The Kettering Incident

65%

Zajímavosti 22

  • Ačkoli se děj odehrává v Ketteringu a celý seriál se natáčel na Tasmánii, většina dílů nebyla natočena ve skutečném městě. Sekvence odehrávající se v lese a jeho okolí, kde Gillian Baxterová a později Chloe (Sianoa Smit-McPhee) zmizely, se natáčely v národním parku Mount Field, asi 100 mil severozápadně od skutečného Ketteringu; skalní útvar zobrazený v celém seriálu se nachází na Tasmánském poloostrově, daleko na jih; scény, které zahrnují těžbu dřeva, se natáčely v okolí papírny Norske Skog poblíž New Norfolku, daleko na severozápad; scény z nemocnice se natáčely v Hobartu.
  • Počasí v Tasmánii je známé tím, že je nepředvídatelné a natáčení se podle něj obtížně plánuje, ale pro producenta a tvůrce Vincenta Sheehana to byla vlastně výhoda. Podle manažera lokací Brendana Shanleyho: "Chtěl mlhu a sníh, a to se nám splnilo." První natáčecí den se produkčnímu týmu podařilo získat velkou sněhovou bouři na hoře Mount Wellington v jihovýchodní Tasmánii a sněhovou vánici v Mountain River. Později už ale tým takové štěstí neměl. Paradoxně, jakmile se přesunuli na sever, musela být sněhová bouře vytvořena pomocí biologicky rozložitelného materiálu, protože se natáčelo v citlivé oblasti divočiny.
  • Společnost Amazon Prime Video získala od BBC Worldwide North America exkluzivní americká práva na první sérii seriálu. Předplatitelům Amazonu byl zpřístupněn 30. září 2016, pouhé tři měsíce po jeho prvním odvysílání v Austrálii.
  • První práce kameramana Ariho Wegnera v televizi. Předtím natočila dva celovečerní filmy: Šedivá skutečnost (2011) a Blue Ruin (2013).
  • Jeden ze dvou televizních seriálů, které se vysílaly v roce 2016 a v nichž hrála hlavní herečka Elizabeth Debicki (Anna Macy), druhým byl televizní miniseriál BBC Noční recepční (2016). Ta se začala vysílat 21. února 2016 na BBC One, zatímco tento seriál by poprvé vysílán 4. července 2016 na kanálu Showcase společnosti Foxtel.
  • V prosinci 2016 získal tři ceny AACTA na 6. ročníku udílení cen Australské akademie filmového a televizního umění: Nejlepší herečka v hlavní roli v televizním dramatu pro Elizabeth Debicki, nejlepší původní televizní hudba pro skladatele Mattea Zingalese a Maxe Lyandverta a nejlepší televizní film nebo minisérie pro tvůrce Vincenta Sheehana a Vicki Madden. Seriál byl nominován na dalších pět cen AACTA: Nejlepší kamera v televizním filmu, Nejlepší režie v televizním dramatu nebo komedii, Nejlepší hostující nebo vedlejší herečka v televizním dramatu a Nejlepší scénář v televizním filmu.
  • Většina filmových produkcí přijíždí do Tasmánie v zimě kvůli nižšímu osvětlení, ale teploty mohou lidi vyvést z jejich komfortní zóny. Seriál se natáčel osmnáct týdnů - od srpna do prosince - a podle vedoucího lokací Brendana Shanleyho nebyl kvůli počasí ztracen ani jeden den. Tým se prostě přizpůsobil měnícím se a proměnlivým podmínkám a natáčel, co se dalo.
  • Scéna, v níž Anna Macy (Elizabeth Debicki) jede na kole londýnskými ulicemi cestou do práce, se ve skutečnosti natáčela v Hobartu v Tasmánii.
  • Podle tvůrkyně seriálu Vicki Maddenové trval vývoj od začátku do konce čtyři roky. Jen na první verzi strávila Maddenová téměř rok a poté napsala dalších deset návrhů této první verze.
  • Seriál se natáčel ve městě Kettering a na ostrově Bruny v Tasmánii, jak oznámila v únoru 2014 tehdejší premiérka Tasmánie Lara Giddingsová na tiskové konferenci v Ketteringu. Seriál vznikl v koprodukci společností Porchlight Films a Sweet Potato Films za pomoci společností Foxtel a Screen Tasmania.
