Eurovize

68%

Zajímavosti 60

  • Eurovize se dříve jmenovala Grand Prix. Vznikla v roce 1956 ve Švýcarsku. Účastnily se jí Německo, Rakousko, Nizozemsko, Itálie a Lucembursko. V současné době se do ESC mohou zapojit pouze členové Evropské rozhlasové unie EBU. Vzhledem k obrovské fanouškovské základně se od roku 2015 k přehlídce připojuje i Austrálie. Německo, Velká Británie, Itálie, Francie a Španělsko se také nazývají Velká pětka, protože platí nejvyšší členské příspěvky a nemusí vyhrát semifinále. Jsou automaticky součástí velké finálové show.
  • Lars v podání Willa Ferrella po celý film tvrdí, že na skřítky nevěří. Je to jemná ironie, protože ve filmu Elf z roku 2003 hrál muže vychovaného elfy.
  • Jediný film Netflixu vysílaný na RTE One (irský kanál).
  • Will Ferrell a Rachel McAdams spolupracovali s režisérem Davidem Dobkinem na filmu Wedding Crashers (2005). V tomto filmu však Ferrell a McAdams neměli žádné společné scény.
  • Několik písní použitých ve filmu pochází od uznávané islandské skupiny Sigur Ros. V rámci jednoho živého alba skupina vystupovala na různých místech v zemi, včetně staré továrny na zpracování ryb.
  • Pierce Brosnan ztvárnil Larsova otce. Na začátku filmu celá rodina sleduje, jak mladý Lars tančí na vystoupení skupiny ABBA s písní Waterloo na Eurovision Song Contest 1974 (1974). Brosnan si zahrál v muzikálu Mamma Mia! (2008) a během závěrečných titulků tohoto filmu předvedl velmi podobné provedení písně Waterloo od skupiny ABBA.
  • Ve scéně v islandském baru během semifinále Eurovize sledují návštěvníci baru fotbalový zápas, v němž hraje FC Chelsea. Will Ferrell je známý jako fanoušek Chelsea a často je vidět v jejím dresu.
  • Během finále písňové soutěže Eurovize 2021 vystoupil Hannes Óli Ágústsson jako jeho postava Olaf Yohansson, aby oznámil výsledky hlasování na Islandu. Oznámil, že 12 bodů získala Jaja Ding Dong, než potvrdil, že je ve skutečnosti získalo Švýcarsko.
  • Během scény, kdy si Viktor stěžuje na náklady spojené s pořádáním Eurovize, pronese poněkud zapomenutelnou větu o tom, že až se ekonomika propadne, bude uvržen do vězení. To se stalo poté, co se islandská ekonomika v roce 2009 zhroutila kvůli bezohledným rozhodnutím bankéřů a finančních institucí. Na rozdíl od většiny zemí, které tyto lidi nechávají na svobodě, nechali občané Islandu tyto lidi zatknout a odvolat z jejich funkcí. Díky tomu se Island ve srovnání s většinou zemí, které se ocitly v podobné situaci, poměrně rychle zotavil.
  • Mužského moderátora Söngvakeppnin ztvárnil Jóhannes Haukur Jóhannesson, který sám byl hlasatelem islandské poroty v Eurovizi 2019.
  • Irsko vyhrálo soutěž Eurovize od roku 2020 nejvícekrát - sedmkrát. V devadesátých letech minulého století slavně vyhrálo čtyři z pěti soutěží a stalo se první zemí, která zvítězila třikrát za sebou.
  • Jon Ola Sand je jedním z výkonných producentů tohoto filmu. Je také výkonným supervizorem soutěže Eurovision Song Contest. Oznámil však, že od roku 2020 z ESC odstupuje.
  • Ačkoli se soutěž Eurovize koná ve skotském Edinburghu, hostí ji SSE Hydro Arena, která se ve skutečnosti nachází ve skotském Glasgow.
  • Olaf, agresivní návštěvník baru, který žádá Ja Ja Ding Dong, se objevil ve skutečné Eurovizi 2021 jako gag odkazující na film. Představoval hlasy poroty pro Island a strávil svůj čas ve vysílání tím, že říkal, že chce, aby zahráli Ja Ja Ding Dong, než byl donucen představit body.
