Válečnice

64%

Zajímavosti 21

  • Král Ghezo mluví třemi frázemi, o kterých se říká, že jsou portugalské, ale vůbec to není jazyk. Malik mluví se špatným smíšeným přízvukem. Pouze Santo mluví srozumitelnou portugalštinou.
  • Izogie se zmínil o lenochodovi. Lenochodi pocházejí z Jižní a Střední Ameriky, proto by o nich neměla vědět.
  • Na začátku filmu je scéna, ve které se objevuje impala, druh, který se vyskytuje pouze ve východní a jižní Africe, a zvukový efekt, který je pro něj použit, je zvuk severoamerického losího troubení.
  • Dahomejské Mino (nebo Dahomejské Amazonky) nebojovaly za ukončení otroctví, ale ve skutečnosti byly samy plodnými otrokáři. Dahomejci zotročovali tisíce afrických spoluobčanů až do porážky království Francouzi v roce 1894.
  • Příběh napsala a produkovala Maria Bello, přítelkyně Violy Davis a její kolegyně z filmu Prisoners (2013), kde hrály kamarádky a matky dvou pohřešovaných dívek.
  • Lupita Nyong'o dostala jako první nabídku na roli Izogie, kterou nakonec získala Lashana Lynch.
  • V rozhovoru pro Screen Rant v roce 2022 Gina Prince-Bythewoodová hovořila o náročnosti natáčení: "Tento film byl nejtěžším natáčením mé kariéry. Na natáčení jsme měli 63 dní a to znamenalo, že každý den musel být tak přehnaně naplánovaný, aby se to stihlo. A ty bitvy, samozřejmě, a ten trénink. Na trénink jsem chodil rád už jen proto, že je to zábava. Chtěl jsem se tam dostat, chtěl jsem vzít mačetu. Takže... můj život byl celý rok tenhle film."
  • Od diváků obdržel vzácné hodnocení A+ CinemaScore.
  • Jako historický poradce Wantchekon dbal na to, aby byl Dahomey představen jako vyspělý, suverénní stát - nikoli jako stereotypní primitivní kmen. Například zbraně, které Agojie a jejich mužské protějšky používali, byly často vyráběny místně - rozhodně ne všechny dovážené z Evropy.
  • Většinu oddělení vedou ženy nebo lidé jiné barvy pleti: kamera, scénografie, střih, make-up, účesy, kostýmy a vizuální efekty.
  • Aby se ženy z filmu Král žen dostaly do doslova bojové formy, Stevens je podrobil výcviku, který zahrnoval jujitsu, filipínský styl boje s nožem známý jako Kali, čínské wu-šu, jak diváci ve filmu jasně viděli, a spoustu práce s mačetou a holí.
  • Pro režisérku Ginu Prince-Bythewoodovou bylo natáčení historického eposu Král žen splněným snem. Přestože se Princeová-Bythewoodová potýkala se sedmiletým procesem vývoje, byla odhodlaná dokázat, že hollywoodské příběhy, v jejichž centru jsou silné černošské ženy, si zaslouží být viděny.
  • Film se začal natáčet v Jižní Africe koncem roku 2021, ale byl přerušen vlnou pandemie COVID-19 ve variantě Omicron. Produkce se musela na několik týdnů zastavit, ale čas navíc byl využit k nácviku a zdokonalení velké bitevní sekvence.
  • Pro základ způsobu, jakým se Agojie pohybují a zachází se zbraněmi, se Stevens spolu s koordinátorem kaskadérů Danielem Hernandezem a zbytkem týmu opírají o Kali, bojový systém pocházející z Filipín, který klade důraz na různé úderné i ostré zbraně, stejně jako na dramatické kloubní zámky a chvaty.
  • Když Izogie umírá, protože byla postřelena při pokusu o útěk před otrokáři, řekne Nawimu, že je pomalá jako lenochod. Lenochodi pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, ne z Afriky.
  • Fiktivní bílý portugalsky mluvící obchodník s otroky Santos Ferreira je přijat králem Ghezem, ale nedokáže si u něj udržet dobré postavení. Podle webu History vs. Hollywood byla tato postava "možná volně inspirována" Franciscem Fйlixem de Sousou, brazilským obchodníkem s otroky, který Ghezovi pomohl získat moc, ve skutečném životě. Tyto události jsou dobře zachyceny ve filmu Wernera Herzoga Cobra Verde (1987).
  • Název filmu vychází ze skutečnosti, že obyvatelé Dahomey věřili v legendu o dvou králích, muži a ženě, kteří jsou si naprosto rovni, a od Naniscy se očekává, že bude korunována na ženského krále, proto se film nejmenuje jednoduše "Královna" nebo podobně.
  • Nanisca ve filmu konfrontuje Gheza s nemorálností prodeje černých otroků Portugalcům a navrhuje mu, aby místo toho obchodoval s produkcí palmového oleje. Tento rozhovor je sice fiktivní, ale vychází z historického faktu, že Dahomeyové an Agojie museli v letech 1840 až 1870 začít obchodovat s palmovým olejem s Evropany, protože Evropa již začínala zakazovat otroctví. Tato změna byla nutná kvůli obchodu, nikoliv kvůli morálnímu probuzení kolem nemorálnosti prodeje dalších Afričanů do otroctví. Nakonec to vedlo k tomu, že se dvě politické strany v Dahomey polarizovaly v otázce, s čím obchodovat, když se otroctví mimo Afriku stalo méně výnosným.
  • Ačkoli Agójové jsou skuteční - existují již více než sto let -, inspirovali také mnoho interpretací v popkultuře, z nichž nejznámější je Dora Milaje ve filmu Black Panther.
  • Herci trénovali čtyři měsíce před natáčením, aby se dostali do formy pro akční scény: každý den 90 minut posilovali a pak tři a půl hodiny trénovali s koordinátorem kaskadérů, kde se učili bojová umění, zacházení s meči a kopími a cvičili.
  • Producentka Maria Bello navštívila Benin v západní Africe, aby prozkoumala kmen Agojie, a vrátila se do USA s přesvědčením, že našla skvělý námět na film. Projekt pak zůstal několik let ve vývojovém pekle, nejprve u STX (která nabídla rozpočet pouze 5 milionů dolarů), poté u TriStaru. Teprve po obrovském úspěchu filmu Black Panther (2018) dostal film zelenou s rozpočtem 50 milionů dolarů.