Napoleon

70%

Zajímavosti 57

  • Bitvy u Wagramu (1809), Borodina (1812) a Lipska (1813) byly svědkem zapojení obrovského počtu vojáků a stovek děl. Představa, že velitel armád své země v bitvě v roce 1812 měl volnost vést jízdní útok, je naprosto absurdní.
  • Ve scéně bitvy u Waterloo se Prusové objeví po Wellingtonově pravici (západně). Ve skutečnosti dorazili po jeho levici (na východě).
  • Bitva u Slavkova se odehrála poblíž Prateckých výšin, což bylo mírně vyvýšené místo. Napoleonova vojska však byla zpočátku rozmístěna za těmito výšinami, takže se spojencům (ruským a rakouským silám) zdálo, že Francouzi jsou v nevýhodě. Napoleonův úspěch u Slavkova byl spíše výsledkem strategického manévrování a klamu než přímou výhodou získanou z držení vyvýšených míst.
  • V bitvě u Waterloo (1815) posílá francouzský zvěd zprávu o blížících se Prusích a udává vzdálenost v mílích. To se zdá být velkou chybou, protože Francie v té době používala (a od té doby používá) kilometry. Francie přešla na metrické jednotky v roce 1795.
  • V jednu chvíli je Napoleon viděn, jak čte noviny s názvem The Times of London. Takové noviny neexistují a nikdy neexistovaly. Jmenují se prostě The Times. Napoleonovy noviny mají navíc na titulní straně bannerový titulek a zprávy. Titulek, jak je dnes chápán, byl zaveden až více než sto let po Napoleonovi a Timesy až do šedesátých let 20. století přinášely na titulní straně pouze malé inzeráty.
  • Josephine zemřela na zápal plic, nikoli na záškrt, jak je uvedeno ve filmu.
  • Neexistují žádné historické důkazy o tom, že by Napoleon během rozvodu Josefínu fyzicky udeřil. Ačkoli jejich manželství čelilo problémům a Napoleon se nakonec v roce 1809 rozhodl s Josefínou rozvést kvůli její neschopnosti zajistit mu dědice, neexistují žádné záznamy o tom, že by mezi nimi během tohoto procesu došlo k fyzickému násilí. Rozvod byl politickým rozhodnutím, k němuž Napoleona vedla touha po mužském dědici, který by zajistil jeho dynastické ambice. Josefína a Napoleon udržovali po rozvodu relativně přátelský vztah a nadále si dopisovali. Navzdory konci jejich manželství neexistuje žádný věrohodný historický pramen, který by potvrzoval tvrzení, že Napoleon Josefínu během rozvodového řízení fyzicky týral.
  • Josefína zemřela den před Napoleonovým příjezdem do jeho původního exilu na Elbě, nikoli po jeho návratu z exilu. Navíc byl o její nemoci a následné smrti dobře informován téměř v reálném čase.
  • Při svatebním obřadu Napoleona s Josefínou v roce 1796 čte notář jejich data narození podle gregoriánského (moderního) kalendáře. Po 12 let po revoluci v roce 1793 však Francie používala francouzský revoluční kalendář. Podle tohoto kalendáře by měsícem Napoleonova narození byl Fructidor, nikoli srpen.
  • Film ukazuje Napoleona jako skvělého jezdce na koni, ale historie ukazuje něco jiného. Napoleon neměl řádný jezdecký výcvik a dával řednost menším plemenům koní. Film obětuje historickou přesnost ve prospěch filmové atraktivity.
  • Napoleon Bonaparte neunesl loď, aby unikl z Elby. Napoleonův útěk z Elby spočíval v tom, že přesvědčil kapitána a posádku lodi "Inconstant", aby se přidali na jeho stranu. Vyplul s malou jednotkou asi 1 000 příznivců a 1. března 1815 se vylodil ve Francii.
  • Jedna scéna zachycuje Napoleona, jak vede útok kavalerie na ruské linie v bitvě u Borodina, ale jako bývalý dělostřelecký důstojník. To se samozřejmě nikdy nestalo. Jako bývalý dělostřelecký důstojník se Napoleon nikdy nezapojil do vedení jezdeckého útoku.
  • O utonutí vojáků v bitvě u Slavkova nejsou žádné historické záznamy. Bitva, která se odehrála 2. prosince 1805 u Slavkova v Rakouském císařství, se odehrála především na souši, nikoli v blízkosti vodních ploch. Jednalo se o významné střetnutí mezi francouzskou armádou vedenou Napoleonem Bonapartem a ruskými a rakouskými silami. Ztráty u Slavkova byly spíše důsledkem tradičních pozemních bojů než utonutí.