  • Během filmu se hovořilo o tom, že pokud Island vyhraje soutěž Eurovize a bude muset příští rok hostit soutěž, nebude si to moci finančně dovolit. To se však již v minulosti stalo, že soutěž hostila jiná země. Pravidlo o pořádání soutěže vítěznou zemí bylo zavedeno v roce 1958. V roce 1974 se soutěž konala v anglickém Brightonu, přestože vítěznou zemí roku 1973 bylo Lucembursko (Anne-Marie David zpívající "Tu te reconnaîtras"). Také v roce 1979 se soutěž konala v Jeruzalémě v Izraeli (po vítězství Izraele v roce 1978 s písní "A Ba Ni Bi", kterou zpíval Izhar Cohen a Alphabeta). Izrael v soutěži opět zvítězil, když Gali Atari & Milk and Honey zazpívali píseň "Hallelujah", ale druhý rok po sobě odmítl z finančních důvodů soutěž pořádat a Eurovision Song Contest 1980 se konala v nizozemském Haagu.
  • Eurovision "Song-a-long" je mashup pěti písní. Pouze dvě z nich (Waterloo a Ne partez pas sans moi) jsou předchozí eurovizní písně, zbylé tři (Believe, Ray of Light a I Gotta Feeling) s Eurovizí vůbec nesouvisí.
  • "Lars" není na Islandu příliš časté jméno. Je to však běžné jméno v severských zemích Norsku, Švédsku a Dánsku. "Erickssong" by bylo Eiríksson, "Sigrit" by bylo Sigríður a "Ericksdottir" by bylo Eiríksdóttir. "Helka" by bylo "Helga".
  • Během semifinále skutečné soutěže Eurovision Song Content v roce 2021 nesl finský tým v zelené místnosti plakát s nápisem "Play Ja Ja Ding Dong!". "
  • Alexander Lemtov poznamenává, že Spojené království nemá nikdo rád, a proto (obdrží) "nula bodů". Na následující soutěži Eurovize, která se konala v roce 2021, skončila Velká Británie skutečně na posledním místě s 0 body.
  • Během titulků mají hlavní herci u svých jmen vlajky zemí, ze kterých pocházejí. Pierce Brosnan má u svého jména vlajky Irska a Spojených států, protože ačkoli se narodil v Irsku, je také občanem Spojených států.
  • Píseň, která byla představena za Finsko, je skutečná píseň s názvem "Fool Moon" od britské skupiny Anteros a vybral ji sám Ferrell. Kapela nemohla uvěřit, že byla požádána o účinkování ve filmu, a zpěvák si myslel, že žádost byla vtipem.
  • Herec Hannes Óli Ágústsson (ve filmu Olaf) byl mluvčím islandské poroty během aktuálního velkého finále Eurovision Song Contest Rotterdam 2021. Místo toho, aby 12 bodů přidělil některé ze zúčastněných zemí, přidělil je písni "Ja Ja Ding Dong".
  • Příspěvky na Eurovizi z Běloruska, Řecka, Islandu a Ruska zpívají švédští zpěváci, ale švédský příspěvek zpívá Američan.
  • Island skutečně ještě nevyhrál soutěž Eurovision Song Contest. Spolu s Maltou a Kyprem je jednou z nejdéle se účastnících zemí, která ještě nevyhrála. Dvakrát však skončil na druhém místě. V roce 1999 se Selmou a písní "All Out of Luck" a o deset let později v roce 2009 s baladou "Is It True" od Yohanny. Rok 1999 byl prvním rokem, kdy Will Ferrell sledoval soutěž Eurovision Song Contest. V roce 2009 zvítězil Nor Alexander Rybak s písní "Fairytale", který má v písňové sekvenci (té s houslemi) cameo.
  • První singl a propagační spot k filmu "Volcano Man" vyšel ve stejný den, kdy se mělo konat finále soutěže 2020: 16. května 2020. Byl odvysílán během australského speciálu "Eurovize 2020: Big Night In!", který se vysílal ten večer, a mimo jiné během reklamní přestávky ve Francii.
