby klepal na její přívěs, i když byla požádána, aby to nedělala, a ona mu řekla, že je to na francouzském natáčení zcela normální. Dalším případem kulturního střetu byl Johnny Depp, americký herec v Hollywoodu, který je známý jako jedna z nedochvilných hvězd jako Marilyn Monroe, která často chodila na natáčení pozdě, a v Hollywoodu mají velcí herci jako Johnny Depp a Marilyn Monroe dovoleno nespěchat s přípravou na scénu, ale ve francouzském průmyslu jsou pravidla zcela jiná.
  • Třinácté ztvárnění skutečné postavy Johnnyho Deppa ve filmu. V dalších dvanácti filmech ztvárnil skutečnou postavu: Wood Jr. ve filmu Ed Wood (1994), poručík Victor/Bon Bon ve filmu Než se setmí (2000), Hunter S. Thompson ve filmu Strach a hnus v Las Vegas (1998), inspektor Fred Abberline ve filmu Z pekla (2001), Joseph D. Pistone/Donnie Brasco v Krycí jméno Donnie Brasco (1997), George Jung v Kokain (2001), J. M. Barrie v Hledání Země Nezemě (2004), "John Wilmot, druhý hrabě z Rochesteru" v Libertine (2004), Jack Kerouac v The Source: (1999), John Dillinger v knize Veřejní nepřátelé (2009), Whitey Bulger v knize Black Mass: Eugene Smith ve filmu Minamata (2020) a konečně král Ludvík XV. ve filmu Jeanne du Barry - Králova milenka (2023).
  • První film Johnnyho Deppa po třech letech. Jeho posledním filmem byla Minamata (2020).
  • Maïwenn je spoluautorkou scénáře, koproducentkou, režisérkou a představitelkou hlavní role. Později přiznala, že to na ni bylo příliš, a přísahala, že už nikdy nebude režírovat a zároveň hrát ve filmu.
  • Na festivalu v Cannes sklidil sedmiminutový potlesk vestoje.
  • Režisérka Maïwenn napsala scénář s francouzským hercem, který po několika minutách odmítl s tím, že "kino je mrtvé" a "zbývá jen Netflix". Poté, co se s odmítnutím vyrovnala, nabídla roli jinému francouzskému herci, který ji rychle přijal, ale nakonec musel ze zdravotních důvodů vycouvat. Bylo odhaleno, že jedním z nich je Gérard Depardieu. Poté byla požádána, aby sestavila seznam vysněných potenciálních herců bez ohledu na původ. Udělala to a pokusila se kontaktovat druhého z nich (který se zdál být poněkud přístupný); po dvou měsících jeho asistentka nabídku bez jakéhokoli vysvětlení odmítla. V tu chvíli začala pochybovat, že se její projekt vůbec uskuteční, a tak zkusila prvního ze seznamu, Johnnyho Deppa, který se s ní o dva týdny později sešel v Londýně a na místě řekl ano.
  • Zahajovací film 76. ročníku filmového festivalu v Cannes.
  • Maïwenn přiznala, že se zpožděním objevila film Barry Lyndon (1975), který na ni měl obrovský vliv. To ji přesvědčilo, aby svůj film natočila postaru a nedělala ho moderněji jako Marii Antoinettu (2006). Výsledkem bylo, že celý film natočila na 35mm formát a Barryho Lyndona (1975 ) použila jako předlohu pro to, jak by měl film vypadat. To pro ni bylo poměrně náročné, protože byla zvyklá točit velmi spur-of-the-moment filmy, kde je improvizace více než povolená a blokování se vymýšlí na místě; pro Jeanne du Barry - Královu milenku (2023) muselo být vše dopředu propracované.
  • Částečně se natáčelo na zámku Versailles (tedy v místě, kde se příběh skutečně odehrává), ale omezení byla značně omezující: filmaři mohli natáčet pouze v pondělí (kdy je zámek pro veřejnost uzavřen), a to pouze venku, v královské kapli, v Zrcadlovém sále a Herkulově salonu, a nesměly se používat svíčky, protože by mohly poškodit lokaci. V důsledku toho bylo několik místností postaveno jako filmové kulisy v ateliéru, protože tak bylo mnohem snazší osvětlovat a natáčet scény bez časového omezení.
  • Dlouho očekávaný vysněný projekt Maïwenn inspiroval, když v roce 2006 zhlédla film Marie Antoinetta (2006). Příběh Jeanne du Barry ji "fascinoval" a přečetla si její životopis. Pokaždé, když film dokončila, ponořila se do této knihy znovu, ale nikdy neměla pocit, že by měla právo o ní natočit film. Teprve po natočení filmu Mon roi (2015) cítila, že se do toho konečně může pustit.
  • První film, ve kterém Johnny Depp hraje a ve kterém mluví výhradně francouzsky.
  • Když režisérka Maïwenn oslovila Johnnyho Deppa pro roli krále Ludvíka XV., Depp se jí zeptal, zda si je jistá, že do role francouzského krále obsadí Američana. Maiwenn ho ujistila, že si je jistá. Depp je americký herec narozený v Owensboro ve státě Kentucky. Při prvním setkání Depp a Maiwenn hovořili výhradně francouzsky, což trvalo celé hodiny.