Nebudeš sama

59%

Zajímavosti 6

  • Goran Stolevski se narodil v Severní Makedonii a v dětství s rodinou emigroval do Austrálie.
  • Film vznikl v mezinárodní koprodukci Austrálie, Spojeného království a Srbska a měl premiéru 22. ledna 2022 na filmovém festivalu Sundance v soutěži World Cinema Dramatic Competition. Do kin byl film uveden 1. dubna 2022 ve Spojených státech společností Focus Features prostřednictvím Universal Pictures.
  • Film byl vybrán a přihlášen jako oficiální australský kandidát do kategorie Nejlepší mezinárodní film na 95. ročníku udílení Oscarů v roce 2023.
  • Noomi Rapace řekla serveru IndieWire, že netušila, že musí být pro svou roli nahá, dokud se jí režisér Goran Stolevski večer před začátkem natáčení nezeptal, jak jí to vyhovuje. To ji naprosto zaskočilo. Pak ji upozornil na část scénáře, kde se popisuje, že její postava se objeví "taková, jaká byla v den svého narození", a řekl, že to znamená, že bude nahá. Rapace si pomyslela: "Panebože, do čeho jsem se to namočila?". Ale nemohla couvnout a musela to udělat. Její obavy rychle opadly následující den, kdy začala natáčet. Scenérie na místě v kombinaci s tím, že Stolevski "se necítil jako režisér, který natáčí poprvé", jí umožnily ponořit se do scény a nahoty, která pro ni měla pro její postavu smysl.
  • Podle společnosti Focus Features se děj filmu odehrává v 19. století v makedonských horách.
  • Podle agentury Focus Features se scenárista a režisér Goran Stolevski při hledání postav a zápletky vydal po stopách děsivých legend své rodiny. "Při zkoumání makedonských lidových pověstí jsem zjistil, že když byli jednotlivci obviněni z čarodějnictví, byli podezřelí také z toho, že na sebe vzali podobu jiného člověka nebo zvířete," vzpomíná. "Tyto dvě věci podnítily myšlenku na film."