  • Poprava Marie Antonietty je líčena jako mnohem chaotičtější, než ve skutečnosti byla. Ve skutečnosti šlo o velmi spořádanou záležitost. Bývalá královna nešla na popraviště mezi davem, ale byla odvezena na voze. Ve filmu jí také kat musel stáhnout vlasy. Ve skutečnosti měla Marie Antonie před popravou vlasy ostříhané nakrátko a několik pramenů od svědků uvádí, že měla na hlavě kápi. A konečně, Robespierrovy výroky a její smrt nebyly proneseny po popravě, ale před ní, během soudního procesu.
  • Ve filmu je uveden rok Napoleonova narození 1768. Když pomineme gregoriánský, juliánský nebo revoluční kalendář, narodil se v roce 1769.
  • Zobrazení bitvy u Waterloo zdůrazňuje, že Napoleon se snažil porazit Wellingtona dříve, než se k němu mohli připojit Prusové. Důvodem, proč se Prusové od Britů vůbec oddělili, byl fakt, že je Napoleon porazil jen o několik dní dříve v bitvě u Ligny. Tato bitva není ukázána ani zmíněna. Rovněž není zmíněna bitva u Jeny v roce 1806, kde Napoleon zničil pruskou armádu, rok po Slavkově. Když však Wellington později Napoleonovi říká, že ho někteří z ostatních spojenců chtěli nechat zastřelit, je to narážka na maršála Bluchera, velitele pruských vojsk u Jeny, Ligny a Waterloo, který Napoleonem pohrdal.
  • V jedné scéně 4 muži přenášeli 6'' kanónový sud, jako by přenášeli piknikový koš. Tento sud vážil přes 800 liber.
  • Napoleonovo rozhodnutí vzdát se egyptského tažení nesouviselo přímo s obavami o věrnost jeho manželky Josefíny. Hlavním důvodem jeho odchodu z Egypta byla zhoršující se vojenská a politická situace. Napoleon čelil problémům, jako byla porážka francouzského loďstva v bitvě na Nilu v roce 1798 od Britů pod vedením admirála Nelsona, a také nedostatek posil a zásob.
  • Během Napoleonova tažení v Egyptě jsou vrcholky pyramid zobrazeny jako terče dělostřelecké palby. Neexistuje žádný důkaz, že by Napoleonova armáda pyramidy zaměřila. Sám Napoleon byl velkým obdivovatelem starověkého Egypta a jeho pyramid a je nepravděpodobné, že by nařídil jejich poškození.
  • Napoleon nebojoval v bitvě u Slavkova na zamrzlém jezeře. Bitva se odehrála 2. prosince 1805 u Slavkova v Rakouském císařství. Napoleonova vojska v ní drtivě porazila ruskou a rakouskou armádu. Představa Napoleona bojujícího na zamrzlém jezeře by mohla být zaměněna s jinou událostí, bitvou u Brienne v roce 1814, kde se některé boje odehrály na částečně zamrzlé půdě.
  • Film přesně zobrazuje britskou flotilu v Toulonu, ale neukazuje přítomnost dalšího klíčového hráče: Španělsko. Během francouzských revolučních válek byla okupace Toulonu společnou operací a téměř polovina všech lodí přítomných v přístavu byla španělská, spolu s vojáky z Neapole, Sicílie a Sardinie.
  • Napoleon je zobrazen, jak se svými vojáky útočí na konci bitvy u Waterloo. K tomu absolutně nedošlo; nejenže Napoleon léta řídil svou armádu z týlu, ale během bitvy byl údajně i fyzicky nemocný a sotva dokázal jezdit na koni.
  • Po porážce v bitvě u Waterloo se Napoleon vzdal Britům na palubě lodi HMS Bellerophon. Přestože přijímal mnoho hostů, s vévodou z Wellingtonu se nikdy osobně nesetkal.
  • U Waterloo je Napoleonovi prostřelen klobouk na levé (pravé) straně. Později je díra vpravo (vlevo).
  • Catherine Walkerová zde ztvárňuje Marii Antoinettu, královnu-manželku Ludvíka XVI. Walkerová již dříve ztvárnila méně známou (a mnohem šťastnější) manželku francouzského krále, když ve filmu Versailles (2015) hrála Françoise d'Aubigné, markýzu de Maintenon, která byla morganatickou manželkou "krále Slunce" Ludvíka XIV.
  • Ačkoli se jméno Ludivine Sagnier objevuje v titulcích, její role byla z kinoverze vystřižena.
  • Skladba "Dawn" z filmu Pýcha a předsudek (2005 ) zaznívá ve dvou scénách filmu, nejprve v okamžiku, kdy Joséphine svádí Napoleona na počátku jejich vztahu. Film Pýcha a předsudek (2005) je natočen podle stejnojmenného regentského románu, který napsala Jane Austenová. Regentská éra ve Velké Británii se překrývá s napoleonskou érou ve Francii.
