Ještě není pozdě

57%

Zajímavosti 45

  • Dennis Waterman, který zemřel v roce 2022, se před kamerou objevil naposledy.
  • Herci Roy Billing, Simone Annan a Shane Jacobson se objeví ve filmech Never Too Late (2020) a The Very Excellent Mr. Dundee (2020). Na obou snímcích pracoval také hudební inženýr Christian Scallan.
  • Ve filmu hraje pět herců, kteří všichni získali ocenění Australského filmového institutu (AFI) za nejlepší herecké výkony: Jack Thompson, Jackie Weaver, Max Cullen, Roy Billing a Shane Jacobson.
  • Ve filmu hrají dvě hvězdy nominované na Oscara: James Cromwell a Jackie Weaver. Postavy obou herců jsou ve filmu milostnými partnery.
  • Pohřební ústav, kterému pohřební vůz patřil, se jmenoval "Blackbird Funerals".
  • Film byl v závěrečných titulcích věnován "Pro Elliotta", což je zároveň hold filmu - "Na památku Roberta F. Masona".
  • Herečka Renee Lim, která hrála Lin, se objevila v předchozím roce ve filmu Palm Beach (2019). Oba filmy jsou australské komedie se stárnoucími a zkušenými postavami.
  • Závěrečné titulky filmu uváděly, že snímek byl: "Natočen v Adelaide Studios".
  • Výtvarné zpracování nápisu na domově důchodců Hogan Hills bylo provedeno ve stejném tvaru a stylu, včetně mátově zeleného písma na bílém pozadí, jako nápis na všeobecné nemocnici Daw Park Repatriation General Hospital, kde se film natáčel.
  • Angus Wilson (Jack Thompson) opakovaně tvrdí, že získal Brownlowovu medaili, když hrával za fotbalový klub Collingwood. Ve filmu Klub (1980) hrál Thompson Laurieho Holdena, trenéra fotbalového klubu Collingwood. Oba snímky produkovala a/nebo podporovala společnost South Australian Film Corporation (SAFC).
  • Jeden ze dvou celovečerních filmů natočených v Jižní Austrálii v roce 2019 a poprvé uvedených do kin v roce 2020, jejichž ústředním příběhovým prvkem je útěk. Jedná se o snímky Nikdy není pozdě (2020) a Útěk z Pretorie (2020), jejichž ústřední postavy plánují, zosnují a realizují útěky z domova důchodců, respektive z vězeňského zařízení. Oba snímky byly promítány v rámci dvou filmových pop-up akcí pořádaných filmovým festivalem v Adelaide v červenci 2020.
  • Válka, v níž veteráni bojovali, byla válka ve Vietnamu. V úvodní montáži tohoto australského filmu jsou použity archivní záběry z tohoto konfliktu. Jedním z nejznámějších, ne-li vůbec nejznámějším australským hraným filmem o válce ve Vietnamu byl snímek "The Odd Angry Shot" (1979). Člen hereckého souboru Max Cullen, který hraje Hanka ve filmu Nikdy není pozdě (2020), se objevil v obou filmech, ve filmu Podivný rozhněvaný výstřel (1979) ztvárnil praporčíka, i když bez titulků.
  • Mise, jejímž cílem byl útěk z domova důchodců, se jmenovala "Operace Skippy". Herci Max Cullen a Jack Thompson se již dříve objevili v epizodách klasické populární australské minisérie ''Skippy, the Bush Kangaroo''. Herec James Cromwell si navíc ve stejném roce 2019 zahrál v další australské produkci, televizní minisérii ''Operace Buffalo'' (2020). Obě tyto operace měly názvy, v nichž figurovala zvířata.
  • Herečka Jacki Weaver o všech svých mužských hereckých kolezích řekla: "Každý z nich je výjimečný ve své zemi, kde je na vrcholu své profese, a dokázal už všechno. Jak mi někdo řekl, Roy Billing je známý jako Tom Hanks Nového Zélandu a Jack Thompson je národní poklad."
  • Kostýmní výtvarnice Oriana Merullo má k postavám ve filmu hluboký vztah. Práci s každým hercem popisuje jako " cestu", na které hledá jeho charakter prostřednictvím kostýmu. Řekla: "Angus například v mládí hrával fotbal, takže jsem zachovala jeho sportovní nádech. Jacku Thompsonovi se to líbilo, chtěl být v této roli v teplákových soupravách, cítil, že je to skutečná a pohodlná cesta," říká Oriana. "U Bronsona je to americký chlap, který je tak trochu cool a slušňák, takže jsem se inspirovala Richardem Gerem. U Jacki byla její postava manželkou lékaře, která je stále velmi krásná a elegantní. Ale Wendell byl asi moje nejoblíbenější postava, kterou jsem chtěla vytvořit, a když jsem zjistila, že ho hraje Roy Billing, věděla jsem, že můj nápad bude fungovat. Wendell byl ve vězení a zase venku, je velmi vzpurný a je na vozíku, takže jsem mu dala kůži pokrytou záplatami a motocyklové rukavice."