  • Oblíbená píseň ve filmu Ja Ja Ding Dong je pravděpodobně poctou úspěšným písním Eurovize, které používají jednoduchý, nesmyslný a onomatopejský text - nejspíš proto, že je pro lidi z celé Evropy snazší zpívat spolu s nimi, ať už mluví jakýmkoli jazykem. Mezi předchozí příklady patří Ding-a-Dong (Nizozemsko), která zvítězila v roce 1975, Boom Bang-a-Bang (Spojené království) od Lulu, která společně zvítězila v roce 1969, a La La La (Španělsko), která v roce 1968 slavně porazila britskou soutěžní píseň Congratulations od Cliffa Richarda.
  • Maskovanou rockovou kapelu Moon Fang, která se ve filmu objevuje, ztvárnila anglická ska-punková skupina Bogus Gasman.
  • Přestože Pierce Brosnan hraje otce Willa Ferrella, je ve skutečnosti jen o 13 let starší než on.
  • Řada účastníků Eurovize 2019 hrála vedlejší role, zejména ve scéně "Song-Along" v čase 47:00.
  • Graham Norton (v hlavní roli sám sebe) je ve skutečnosti hlavním moderátorem Eurovize a zástupcem britské mediální delegace BBC, která vysílá soutěž po celé Velké Británii. O své lásce k Eurovizi pravidelně hovoří s Willem Ferrellem v pořadu BBC One The Graham Norton Show (2007).
  • Vystoupení fiktivní soutěže Eurovision Song Contest zobrazená ve filmu byla natočena na jevišti skutečné soutěže Eurovision Song Contest 2019 v izraelském Tel Avivu.
  • Původně měl být vydán v květnu 2020, aby se shodoval s 65. ročníkem soutěže Eurovize v nizozemském Rotterdamu. Tato akce byla poprvé v historii zrušena kvůli pandemii COVID-19 a premiéra filmu byla posunuta na konec června 2020.
  • Lars a Sigrit pocházejí z Húsavík, skutečného města na severním pobřeží Islandu, které má něco přes 2 300 obyvatel a jehož hlavním odvětvím je cestovní ruch a rybolov.
  • Portugalský zpěvák a vítěz Eurovize Salvador Sobral byl pozván, aby se ve filmu objevil jako pouliční hudebník, který v krátké scéně hraje na klavír a zpívá svou píseň, s níž v roce 2017 zvítězil. Odjel tedy do Edinburghu, aby scénu natočil, a pak byl požádán, aby k ní natočil ještě jednu, kde by vedl skutečný dialog s postavou Willa Ferrella. Salvador odmítl, protože to nebylo ve smlouvě, a podle jeho slov byl Ferrell velmi naštvaný.
  • Na režiséra Davida Dobkina udělala nahrávka Milana van Weeldena takový dojem, že byl bez dalších konkurzů okamžitě obsazen do role Vikinga 21. století. Tvrdil, že to byl nejrychlejší casting celého projektu.
  • Hlas Willa Ferrella nebyl dabován, on skutečně zpívá.
  • Moon Fang jsou pastišem finské metalové skupiny Lordi, kterou nikdy neuvidíte mimo její propracované monstrózní kostýmy. V roce 2006 reprezentovali Finsko v soutěži s písní "Hard Rock Hallelujah" - a vyhráli.
  • Lars běží v křeččím kole během svého vystoupení v semifinále a vzdává tak hold ukrajinské účasti v roce 2014 - písni Tick Tock, kterou nazpívala Mariya Yaremchuk (ta skončila na pátém místě). Rekvizity, inscenace, kostýmy a tanec jsou stejně důležitou součástí vstupů do Eurovize jako samotné písně. Křeččí kolo se objevilo i v pověstném "přestávkovém čísle" v roce 2016, kdy soutěž hostil švédský Stockholm. Moderátoři, komička Petra Mede a předchozí vítěz Mans Zelmerlow, zazpívali píseň s názvem "Love, Love, Peace Peace", která oslavovala mnoho slavných rekvizit, kostýmů apod., jež se v průběhu let objevily v soutěžních příspěvcích.