  • Ridley Scott se tak vrací do napoleonské éry, kterou před 46 lety navštívil ve svém prvním filmu The Duellists (1977).
  • Film se natáčel převážně ve Velké Británii, ale tři týdny se natáčelo i na Maltě.
  • Jedinými dvěma Francouzi v obsazení jsou Ludivine Sagnier a Tahar Rahim.
  • Lincolnská katedrála nahrazuje Notre-Dame de Paris. Přeměna anglické katedrály v nejslavnější francouzskou katedrálu trvala štábu týden.
  • Ridley Scott se rozhodl, že hlavní roli ztvární Joaquin Phoenix poté, co byl ohromen jeho výkonem ve filmu Joker (2019).
  • V závěrečných titulcích je uvedeno, že film je věnován Lulu. V jednom rozhovoru Ridley Scott vysvětlil: "Lulu je můj milovaný malý border teriér, který zemřel... Byl jsem úplně zničený. Miluji psy. Zbožňuji psy... Teď mám nového, který se jmenuje Josephine."
  • V době, kdy se Ridley Scott zúčastnil pařížské premiéry filmu, byl již uprostřed práce na svém dalším filmu, pokračování Gladiátora.
  • Sir Ridley Scott se po filmu Gladiátor (2000) znovu setkává s Joaquinem Phoenixem. V obou filmech hraje Phoenix významnou historickou postavu (císaře Commoda v roce 2000 a Napoleona v tomto filmu).
  • Malířem, který skicuje korunovační scénu, je Jacques-Louis David, Napoleonův oficiální dvorní umělec. Během revoluce byl David členem krvelačného Výboru pro veřejnou bezpečnost a podepsal rozsudek smrti nad Alexandrem de Beauharnais, manželem Joséphine.
  • V prosinci 2022 se v médiích objevila zpráva, že výkon Joaquina Phoenixe v roli Napoleona byl tak silný, že sir Ridley Scott musel přepsat scénář, aby se mu přizpůsobil.
  • Do role císařovny Joséphine byla obsazena Jodie Comer, která již dříve spolupracovala se sirem Ridleym Scottem na filmu Poslední souboj (2021), ale kvůli kolizi s časovým rozvrhem z natáčení odstoupila.
  • Některá francouzská média tvrdí, že film démonizuje francouzského historického hrdinu a ukazuje Brity v pozitivním světle. Sir Ridley Scott se těmto obviněním vysmál a prohlásil, že když se zúčastnil pařížské premiéry, nikdo na něj nehučel. Také zažertoval, že Francouzi nemají rádi ani sami sebe.
  • Skutečnému Napoleonovi bylo 35 let, když se stal francouzským císařem. Joaquinu Phoenixovi bylo v době uvedení filmu 49 let. Také skutečná Joséphine byla o 6 let starší než Napoleon, zatímco Phoenix je o 14 let starší než Vanessa Kirby.
  • Arthur Wellesley (obecně známý jako vévoda z Wellingtonu) neměl anglický přízvuk vyšší třídy, jak je zobrazeno ve filmu, ale ve skutečnosti se narodil a vyrůstal v Dublinu a měl silný irský přízvuk.
  • Když se Josefína na plese poprvé objeví na plátně, má účes a oděv podle poslední módy "a la victime", což je módní pocta osobám popraveným gilotinou. Tento styl se vyznačuje úzce střiženými rozcuchanými vlasy, rozcuchaným oblečením a tenkou stuhou kolem krku.
  • Trailer zobrazuje Napoleonovu korunovaci jako úplnou rekonstrukci obrazu Le Sacre de Napoléon (Napoleonova korunovace) od malíře Jacquese Louise Davida, kterého v titulcích hraje herec Sam Crane.
  • Sir Ridley Scott o spolupráci s Joaquinem Phoenixem řekl: "Přijde, a vy jste dva týdny v prdeli, a on řekne: 'Nevím, co mám dělat.' Já řeknu: "Cože?!" "Nevím, co mám dělat. Bože. Řekl jsem: "Pojď dál, sedni si. Seděli jsme deset dní, celý den, a mluvili scénu po scéně. V jistém smyslu jsme zkoušeli. Naprosto detail po detailu."
  • Navzdory reklamnímu sloganu tohoto filmu - "Pocházel z ničeho" - se Napoleon narodil na ostrově Korsika v rodině pocházející z italské drobné šlechty.
  • Sir Ridley Scott byl za podporu filmu ze strany společnosti Apple vděčný: "Nebyli jsme levní a já jim za to děkuji. Vložili do mě velkou důvěru, že mohu pracovat s takovým rozpočtem."
