Jeden gól

62%
Jeden gól
V americkém filmu Jeden gól režisér Taika Waititi oživuje inspirativní příběh podle skutečných událostí. V roce 2001 se národní fotbalový tým Americké Samoy proslavil potupným skóre 31:0 v zápase s Austrálií na Světovém poháru. Přichází ale rok 2014 a tým má šanci si svou reputaci napravit, a tak si najme nizozemsko-amerického trenéra Thomase Rongena, který se snaží pomocí nekonvenčních technik dostat tým do kondice. Pod jeho vedením sportovci opravdu vzkvétají a vypadá to, že jsou pro výhru odhodlaní udělat vše, co bude v jejich silách. Bude to ale stačit?



Recenze: Jeden gól

Kinobox.cz
75%

Příběh o vzepětí sil příšerného fotbalového týmu vlivem profesionálního kouče, jenž se od hráčů z Americké Samoy zase učí mít rád život, nabízí starou dobrou sportovní šablonu. Taika Waititi sice režíroval vtipnější scénáře, ale Jeden gól pro mainstreamové publikum krásně sumíruje jeho tvůrčí charakter a schopnost kreativně polidštit i strnule vyhlížející schémata. Berte, nebo nechte být.


lamps
lamps
15 156 bodů
7
Waititiho crowd pleasure aneb dosud nejpřístupnější film novozélandského mimoně. I tak je ale prošpikovaný jeho charakterem, legračními a tentokrát fakt božími ostrovany a příběhem, který lehkou komedii umí pozvednout tou nejupřímnější lidskostí. Pokud chcete, můžete se spolu s Fassbenderovým protagonistou duševně rehabilitovat a můžete mít radost z toho, jak ten film končí nevyhnutelně a přece nakažlivě. Fotbal prostupuje tlak a stres, který zdraví a životu obecně nesvědčí - a když se tomu vysmějeme, můžeme dokázat nejen na hřišti zázraky. 75 %
CrazyMarty
CrazyMarty
3 249 bodů
7
Novozélandský režisér a scenárista Taika Waititi se po čtvrtém Thorovi vrací k menším komediálním příběhům připomínající předchozí snímky jeho tvorby (například ztřeštěný Hon na pačlověky). A musím říci, že to rozhodně není na škodu. Film pojednává o fotbalovém týmu Americké Samoy, který v roce 2001 nechvalně proslul drsnou prohrou 31:0. Tým se chce kvalifikovat na mistrovství světa a potřebují tedy alespoň, jak už název napovídá, jeden osudný gól. Právě proto se pokoušejí najít nového trenéra, kterým se stává Thomas Rongen (Michael Fassbender). Ten i přes svou nelibost místní fotbalisty trénuje a nakonec se možná něco naučí i on od nich. Řekl bych, že jde o hezkou zábavnou podívanou, při které vám 104 minut uteče snadno jako míč na hřišti naší bandě. Tento sportovní kousek není ničím vážným nebo výjimečným a dobře to ví. Je sice o lásce k fotbalu, ale zároveň ho vlastně spíš trochu degraduje a kouká se na něj jako jen na hru a ne na věc, kterou každý hráč musí nutně žít, jako to je u spousty jiných věcí s podobnou tématikou. Je zde spousta vtipných momentů, za které vděčíme právě tamním zvyklostem obyvatel Americké Samoy no a poslední asi půlhodinka je pak asi nejlepší částí celého filmu, kde i přes celkem očekávané finále o přesně mířenou střelu do brány (ok, tohle byl poslední fór o fotbale). Snímek svým vtipným pojetím skutečné události a určitých vážnějších momentů připomíná starší klasiku Kokosy na sněhu, ale jen těžko říct, jestli i tento film nakonec dosáhne stejného statusu do budoucna. Prozatím film vidím na příjemných 7/10.
JaraSlama
JaraSlama
1 967 bodů
5
Taika Waititi nezažívá v Hollywoodu po posledním Thorovi slávu a uznání. Jeho nový film, inspirovaný skutečnými událostmi, sleduje fotbalového trenéra Thomase Rongena v Americké Samoi. Snímek sklouzává k předvídatelnosti, chybí v něm větší konflikty a dramatické oblouky postav jsou povrchní. Navzdory sympatickým vedlejším postavám a pohodovému fotbalovému prostředí se filmu nedaří a překvapit nebo zanechat hlubší dojem. Fassbender dílo kupodivu stále tahá a pomáhá mu dosáhnout menšího uspokojivého zakončení. Waititi zjevně rezignoval na vyšší ambice a zaměřil se na snadnější a oddechovější filmy.


Dodatečné informace

Původní název:
Next Goal Wins (více)
  • USA Jeden gól
  • USA Next Goal Wins
  • USA A győztes gól
  • USA Chi segna vince
  • USA El peor equipo del mundo
  • USA Gol gana
  • USA Gol Gana
  • USA O Próximo a Marcar Ganha
  • USA Pierwszy gol
  • USA Quem Fizer Ganha
  • USA Tikslas - įvartis
  • USA Une équipe de rêve
  • USA Наступний гол - переможний
  • USA Следующий гол - победный
Premiéra v ČR:
28. 2. 2024
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA, Velká Británie
Čeština:
Jeden gól je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch