Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy

88%

Komentáře a recenze 45

Dle počtu bodů
saboter
saboter
3 564 bodů
9.5
Perfektní film a mistrovské dílo Stevna Spilberga.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
9.5
Filmová klasika a snad nejlepší série na poli dobrodružných filmů.Samotná postava Indyho má velký potenciál a v podání skvělého Harrisona Forda navíc i skvělou tělesnou schránku. Už v úvodní sekvenci Spielberg ukazuje svůj potenciál,ve scéně s letadlem,kdy se navíc Ford rube s robustným němcem,kdy režisér doslova kouzlí.Krom skvěle nadnesené akce nabízí Indy i moře výtečných fórků, na které tvůrci dokázali geniálně reagovat i v pokračováních.Harrison Ford se nám zde předvedl ve své asi nejznámější roli.Myslím,že když se řekne jméno Harrison Ford,tak si snad každý okamžitě vybaví neohroženého Indiana Jonese. Na filmu je vidět, že se spojily takové legendy jako George Lucas a Steven Spielberg.Skvělá podívaná s výborným pokračováním...
Edward
Edward
2 481 bodů
10
10/10
wop
wop
1 716 bodů
9
V mnoha ohledech nejlepší Indy. Klasika, která se jen tak neomrzí. Kromě toho ideová předloha jedné z nejlepších adventur všech dob - Fate of Atlantis. Naprostá špička.
psico
psico
1 671 bodů
9.5
Nejlepší díl serie
pokladnik
pokladnik
1 602 bodů
9.5
To už je klasika. Ve své době naprosto bombastický film, byla jsem z něj úplně odvařená. Bezva dobrodružství, skvělé zápletky, skvělý Harrison Ford. Je to nejlepší film z tohoto ranku. Tibet, Amazonka a náckové za vraty, vtipné dialogy. Nemám co dodat.
Marchikt
Marchikt
1 585 bodů
9
Harrisonův první Indie, Dobyvatelé ztracené archy, je film patřící k jedněm z nejkultovnějších audiovizuálních příběhů vůbec. Dozajista zaslouženě! Atmosférou, castingem, hudbou a dalšími věcmi je snímek výborný a funkční i dnes. 9/10
Pavlína81
Pavlína81
1 576 bodů
10
Tak další veleúspěšná fantasy série.
brbla666
brbla666
1 534 bodů
10
nejlepší ze všech dílů.
Foltest
Foltest
1 304 bodů
6
Dobyvatelé ztracené archy jsou naprostá klasika, která rozhodně stojí za zhédnutí, a které odpustíte i těch pár chyb, jež tento snímek má. Film má především vynikající, skvěle budovanou atmosféru a moc dobrý výběr lokací, které tomu celému dodávají ten pravý dobrodružný náboj. Popravdě si myslím, že i přes množství kopií se žádný z jeho následovníků Indianu Jonesovi nevyrovná. Líbila se mi také poměrně fungující romance mezi Indy a Marion a obecně celý nádech mystička a mytologické pozadí, které film má. Z negativ bych rád zmínil, že je docela důležité příliš o ději nepřemýšlet, protože pak pozorný divák lehce najde několik vyložených zvláštností; např. proč se Marion vůbec celé mise účastnila? Proč jsou všichni záporáci schopni nějakého progresu ve svém pátrání pouze sledováním Indyho? Občas antagonisté ví o každém Indyho kroku, ale jindy klidně vymlátí celou nepřátelskou kolonu jen s použitím pěstí. Myšlenkové kotouly pak vyžaduje především závěr s celým nedíváním se na archu jako absolutní deus ex machina, což vlastně bez jakéhokoliv Jonesova přičinění zachránilo celý příběh. Taky by mě zajímalo, jak se asi pak z tajného ostrova i s archou dostali. No nic, pakliže ale nad tímto vším poněkud poněkud přivřete oči, jak jsem již psal, Doobyvatelé ztracené archy za zhlédnutí určitě stojí.