Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

80%

Zajímavosti 11

  • Jason Beghe tvrdí, že jeho rozhovor o scientologii byl z Youtube odstraněn krátce po jeho nahrání, a žertuje, že z platformy "záhadně zmizel". Od prosince 2021 je tam k vidění, a to již od června 2008.
  • Film získal tři ceny Emmy za vynikající dokumentární nebo nehraný speciál, vynikající scénář pro nehraný pořad a vynikající režii pro nehraný pořad.
  • Církev má na YouTube speciální kanál s názvem Freedom Media & Ethics a webovou stránku s názvem STANDLEAGUE, kde se brání podobným obviněním, jako jsou ta v tomto filmu, a odpovídá na ně.
  • Tom Cruise, Tommy Davis, Greg Wilhere, David Miscavige a John Travolta byli požádáni o rozhovor pro tento dokument. Ti buď odmítli, nebo neodpověděli.
  • Součástí náboženství je kodex mlčení, který je scientologům vnucován. Proti scientologickému náboženství je také spolupracovat s požadavky občanského práva nebo "udávat" jiného scientologa. Přímo z knihy scientologických etických kodexů vyplývá, že se jedná o "potlačující činy", které jsou důvodem k vyloučení: "Mezi potlačující činy patří veřejné zřeknutí se scientologie nebo scientologů s dobrou pověstí ve scientologických organizacích. Veřejná prohlášení proti scientologii nebo scientologům. Nepřátelské svědectví před státním nebo veřejným vyšetřováním scientologie s cílem potlačit ji. Podávání oznámení nebo vyhrožování podáním oznámení o scientologii nebo scientolozích civilním orgánům. Podávání občanskoprávních žalob proti jakékoli scientologické organizaci nebo scientologovi, včetně neplacení účtů nebo nevracení peněz. Vydání osoby scientologa bez obrany nebo protestu proti požadavkům občanského nebo trestního práva."
  • Scientologický videoklip "We Stand Tall" poprvé spatřila široká veřejnost v polovině roku 2011, kdy byl anonymně zveřejněn na virálních videoportálech, jako je YouTube.
  • Scientologie má v oblasti Hollywoodu dvě významné budovy, které se obě objevují ve filmových záběrech. Scientologické centrum pro celebrity se nachází na Franklin Ave, nedaleko spodní části Hollywood Hills. Jedná se o budovu připomínající zámek/zámek, která je ve filmu vidět při prvním rozhovoru s Johnem Travoltou. Ikoničtější dětsky modrá budova, která byla vyfotografována dronem a ve filmu se objevuje mnohem častěji, je hlavním sídlem církve a kanceláří v Los Angeles. Nachází se na adrese 4810 Sunset Blvd.
  • V užším výběru 88. ročníku Oscarů 2016 v kategorii "Nejlepší dokumentární film" (posledních 15 filmů).
  • Alex Gibney pořídil záběry sídla scientologické církve pomocí leteckého dronu.
  • Mnozí filmoví kritici, kteří dokument recenzovali, rychle obdrželi e-maily od scientologické církve, v nichž je žádala, aby do recenzí filmu zahrnuli "svou verzi příběhu", a varovala je, aby "nebyli mluvčími propagandy Alexe Gibneyho".
  • Sheila Nevinsová, prezidentka HBO pro dokumentární filmy, uvedla, že na filmu pracovalo "pravděpodobně 160 právníků", aby se vyhnuli soudním sporům se scientologickou církví.