  • Přestože Rachel McAdams hraje zpěvačku, její postava nezpívá. Zpěv její postavy ve skutečnosti zpívá švédská zpěvačka Molly Sandén, která se zúčastnila soutěží Junior Eurovision Song Contest (2006), Melodifestivalen 2009 (2009) a Melodifestivalen 2016 (2016). Sandén je uváděna jako My Marianne, což je její druhé jméno. McAdams písně skutečně nahrála a její vokál byl přidán pro dodatečné smíchání a její vokál je slyšet během první zkoušky Eurovize a když Sigrit píše "Husavik" v hotelovém pokoji. Pěvecký hlas Dana Stevense také dabuje další švédský zpěvák Erik Mjönes, zatímco Melissanthi Mahut dabuje Petra Nielsen.
  • Ve filmu vystupují i bývalí soutěžící Eurovize: John Lundvik (Švédsko 2019), Anna Odobescu (Moldavsko 2019), Bilal Hassani (Francie 2019), Loreen (vítěz za Švédsko v roce 2012), Jessy Matador (Francie 2010), Alexander Rybak (vítěz za Norsko v roce 2009 a reprezentant v roce 2018), Jamala (vítězka za Ukrajinu v roce 2016), Elina Nechayeva (Estonsko 2018), Conchita Wurst (vítězka za Rakousko v roce 2014), Netta Barzilai (vítězka za Izrael v roce 2018) a Salvador Sobral (vítěz za Portugalsko v roce 2017).
  • Will Ferrell se začal zajímat o pěveckou soutěž Eurovize, když ho jeho švédská manželka Viveca Paulin vzala v květnu 1999 do domu svých bratranců a sestřenic a rodina si soutěž pustila. Od té doby ji neustále sledoval. V roce 2014 se Ferrell vydal do dánské Kodaně, aby sledoval finále soutěže Eurovize (2014), v němž byla vítězkou korunována Conchita Wurst.
  • Celý film se točí kolem šéfa islandského výboru Eurovize, který si nepřeje, aby země vyhrála, protože v případě vítězství by země musela hostit další ročník, což by ji stálo velké finanční náklady. I když je tradicí, že vítězná země je hostitelskou zemí, ve skutečnosti může nominovat jinou zemi, pokud tak nemůže učinit.
  • V rámci příprav na film se Will Ferrell zúčastnil soutěže Eurovision Song Contest (2018) v portugalském Lisabonu jako člen švédské delegace a měl možnost sledovat show od začátku do konce, včetně zkoušek.
  • Na trase z Húsavíku do Reykjavíku není žádná štěrková cesta (přinejmenším ne ta, po které by jel autobus). Když je vidět autobus jedoucí kolem vodopádu Goðafoss, je to po malé případně horské silnici, která nevede do Reykjavíku. Skutečná trasa skutečně vede kolem vodopádu Goðafoss, ale je na jeho druhé straně a je plně zpevněná.
  • V úvodní scéně, která se odehrává v roce 1974, jsou islandští diváci písňové soutěže zobrazeni, jak pijí něco, co vypadá jako pivo. Ve skutečnosti bylo pivo na Islandu v letech 1915 až 1989 zakázáno. Pašování piva bylo velmi rozšířené a "skoro pivo" s obsahem alkoholu 2,25 % nebo nižším bylo povoleno. Scéna může také zobrazovat alternativní nápoj.
  • Když se skupina Fire Saga vydá na uvítací schůzku ESC s šéfem EBU: jednou z mnoha vystavených vlajek je mimo jiné vodorovně vyvěšená vlajka Nizozemských Antil. To je neuvěřitelně neobvyklé, protože Nizozemské Antily jako stát zanikly v roce 2010 a také proto, že se na ESC nikdy neobjevily.
  • Ačkoli Pierce Brosnan hraje Islanďana, jeho přízvuk má blíže k norskému, zejména v druhé polovině filmu.
  • Ve filmu se říká, že by to mohlo být první vítězství Islandu po 60 letech. Island se však začal účastnit v roce 1986, takže by to mělo být za 34 let.
  • Půjčené auto Američanů je elektrické Mini (nabíjecí zásuvka je vidět v předním blatníku), ale je slyšet zvuk benzinového motoru. Zdá se také, že řidič ovládá spojkový pedál a řadicí páku, které elektromobil nemá.