  • Kameraman Peter Falk použil techniku zvanou "holandský náklon", aby zachytil konkrétní tón vizuálního jazyka filmu. Řekl: "Holandský náklon je klíčovým vizuálním motivem tohoto filmu. Kamera je nakloněná trochu do strany a snímá se z nízkých úhlů. Ve světě pečovatelského domu Hogan Hills je všechno trochu mimo a použití 'holandského náklonu' je jedním ze způsobů, jak to znázornit. Svým zvláštním způsobem také dodává snímku určitou dynamiku a dodává mu trochu energie navíc."
  • Film získal významné finanční prostředky od Jihoaustralské filmové společnosti (SAFC), která přesvědčila režiséra Marka Lamprella a producenty filmu, aby natáčeli ve městě Adelaide. Podle něj má město pro filmaře mnoho výhod, mimo jiné minimální dopravní zátěž a fantastickou rozmanitost lokací, které se na filmovém plátně ještě často neobjevily.
  • Politické pozadí příběhu, včetně vietnamských uprchlíků přicházejících po válce do Austrálie, dokresluje role přísné ředitelky domova důchodců Lin, kterou hraje Renee Lim. Ta řekla: "Všichni jsme byli naštvaní: "Lin je dcerou vietnamského vojáka, kterého jeho nadřízení zabili poté, co v rámci projevu lidskosti umožnil skupině Chain Breakers útěk ze severovietnamského vězení. Oni nevědí, kdo je, a ona jim to neřekne, takže se to stává nesmírně osobní. Má neobvyklé způsoby, jak jednat s lidmi, které vnímá jako potížisty. Ráda například lidi zklidňuje, dává sedativa. Není vdaná a my jsme se rozhodli, že se nevdá, protože dopad smrti jejího otce a stěhování do Austrálie ji donutil vydat se cestou neuvěřitelného soustředění se jen na práci a udržení rodiny pohromadě."
  • O natáčení v Adelaide, hlavním městě Jižní Austrálie, režisér Mark Lamprell řekl: "Když máte na natáčení jen dvacet dní a cestujete dvě hodiny přes město v zácpě, je to prostě čas, který si nemůžete dovolit ztratit. Tím, že jsme byli ve městě Adelaide, jsme nic neohrozili; ve skutečnosti film působí velmi velkolepě a filmově a Adelaide nám to poskytlo. A štáb v Adelaide byl prostě skvělý."
  • Kameraman Peter Falk o své práci na filmu řekl: "Stará repatriační nemocnice byla velkým přínosem, protože všude vedly chodby a všude byla okna, takže kdykoli jsem zařadil záběr, byla tam ta hloubka, která dodává filmu další produkční hodnotu, jak tomu říkáme, a film tak vypadá bohatší."
  • Herec Shane Jacobson tento film popsal jako "skvělý film s velkým srdcem.Existuje dobrý důvod, proč si ho zamilovat. Je plný patosu a humoru a to jsou mé dvě nejoblíbenější věci, které parkují vedle sebe." Zatímco herec Jack Thompson dodal, že "je to film o starých lidech, kteří mají křehkost, a i když jsou na soumraku svých let, je to příběh plný naděje a je plný dobrodružství."
  • Režisér Mark Lamprell si před natáčením prohlédl filmové záznamy asi stovky kameramanů, ale stále se vracel k jednomu, který natočil kameraman Peter Falk. Lamprell řekl: "Při pohledu na jeho filmový kotouč jsem přesně pochopil, proč ten chlap zarámoval každý záběr tak, jak ho zarámoval, proč ho nasvítil tak, jak ho nasvítil, proč se kamera pohybovala tak, jak se pohybovala. Každou věc, kterou mi ukázal, jsem pochopil, proč mi ji ukazuje. Byl to, jako bychom už měli společný jazyk. Zavolal jsem tedy Claytonu Jacobsonovi, který mi řekl, že najmout Petera by bylo to nejlepší, co bych mohl pro svůj film udělat. On je prostě tak přirozeně nadaný, že dokáže udržet filmové záběry, ale přitom pracovat opravdu rychle, a svítit rychle, ale krásně. Ten film prostě vypadá nádherně."
