Amonit

65%

Zajímavosti 21

  • Služebná, která přichází obléknout Charlottu na její první den s Mary, ji oslovuje "slečno". Navzdory jejímu mládí by Charlottu jako vdanou ženu služebnictvo správně oslovovalo "paní".
  • Vchodové dveře domu Murchisonových, když je Mary navštíví, mají špionážní otvor jako z 21. století.
  • Když Mary a Charlotte zvedají na pláži objevený velký amonit na dřevěný popruh, v jednu chvíli se ukáže, že kámen je zřejmě mnohem lehčí, než si představují.
  • Charlotte je vykreslena jako mladší než Mary, přičemž Kate Winslet je téměř o dvacet let starší než Saoirse Ronan. Ve skutečnosti byla Charlotte o deset let starší než Mary.
  • Po Deníku Bridget Jonesové se postavě ztvárněné Gemmou Jonesovou podruhé přihodí neštěstí spojené s vejci.
  • Ve scéně od 1:16:48 do 1:17:42 Saoirse Ronanová skutečně zahrála hudební partii "Romance a moll", kterou složila Clara Schumannová. Saoirse hraje na čtvercový klavír Adama Beyera, který byl vyroben v Beyerově dílně na Compton Street, St Anne's Parish, Soho, North London. Raný nástroj, jilm syté, zlatohnědé barvy. S adresou, která je dobře patrná i na filmu: "Adam Beyer Londini Fecit 1774" = Adam Beyer Made [in] London 1774.
  • Kate Winslet byla od začátku v koutku Saoirse Ronan, která měla roli Charlotte převzít. Dokonce si hned po přečtení scénáře představovala, že Ronan je jediná osoba, která by mohla Charlotte hrát. Stejný názor měl i Francis Lee. Za normálních okolností by se Kate a Saoirse při práci na filmu nerozdělily. Ale Leeův Ammonit byl výjimečný a lákal je. Když přišel scénář, Kate zrovna natáčela Blackbird a Saoirse točila Malé ženy.
  • Tento film má několik dějových podobností s jiným filmem o historických ženách, Portrét hořící dámy. Opět se divákům nabízí příběh zachmuřené a kreativní ženy, která je požádána o spolupráci s jinou, melancholičtější a tajemnější ženou, který se odehrává poblíž pláže. V obou filmech je druhá ženská postava zaslíbena muži, ale uvědomí si, že je šťastnější s jinou ženou. Dokonce i barvy vlasů obou párů jsou stejné (blondýna a bruneta).
  • "Beef" je v Lyme Regis starý termín označující břidlicový kámen s vláknitými kalcitovými žilkami; nezkušení lovci zkamenělin si jej mohou splést se zkamenělinou. Proto Anningová odmítá jako "hovězí" kámen, který jí Murchison ukazuje.
  • Podruhé Gemma Jones hrála matku Kate Winsletové po jejím ztvárnění paní Dashwoodové, matky Marianne Dashwoodové, v adaptaci knihy Jane Austenové "Rozum a cit" od Anga Leeho.
  • Mary Anningová je zobrazena, jak seškrabuje černou hmotu z fosilie, pak z ní vyrábí inkoust a používá ho k psaní a kreslení do svého deníku. Anningová učinila objev, že belemnit, zkamenělý hlavonožec příbuzný chobotnicím a sépiím, obsahuje inkoustové váčky. Ukázala je Elizabeth Philpottové, která z nich získala použitelný inkoust.
  • O Mary Anningové se dlouho říkalo, že je předmětem populární jazykové hříčky "Prodává mušle na břehu moře", a (poněkud bezútěšně) byla za svého života i po něm mnohem známější pro tuto asociaci než pro hodnotu své vědecké práce.
  • Režisér Francis Lee chtěl mít dlouhý čtyřměsíční přípravný proces, kdy postavu budoval od nuly a zkoumal všechny detaily až do okamžiku natáčení. Když vysvětloval svůj postup Kate Winsletové, zeptal se jí: Winslet odpověděla: "Bylo by opravdu skvělé, kdybyste se vydala na ty pláže a naučila se zkamenět a spolupracovala s odborníkem." "To je skvělé," odpověděla Winslet: "Ehm, jo. To je to, co dělám. To je to, co miluju." Winsletová, která se vždy oddává pečlivé přípravě na jakoukoli postavu, kterou ztvárňuje, se naučila zkamenět stejně jako Mary, přičemž vše, co je na filmu vidět, je její skutečná práce.