  • Bylo naznačeno, že Spojené království by muselo vyhrát soutěž v předchozím roce, aby se mohla konat v Edinburghu - to není úplně pravda - Edinburgh hostil Eurovizi v roce 1972, Spojené království nevyhrálo rok předtím, čestné uznání získalo Monako v roce 1971, ale nemělo dostatečně velké místo, takže Spojené království nastoupilo, to se mohlo stát ve filmových kulisách, ale není to rozvinuto.V historii soutěže se tato událost stala Velké Británii ještě dvakrát, v roce 1960 byla přesunuta do Londýna poté, co Nizozemsko dvakrát během tří let odmítlo soutěž hostit, a v roce 2023, kdy EBU považovala Ukrajinu za příliš nebezpečné místo pro konání soutěže kvůli ozbrojené invazi Ruska do země v roce 2022, a přesunula soutěž na dosud nerozhodnuté místo mezi Glasgow a Liverpoolem.
  • Lars a Sigrit nemohou udělat finální mix jen pár dní před soutěží, protože uzávěrka EBU je přibližně 2 měsíce před soutěží.
  • V islandském národním finále Songvakeppin musí všichni zpěváci zpívat v islandštině - s možností překladu pro Eurovizi. Ve filmu však všechna vystoupení v Songvakeppin zpívají anglicky.
  • Islandská jména musí splňovat řadu pravidel, norem a omezení stanovených zákonem, aby byla povolena jako zákonná jména islandských občanů, a prakticky žádné z "islandských" jmen v psané podobě (kromě jmen Ragnar a Anna) tato pravidla nesplňuje.
  • V přímém přenosu semifinále se body poroty nevyhlašují. Místo toho je deset zemí, které postoupí do finále, vyhlášeno v náhodném pořadí. Body se udělují tak, jak je vidět ve filmu, pouze ve velkém finále.
  • V soutěži Eurovize nejsou povoleny živé nástroje a přísně zakázáno je používat na pódiu nástroje plug-in. To znamená, že postava Willa Ferrella by nemohla na pódiu použít klavír a prostě začít hrát novou píseň. Živé nástroje jsou sice na ESC zakázány od poloviny roku 2000, nicméně existují výjimky pro použití nástrojů, např. německá skupina "Texas Lightning" v roce 2006 a zpěvák Tom Dice, který v roce 2010 za Belgii předvedl skladbu "Me and My Guitar" hrající na kytaru.
  • V soutěži Eurovize může na pódiu vystoupit pouze 6 účinkujících - včetně tanečníků. Několik vystoupení ve filmu mělo více než 6 účinkujících.
  • Pět největších finančních přispěvatelů do Eurovize postupuje přímo do finále, aniž by prošli semifinále. Těmito zeměmi jsou Španělsko, Francie, Německo, Itálie a Spojené království, tedy takzvaná "velká pětka". Ve filmu Španělsko a Spojené království zpívají v semifinále, což se v historii festivalu ještě nikdy nestalo. Na výsledkové obrazovce se také objevuje celá Velká pětka, zatímco ve skutečné soutěži by se ukázala až ve finále. Také hostitelská země má zaručené místo ve finále. Vzhledem k tomu, že se soutěž konala v Edinburghu, znamená to, že Spojené království by se ve finále objevilo tak jako tak, i kdyby již nebylo členem Velké pětky.
  • Půjčené auto Američanů má pravostranné řízení, což dává smysl, protože jsou ve Velké Británii. Nicméně během detailního záběru, kdy řidič ovládá řadicí páku a šlape na plyn, je řadicí páka ovládána pravou rukou a on sedí vlevo, což naznačuje, že se jedná o vůz s levostranným řízením.
  • Když se nizozemský mluvčí chystá odhalit, kdo získá 10 bodů z Nizozemska, ukáže se, že Nizozemsko je dvacátou zemí ze 42 soutěžících. V dalším následném střihu, kdy oněch 10 bodů získá Island, se však Nizozemsko náhle stane 40. zemí ze 42 hlasujících.
  • Všechny kraje, které byly zvoleny v prvním hlasování 6 zemí, se posouvají na začátek seznamu, ale zároveň zůstávají na své původní pozici, tedy se objevují dvakrát. Stalo se tak v případě Řecka, Švédska, Nizozemska, Španělska, Islandu a Lotyšska.