The United States vs. Billie Holiday

60%

Zajímavosti 11

  • V čase 36:33 hovoří starší čínský pár v restauraci pravděpodobně v Harlemu standardní mandarínštinou. V té době a ještě několik desetiletí poté však byla mandarínština v New Yorku i kdekoli jinde mimo severní Čínu velmi vzácná. Všichni Číňané v New Yorku a ve zbytku Států a Evropy mluvili kantonštinou, hokkienem nebo jiným jihočínským dialektem, s výjimkou bohatších Šanghajců, kteří měli až donedávna svůj vlastní dialekt.
  • Režisér Lee Daniels řekl, že byl vyděšený v den, kdy měli natočit sexuální scénu mezi Androu Day a Trevante Rhodesem . "Měli jsme zpoždění a na natáčení jsme měli jen 20 minut. Měl jsem opravdu strach o oba herce, aby jim bylo spolu dobře a aby se mému kameramanovi dobře natáčelo. Byli jsme v opravdu těsném malém motelovém pokoji. A... chtěl jsem, aby to byla šukací scéna. Začalo to jako šukací scéna. Billie Holiday byla závislá na sexu. Takže šukali. Ale v polovině Jimmy změní celý její myšlenkový proces o tom, co je to láska. Takže se to změní," řekl Daniels.
  • Andra Day se tímto filmem stala třetí osobou, která získala Zlatý glóbus za nejlepší filmovou herečku v dramatickém filmu, aniž by byla nominována na cenu Screen Actors Guild Awards od jejího založení v roce 1994. Prvními dvěma jsou Sharon Stoneová za Casino (1995) a Isabelle Huppertová za Elle (2016).
  • Andra Day prozradila, že kvůli roli Billie Holiday zhubla téměř 40 liber a začala pít a kouřit. "Prošla jsem tím kvůli své rodině a kvůli sobě," řekla Day v rozhovoru pro Variety. "Ze 163 liber jsem se dostala na 124 liber. Mluvila bych jako ona a nepiju ani nekouřím, ale začala jsem kouřit cigarety a pít alkohol. Ne že bych to lidem doporučovala, jen jsem byla zoufalá, protože to byla moje první role."
  • Tento film se natáčel 44 dní od října 2019 do prosince 2019.
  • (V 38. minutě) Jimmy Fletcher stojí před portrétem J. Edgara Hoovera a za ním Harry J. Anslinger, který má po obou stranách hlavy věšák na kabáty označující ďábelské rohy.
  • Andra Day získala za tento film nominaci na Oscara v kategorii nejlepší herečka, spolu s Violou Davis za film Černé dno Ma Rainey (2020), což je teprve podruhé v historii udělování Oscarů, kdy byly ve stejném roce nominovány na nejlepší ženský herecký výkon dvě barevné ženy. Poprvé se tak stalo o 48 let dříve, kdy byla nominována Cicely Tyson za film Sounder (1972) a Diana Ross, která byla stejně jako Andra Day rovněž nominována na nejlepší herečku za roli Billie Holiday ve filmu Lady Sings the Blues (1972).
  • Filmový debut Andry Day, za který získala Zlatý glóbus a nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon.
  • Matka Evana Rosse, Diana Ross, hrála Billie Holiday ve filmu Lady Sings the Blues (1972).
  • Andra Day se stává druhou herečkou, která byla za ztvárnění Billie Holiday nominována na Zlatý glóbus i Oscara. První byla Diana Ross za film Lady Sings the Blues (1972). Shodou okolností byla role Billie Holiday také filmovým debutem obou hereček.
  • Autor písně "Strange Fruit" Abel Meeropol a jeho žena adoptovali a vychovali syny Julia a Ethela Rosenbergovi, kteří byli 19. června 1953 popraveni za velezradu.