  • Lizzie Wiscombeová, dobrovolnice v muzeu Lyme Regis, byla požádána, aby nahrála svůj hlas pro Kate Winsletovou, podle kterého by vytvořila svůj dorsetský dialekt. Winsletová nahrávku poslouchala tři týdny, včetně doby, kdy vodila své děti do školy. Když jí Winsletová předčítala jednu scénu, Wiscombeová se rozplakala. "Důraz, který kladla na slova, způsob, jakým to říkala, to opravdu mohl být Maryin hlas."
  • Když se Charlotte poprvé připojí k Mary na pláži, Mary rozbíjí kámen, aby odhalila amonita. Kate Winsletová skutečně používala tyto nástroje na skálu. Když ho dokonale rozlomila, aby odhalila zkamenělinu, byla tak překvapená, že vypustila malý dech, který lze v této scéně zblízka zahlédnout.
  • Kate Winsletová se pro roli Marie pečlivě proměnila, zejména změnila způsob chůze, takže když přišla na plac bez postavy, režisér Francis Lee ji nepoznal.
  • Kate Winslet chtěla zajistit, aby se Saoirse Ronan cítila pohodlně a bezpečně, a proto trvala na tom, aby se natáčení intimních scén přesunulo na den Ronaniných 25. narozenin, aby byla šťastná a uvolněná (a dovolila jim předem vypít prosecco na uklidnění nervů). Také se postarala o to, aby v místnosti během natáčení byly pouze členky štábu.
  • Ačkoli rodina skutečné Mary Anningové byla potěšena, že byl natočen film o jejich slavné příbuzné a že ji ztvární Kate Winsletová, byla zmatena volbou, že Anningová, která se nikdy nevdala, navázala lesbický vztah se ženou, pro který neexistuje žádný důkaz. Režisér Francis Lee s tím souhlasil, ale uvedl, že vzhledem k tomu, že o životě Anningové je známo jen velmi málo, neexistují důkazy ani pro heterosexuální vztah, což mu umožnilo, aby si prázdná místa doplnil sám. Trval také na tom, že film nemá být životopisem.
  • Kate Winsletová byla neuvěřitelně hrdá na to, že se v intimních scénách ukázala celá; tento aspekt romancí středního věku se na plátně objevuje jen zřídka. "Stárnu. Nebudu to zakrývat. Nemělo by to být tajemství; nemělo by to být něco, co se skrývá. Nikdy jsem se necítila tak pyšná na svá znaménka a jizvy. Moje tělo už není takové, jaké bylo v pětadvaceti, a jsem na to velmi, velmi, velmi hrdá. Bylo velmi důležité nevymazat žádnou z těch přirozených věcí, které se na mně mění." Winslet to popsala jako "nejsilnější zážitek v celém mém životě".
  • Nejoblíbenějším filmem Saoirse Ronan v dětství byl Titanic (1997), a tak byla nadšená, že může hrát nejen ve filmu s Kate Winslet, ale i jejího milence. Ronanová při natáčení řekla Winsletové: "Kdo by si byl pomyslel, když mi bylo osm let, že budu jednou líbat Rose!"
  • Kate Winslet v rozhovoru pro The Hollywood Reporter uvedla, že si pro tento film připravila choreografii sexuálních scén se svou kolegyní Saoirse Ronan. "Rozhodně to není jako jíst sendvič," řekla Winslet. "Myslím, že jsme se se Saoirse cítily opravdu bezpečně. Režisér Francis (Francis Lee) byl samozřejmě velmi nervózní. A já jsem mu prostě řekla: 'Poslyš, nech nás to vyřešit'. A my jsme to udělali. 'Začneme tady. Uděláme tohle s líbáním, prsa, ty půjdeš tamhle dolů, pak uděláš tohle, pak vylezeš sem.' A pak jsme se rozloučili. Vyznačili jsme si údery scény tak, abychom byli ukotveni v něčem, co jen podpoří vyprávění. Při natáčení milostné scény jsem se cítil nejpyšněji v životě. A cítil jsem se zdaleka nejméně rozpačitě."