  • Mladý herec Zachary Wan o snímku řekl: "Být součástí tohoto filmu v tak mladém věku byla úžasná příležitost. Ostatní herci mi dali tolik rad a tipů a už jen tím, že se mnou mluvili na normální úrovni, že mě přijali jako součást herecké skupiny, mi opravdu pomohli přemýšlet o širším světě a udělat krok vpřed v mé kariéře i jako člověku. Velmi si toho vážím," říká Zachary.
  • Herec Jack Thompson o obsazení filmu řekl: "To je ale obsazení!. Je zajímavé, jak se jako herecký ansámbl sešli lamači řetězů. Čas mezi scénami jsme trávili tím, že jsme si povídali o hrách, které jsme hráli, o filmech, které jsme natočili, o společných známých z branže, jak to herci dělají, ale opravdu nás to spojilo a byl cítit pocit, že jsme skupina kamarádů, kteří se znají už nějakou dobu a kteří se vzájemně podílejí na tomto poněkud bláznivém dobrodružství."
  • Jak "Nikdy není pozdě" (2020), tak "Velmi dobrý pan Dundee" (2020) jsou australské komedie, které se poprvé objeví v roce 2020. Ústředními postavami filmu Nikdy není pozdě (2020) je skupina stárnoucích mužů. Frázi "nikdy není pozdě" lze aplikovat i na druhý jmenovaný film, neboť pro Paula Hogana, kterému bylo v době natáčení 78 let, nebylo pozdě na to, aby si v jistém smyslu zopakoval svou roli tolik oblíbené postavy australského ockera Micka "Krokodýla" Dundeeho.
  • Producent Antony I. Ginnane byl pyšný a nadšený, že se mu podařilo dát dohromady tak slavné herecké obsazení. Řekl: "Myslím, že už dlouho se nestalo, aby australský film měl tak elegantní a vynikající obsazení v jednom devadesátiminutovém snímku. A krásné na tom je, že naši diváci s těmito herci vyrostli, vyrostli s Jackem Thompsonem, vyrostli s Jacki, vcítí se a spojí se s životními lekcemi, které tyto postavy dostaly."
  • Shane Jacobson v tomto filmu hraje Bruce Wendella, syna Jamese Wendella (Roy Billing). Jacobson řekl, že by na filmu dělal catering, jen aby mohl pracovat s těmito lidmi. Vyjádřil se k tomu následovně: "Roy Billing je prostě fantastický. Pracoval jsem s Royem hodně, ale pravdou je, že jsem s ním nepracoval dost, protože každou minutou, kdy jste v jeho blízkosti, se váš den stává lepším."
  • První australský celovečerní film anglického herce Dennise Watermana od filmu První klokani (1988), od kterého uplynulo zhruba dvaatřicet let.
  • Producent Antony I. Ginnane o filmu řekl: "Je to komedie, drama i romance, a tak jsme se snažili přijít na to, kde by měla být převaha. Měli jsme na to své vlastní názory, a když jsme pak film obsadili a herci začali nastupovat, vidíte ten příběh samozřejmě jasněji nebo trochu jinak. Někteří herci byli se scénářem, jak byl napsán, velmi spokojeni, zatímcojiní byli velmi ochotní pracovat s [režisérem] Markem [Lamprellem] na své postavě, zejména James Cromwell."
  • Herec James Cromwell o scénáři filmu řekl: "Je velmi vzácné najít scénář, ve kterém vystupují starší lidé. Každý z příběhů postav ve filmu 'Nikdy není pozdě' má v sobě dojemnost a je vždycky dobré, když jste charakterní herec, nejen že máte hlavní roli, ale ještě k tomu dostanete holku, jako to dělá Bronson!".
  • Herec Roy Billing hraje veterána Wendella, který se při pokusu o útěk z vězení stal ochrnutým. Když ho režisér Mark Lamprell oslovil, aby si zahrál tuto roli, líbila se mu myšlenka filmu, který dává starším hercům příležitost hrát hlavní role.
  • Roy Billing, který hraje Wendella, o filmu řekl: "Prostě se mi líbila celá myšlenka příběhu o těch chlápcích, kteří jsou najednou v pozdějším věku, kdy prošli poměrně intenzivním obdobím ve Vietnamu, znovu vrženi dohromady a uvědomují si, že teď mají všichni své vlastní problémy, a že ty hlavní role mají hrát starší lidé. Pak jsem uviděl seznam herců a řekl jsem si: 'wow, to je úžasné, není důvod to neudělat'."
  • Herečku Jacki Weaver zaujalo obsazení i příběh. S Jackem Thompsonem se znala už dlouho, i když spolu nepracovali od filmu Caddie (1976), a Jamese Cromwella dlouho velmi obdivovala. Řekla: "Myslím, že je to skvělý příběh. Zvláště proto, že se týká něčeho, co bylo pro mou generaci tak velkou věcí, války ve Vietnamu a veteránů, kteří v ní bojovali. Velkým lákadlem byla také možnost pracovat s Jamesem Cromwellem, který je podle mě úžasný.
