Nou fo

67%
Nou fo
Plakát traileru
Shan je velmi uznávaný policista s dlouhou historií úspěchů v nebezpečných případech, avšak jeho minulost se mu brzy vrátí, když se jeho bývalý chráněnec snaží pomstít všem, kteří mu ublížili.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 443 bodů
9
Poslední snímek režiséra Bennyho Chana, na kterém se nedá jedno upřít. Pokud John Woo ve svých filmech vytvářel v akčních sekvencích tvz. krvavý balet, tak Benny Chan pro změnu hudbu symfonického orchestru. Stejně tak, jako má v onom orchestru každý nástroj své místo se svým hudebním projevem, Benn dává své místo každé postavě se svým vlastním vstupem do dění. A je to vskutku krásná akční hudba. Máme tu další policejní akční drama s pevným scénářem a, samozřejmě v popcornovém ladění, dechberoucími akčními scénami, na kterých si dali tvůrci setsakramentsky záležet. CGI snad v každém záběru vytváří až polovinu obrazu a to tak kvalitně, že divák nepozná, co je skutečné a co ne. Bystré oko však jednu takovou scénu přeci jen rozezná a to vlivem klasické nereálností pohybu. Snímek nepřináší nic jiného, než ryze zábavnou policejní etudu v akčním ražení, avšak v zákrytu s temnou stránkou věci. A právě hloubka a charakterizace má přednost před klasickým stylem a akcí. Donnie Yen v hlavní roli může předznamenávat něco s bojovým uměním, ale není tomu tak. Když akční scény, tak mohutné přestřelky, které snad překonali i ty ve snímku ´Nelítostný souboj´ (1995). Děj je krapánek složitější, ale jedině tak dobře. Po divácké stránce si tak vynucuje bystřejší sledování. Snímek je prostě dokonalý. Obsahuje všechny ingredience hongkongského akčního filmu s typickými výbušnými akcemi a navíc s neobvykle hlubším příběhem.
Ivo108
132 bodů
2
Soudruha IP Mana převeleli na obvodní oddělení Veřejné Bezpečnosti v Hongkongu, kde s odhodlaně zasmušilým výrazem divoce pobíhá v kravatě a s jednou až dvěma pistolemi po místních činžácích (samozřejmě obklopen tajemným neprůstřelným a samoléčivým polem), zaujatě navštěvuje zlé obchodníky s orálními vakcínami (později dokonce i ve slušivých Rejben slunečních brýlích) a asertivně při tom diskutuje se svými nadřízenými. Není ale občas úplně snadné v těch skupinových scénkách rozpoznat kdo je tu vlastně paďouch a kdo certifikovaný honič s průkazem, poněvadž všichni většinou vypadají a chovají se tak nějak stejně přiblble, mlátivě a uječeně (a černé kožené bundičky asi nakupují ve stejném místním háemku). Mistrova vypůjčená auta ještě k tomu zjevně jezdí na proslulý (vin) diesel, který umožňuje zpomalené výškové přelety nad ulicemi a dalšími vozidly a jako bonus přichází též příležitostná dojemně instantní záchrana nevinných procházejících školáčků v rámci souběžného estrádního samba rumba synchro tanečního dueta s nepřátelským motorkářem. No, jsou akční filmy strhující, velkolepé a do jisté míry i inteligentní a vedle nich opusy lehce přiblblé, monotónní a nudné (byť mohou být v součtu i docela upráskané a umlácené, ale ani to nějak nepomůže). Obávám se že v Hongkongu tímto šlápli do toho druhého zmíněného hovínka, ale Donnie si aspoň vydělal na pěknou dovolenou na Maledivách ... (tam se mu vlastně ty jeho brýlky budou i docela hodit).

Dodatečné informace

Původní název:
Nou fo (více)
  • Hong Kong Nou fo
Země původu:
Hong Kong, Čína
Tržby:
205 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění