Problémissky

60%

Zajímavosti 11

  • Když Sally nastíní, o čem chce psát ve své diplomové práci, jeden z jejích profesorů řekne, že toto téma je "spíše výklenkové" - použití slova "výklenkový" v adjektivním významu je do značné míry fenoménem 21. století a nikdo by ho neřekl v roce 1970, a už vůbec ne akademik. Podobně je ve filmu dvakrát použita fráze "it's not rocket science", ačkoli ta se v Británii stala běžnou až v 90. letech.
  • Zdá se, že Bob Hope využívá pouze jednoho scénáristy, nešťastného "Archieho", který s ním cestuje z Ameriky do Velké Británie. Hope byl v showbyznysu legendární tím, že zaměstnával kolem 20 scenáristů na plný úvazek a málokdy cestoval do zahraničí bez nejméně šesti z nich, ačkoli v Británii často využíval i místní talenty, zejména Denise Goodwina a Barryho Cryera.
  • Noční telefon Erica Morleyho zvoní americkým stylem, nikoliv standardním britským dvojitým vyzváněním.
  • Televizní hlasatel říká, že se soutěže zúčastní "50 nejkrásnějších dívek". Ve skutečnosti se Miss World 1970 zúčastnilo 58 soutěžících.
  • Rozhlasový hlasatel propagující Miss World 1970 říká, že poprvé po téměř 30 letech od korunovace, která se konala v roce 1953, tedy o pouhých 17 let dříve, se oči celého světa opět upírají na Londýn.
  • Ve filmu je Bob Hope představen poté, co semifinalisté dokončí plavkovou část. Ve skutečnosti vystoupil před touto částí soutěže a protesty, které vyvolal, způsobily, že semifinálová fáze byla přibližně o 15 minut opožděna.
  • Film byl vydán 10 dní před úplným uzavřením kina ve Velké Británii kvůli pandemii Covid-19 (23. března) a pouhé 3 dny před tím, než britská vláda doporučila občanům omezit shromažďování v místech, jako jsou kina, což vážně ovlivnilo jeho hrubé tržby v pokladnách kin.
  • Scény před hotelem Princess ukazují památník Keith Park na Waterloo Place. Ten však byl vztyčen až v roce 2010.
  • "Miss World 1961", o níž se Dolores Hope tak jízlivě zmiňuje, byla Rosemarie Frankland, původem z Walesu, kterou Bob Hope na soutěži v roce 1961 označil za nejkrásnější dívku, jakou kdy viděl. Aktivně se jí snažil podpořit hollywoodskou kariéru tím, že ji obsadil do vedlejší role v komedii I'll Take Sweden (1965), ale ukázalo se, že nemá žádné herecké schopnosti, a byl to její poslední film. Nějakou dobu byla označována za Hopeovu "osobní asistentku"; zdá se pravděpodobné, že byla, jak naznačuje "Misbehaviour", jeho milenkou, ačkoli byl o čtyřicet let starší. Měla dvě neúspěšná manželství a zemřela v roce 2000 ve věku 57 let.
  • Ve filmu to není zmíněno, ale bývalým manželem Sally Alexander byl herec John Thaw. Z její dcery Abi vyrostla známá herečka Abigail Thaw, známá díky roli Dorothey Frazil ve filmu Endeavour (2012).
  • Na rozdíl od toho, co je ve filmu zobrazeno, skuteční infiltrátoři plánovali zahájit protest v době, kdy byly kandidátky Miss World na pódiu. Avšak právě misogynní vtipy Boba Hopea je přiměly změnit plány a začít házet moučné bomby právě v tomto okamžiku.