  • Když producent Antony I. Ginnane poslal režisérovi Marku Lamprellovi scénář Luka Prestona, představovali Chainbreakers skupinu veteránů z druhé světové války. S odstupem let a v touze natočit film co nejvíc ze současnosti Lamprell navrhl, aby se místo toho stali vojáky veteráni z vietnamské války, s nimiž souvisí emocionální složitost jejich návratu do společnosti, která jejich válečné zkušenosti neoslavuje.
  • Kirk D'Amico, šéf společnosti Myriad Pictures, o této produkci řekl: "Jsme velmi potěšeni, že můžeme tuto rozkošnou komedii s vynikajícím hereckým obsazením a zkušeným filmařským týmem uvést na mezinárodní trh," řekl . "Líbí se nám tento příběh o jedné poslední eskapádě mezi "staršími" přáteli, který je emotivní a zároveň velmi vtipný."
  • David Pisoni, jihoaustralský ministr průmyslu a dovedností, o této produkci řekl: "Vítáme tuto inscenaci v Jižní Austrálii, včetně herců, kteří jsou zde poprvé, a dalších, jako je filmová legenda Jack Thompson AM, který zde působí již více než čtyřicet let. Thompsonovy rané hlavní role ve filmech Příliš vzdálená neděle a na Oscara nominovaný Breaker Morant pomohly definovat historii kinematografie našeho státu, stejně jako dvě dřívější produkce SAFC. Film Nikdy není pozdě je posledním z rostoucího seznamu vynikajících místních produkcí, které využívají naše prvotřídní zařízení s podporou Marshallovy liberální vlády."
  • Producent Antony I. Ginnane, jeden z producentů tohoto filmu, o něm řekl: "Jsem rád, že mohu opět natáčet film v Jižní Austrálii, a jsem nadšený, že se vracím s tímto opravdu hvězdným obsazením, abychom natočili film 'Nikdy není pozdě'. Poprvé jsem do Adelaide přijel v roce 1980 kvůli filmu Trosečník a od té doby jsem zde natočil dalších šest filmů. Je to nádherné místo pro natáčení s úžasnými štáby a lokacemi."
  • Film vznikl v produkci společnosti FG Film Productions (Austrálie) a hlavní investici do výroby poskytla společnost Screen Australia ve spolupráci s Jihoaustralskou filmovou společností. Mezinárodním obchodním zástupcem je Myriad Pictures a australským distributorem R&R Films.
  • Herec Max Cullen a herečka Jacki Weaverse nedávno objevili v australském filmu Goldstone (2016).
  • Herec James Cromwell poprvé spolupracoval s producentem Davidem Lightfootem, když byl manažerem natáčení filmu Babe (1995) Chrise Noonana.
  • Režisér Mark Lamprell ke změně scénáře z druhé světové války na vietnamské veterány řekl: "Nebyl to tak jednoduchý přesun, jak by se mohlo zdát. Při tomto přechodu jsme si uvědomili, že je snazší zparodovat materiál z druhé světové války, protože vojáci z druhé světové války se vrátili jako hrdinové a vojáci z Vietnamu ne. Nechtěli jsme být neuctiví k vietnamským vojákům, kteří si už tolik neúcty vytrpěli. Zároveň jsme ale potřebovali, aby film zůstal komický, takže bylo trochu složité udržet humor a absurdní druh ztřeštěnosti, který je ve hře na plátně, a zároveň ctít integritu těch mužů. Film je médium, u kterého chcete, aby se diváci smáli i plakali, a to nám zabralo mnoho a mnoho návrhů. Myslím, že jsme s Lukem během pěti let pracovali na patnácti návrzích."
  • Jack Thompson, který hraje Anguse Wilsona, hrál postavu se stejným příjmením již ve filmu Odpor (1992), kde ztvárnil "pana Wilsona".
  • Třetí spolupráce Davida Lightfoota a Antonyho I. Ginnanea jako obou producentů po filmech Zlá krev (2017) a remaku Krůtí střelba (2014). Je to čtvrtá, pokud počítáme i 'Zasvěcení' (1987), kde byl Ginnane výkonným producentem a Lightfoot pracoval na průzkumu lokací.
  • Natáčení probíhalo za finanční podpory Jihoaustralské filmové společnosti (South Australian Film Corporation, SAFC) v Adelaide a Jižní Austrálii a ve studiích SAFC v Adelaide.
  • Většina filmu se natáčela v opuštěné repatriační nemocnici na jižním předměstí Adelaide. Jednalo se o repatriační nemocnici Daw Park General Hospital.