  • Vanessa Kirby přečetla všechny knihy o Josefíně, které se jí dostaly do rukou, strávila spoustu času návštěvou míst, kde žila v Paříži, včetně zámku Malmaison, kde prožila svá poslední léta, a navštívila její hrob.
  • Josefína je přímou předkyní pěti současných evropských královských rodin, včetně švédské, dánské, norské a belgické monarchie a lucemburského velkovévody. Často je označována jako "babička Evropy".
  • Čtyřhodinový režisérský sestřih sira Ridleyho Scotta byl vydán na Apple TV+.
  • Film byl natočen za 61 dní. Sir Ridley Scott prohlásil, že to bylo na film takového rozsahu pozoruhodně rychle. Rychlost natáčení přičítá tomu, že byl připraven a "neměl směšné množství opakovaných záběrů".
  • Na začátku filmu, když Robespierre obhajuje teror prostředky ctnosti, pak během korunovace, kdy Napoleon mluví o tom, že našel francouzskou korunu ve škarpě, a nakonec u Waterloo, když Wellington odmítne nechat Napoleona zastřelit ostrostřelcem, jsou všechny skutečné historické citáty pronesené jejich protagonisty, i když ne ve stejném kontextu.
  • Režisér Sir Ridley Scott uvedl, že se vědomě snažil, aby se stopáž filmu v kinech co nejvíce přiblížila 2,5 hodinám. Podle něj je to maximální doba, kterou průměrný člověk snese při sledování filmu bez přestávky, než se začne cítit nepohodlně v sedačce nebo než se mu začne zdát, že se film vleče. Řekl však, že pro svůj streamovaný debut plánuje delší režisérský sestřih.
  • Sir Ridley Scott uvedl, že bitevní scény natáčelo 11 kamer najednou.
  • Sir Ridley Scott a scenárista David Scarpa odmítli scénář Stanleyho Kubricka k Napoleonovi jako nedotažený, ale ponechali si 80 % struktury, scén a vývoje. Zbytek Scarpa napsal nehistoricky a pro čistou zábavu. Kubrick byl Napoleonem celoživotně fascinován a po režii filmu 2001: Vesmírná odysea (1968) začal plánovat film o jeho životě. Provedl rozsáhlý výzkum a zhlédl i další filmy o Napoleonovi, včetně Napoléon vu par Abel Gance (1927 ) a Vojna a mír (1965), které se mu nelíbily. Měl v úmyslu natáčet ve Francii a v Rumunsku, přičemž 50 000 mužů poskytla Rumunská lidová armáda. Do rolí Napoleona a Joséphine si vyhlédl Jacka Nicholsona a Audrey Hepburnovou. Projekt byl zrušen po kasovním neúspěchu Waterloo (1970), ale Kubrickův výzkum se přesunul do Barryho Lyndona (1975), který končí v roce 1789, tedy 14 let před začátkem napoleonských válek. Steven Spielberg, Kubrickův dlouholetý přítel, od roku 2013 připravuje Kubrickův scénář jako minisérii pro HBO a uvedl, že od roku 2023 je stále ve vývoji.
  • Arthur Wellesley, 1. vévoda z Wellingtonu, vedl 57 bitev, v nichž dosáhl 37 vítězství. Všechny porážky utrpěl od Francouzů a vévoda často prohrál, i když jeho armády měly výraznou početní převahu nad francouzskými. Napoleon vedl 81 bitev se 70 vítězstvími a každou porážku utrpěl v bitvě, v níž měla jeho armáda velkou početní převahu. Napoleon nikdy neprohrál bitvu, kde by jeho a nepřátelská vojska byla vyrovnaná.
  • Eugene de Beauharnais, dvanáctiletý chlapec, který si ve filmu vyžádá od Napoleona otcův meč, se sám stal schopným politikem a vojevůdcem. Napoleonovi na Evženovi velmi záleželo, dokonce ho v roce 1806 formálně adoptoval a učinil ho předpokládaným dědicem italského trůnu a místokrálem Itálie, kde de facto vládl. Evžen následoval Napoleona na většině jeho tažení. V roce 1809 Evžen velel vlastnímu tažení s francouzskou "italskou armádou", která porazila Rakušany téměř ve všech bitvách.
  • Černošský francouzský generál, který se objevuje v několika scénách a kterého hraje herec Abubakar Salim, je sice nikdy přímo neosloven, ale je uveden jako generál Dumas. Jedná se o skutečnou postavu Thomase-Alexandra Dumase, generála dvojí rasy, který velel vojskům během napoleonských válek a byl otcem spisovatele Alexandra Dumase. Sám o sobě byl brilantním taktikem a soudobí revolucionáři mu přezdívali "Černý ďábel".