  • Podle Matthewa Le Neveze (Brian Dutch) ovlivnila krajina a nízké teploty během natáčení v Tasmánii jak scénáristy, tak herce, zejména jeho kolegyni a hlavní představitelku seriálu Elizabeth Debicki (Anna Macy), která podle něj obětovala během natáčení svou fyzickou pohodu. Řekl: "Během mnoha prvních měsíců, kdy jsme natáčeli v srpnu a září, natáčela po nocích oblečená jen v jedné nebo dvou vrstvách až do tří nebo čtyř hodin ráno. Byla vystavena prostředí jako žádný jiný herec."
  • Tvůrkyně Vicki Madden se při natáčení v zádumčivé a gotické krajině Tasmánie nechala ovlivnit skandinávskými noirovými seriály jako Vražda (2007) a Most (2011). Pro nadpřirozenou stránku příběhu se inspirovala také populárním britským televizním seriálem Life on Mars (2006).
  • Vicki Maddenová, tvůrkyně seriálu, Elizabeth Debickiovou před obsazením do hlavní role v ničem neviděla. Jméno Debickiové se objevilo někdy během castingu, a přestože se Maddenová zpočátku obávala její krásy a měla obavy, zda není pro roli příliš mladá (v té době jí bylo 23 let, zatímco Anně Macyové bylo napsáno kolem třiceti), její vyzrálost a zaujetí rolí si Maddenovou nakonec získaly.
  • Poprvé vysílán na kanálu Showcase společnosti Foxtel 4. července 2016 v Austrálii. Předpremiéra byla uvedena o rok dříve na festivalu Dark MoFo 2015, kdy byly první dva díly seriálu promítnuty vybraným divákům na devíti místech v Tasmánii.
  • Autorka seriálu Vicki Maddenová vyrostla na severovýchodě Tasmánie a stejně jako Anna Macyová (hlavní hrdinka seriálu) žila v Londýně. Maddenová si vzpomíná, že jako dítě viděla na obloze neidentifikovatelná světla, když jela jednou v noci s matkou domů. Podobná světla vidí v Tasmánii mnoho lidí a přijímají je.
  • Získal prestižní Zvláštní cenu poroty na mezinárodním festivalu Series Mania v Paříži v roce 2016. Na festivalu bylo posuzováno více než osmdesát seriálů z více než dvaceti zemí.
  • V květnu 2017 se připravovala druhá série, ale její tvůrkyně Vicki Maddenová v červnu 2018 na Twitteru potvrdila, že ji společnost Foxtel nakonec nevyzvedla.
  • Osmnáctitýdenní natáčení probíhalo od konce srpna do prosince 2014. Od začátku natáčení trvalo téměř dva roky, než měl seriál premiéru v televizi.
  • Seriál se natáčel v australském ostrovním státě Tasmánie a byl jedním z nejprestižnějších natáčení v tomto regionu od filmu Lovec (2011). Tasmánská vláda prostřednictvím společnosti Screen Tasmania investovala do seriálu jeden milion dolarů - z téměř patnáctimilionového rozpočtu. Po uvedení se jednalo o největší televizní produkci, která dosud ve státě vznikla.
  • Hospoda Kettering Pub, která se v seriálu objevuje, je ve skutečnosti hospoda Lewisham Tavern, která je od města Kettering vzdálená něco málo přes hodinu jízdy.
  • Dr. Anna Macyová (Elizabeth Debicki) nosí po většinu seriálu staré tričko Ferguse (Henry Nixon) s nápisem "The Saints". The Saints byla zásadní australská punkrocková skupina, která vznikla v Brisbane v roce 1973. Ve skutečnosti Nixonův otec (nahrávací inženýr) byl inženýrem, mixérem a spoluproducentem čtvrtého alba skupiny "The Monkey Puzzle".
  • Kettering, město, ve kterém se děj tohoto seriálu odehrává, bylo v únoru 1976 místem slavného pozorování UFO. Přibližně v tomto období byla Tasmánie považována za největší australské místo výskytu UFO. Například pouhé dva roky po prvním pozorování v Ketteringu ohlásil pilot kontakt s neidentifikovaným létajícím objektem na nedalekém ostrově King Island. O deset let později, v roce 1998, stovky obyvatel King Islandu údajně viděli "podivná světla na obloze", přičemž pozorování trvala celý týden. Ještě v roce 2013 obyvatelé hlásili, že se nad jejich pozemky vznášejí světla, která se rozlétávají různými směry.